Hlavní obsah

Obrovské rozpory, říká Feri k obžalobě. Oběti promluví za zavřenými dveřmi

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Dominik Feri v budově soudu. V krajním případě může dostat až deset let vězení.

Reklama

aktualizováno •

Bývalý poslanec TOP 09 je souzený za tři případy: dvě znásilnění a jeden pokus.

Článek

Dominik Feri jde před soud. Pro bývalého poslance TOP 09 a hvězdu sociálních sítí to bude klíčový proces: může v něm očistit své jméno, nebo v krajním případě skončit ve vězení.

Šestadvacetiletý Feri je obžalovaný ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o znásilnění. Ve středu jeho případ začal projednávat Obvodní soud pro Prahu 3. Dopoledne bude vypovídat sám Feri, poté přijdou na řadu ženy.

„Spatřujeme tam obrovské rozpory jak s tím, co je založeno do spisu, tak s tím, co máme k dispozici,“ řekl Feri k obžalobě před vstupem do soudní síně.

Soud rozhodl, že z jednání vyloučí veřejnost. Novináři a diváci tak nebudou moci být v soudní síni při výpovědích obětí. U Feriho výslechu smějí být.

Feri při výslechu znásilnění odmítl, stejně tak popřel, že využil bezbrannosti žen.

„To, co je v obžalobě, je nechutné, čeho bych nikdy nebyl schopen,“ prohlásil Feri podle serveru iRozhlas. A postupně ve své výpovědi vypichoval, jaké rozpory vidí ve výpovědích žen. Četl také zprávy, které si s dívkami vyměňoval po údajných incidentech. Snažil se tím dokázat, že s ním dál komunikovaly zcela normálně - a tudíž že se nic trestného nestalo.

Po Ferim začaly vypovídat ženy, tentokrát už za zavřenými dveřmi.

Soudní proces ve fotografiích:

+12

Seznam Zprávy už před rokem popsaly podstatu Feriho stíhání.

Dva z činů, z nichž je Dominik Feri obviněn, se staly v roce 2016, kdy nebyl poslancem, ale zastupitelem v Teplicích a studentem práv.

Do pražského bytu si tehdy Feri přivedl dívku, kterou podle policie osahával a chtěl s ní mít sex. Když vytrvale odmítala, Dominik Feri jí údajně nabídl k pití fantu. Dívka pak částečně ztratila vědomí a Feri s ní měl pohlavní styk.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

V soudní síni.

Právě tenhle případ posunul v obvinění případnou trestní sazbu až na deset let. Dívce totiž bylo 17 let, což také znamená přísnější sazbu.

Podobné svědectví přinesly loni v červnu Deník NDeník Alarm.

Druhý skutek z roku 2016 se podle detektivů se odehrál v červenci 2016, opět u Feriho doma. Dvacetiletá dívka Ferimu dávala opakovaně najevo, že s ním nechce spát. Feri ji však údajně podle policie povalil na postel, stáhl jí kalhoty a měl s ní pohlavní styk.

Poslední z případů se datuje do doby, kdy už Dominik Feri působil jako poslanec TOP 09. V únoru 2018 ho přišla navštívit do Sněmovny dvacetiletá dívka, které předtím nabídl, aby u něj pracovala jako stážistka.

Vyšetřovatelům později do protokolu řekla, že se ji Feri snažil líbat v kuchyňce a že ji osahával. Další pokusy pak podle výpovědi následovaly u výtahu, když dívka ze Sněmovny odcházela.

Policisté původně prošetřovali ještě další pět podezřelých případů, nakonec se ale do obžaloby dostaly jen tři. „Prokážu svou nevinu tak jako doposud ve všech ostatních případech v této věci. Nadále budu poskytovat policii veškerou součinnost,“ reagoval loni Feri na zahájení trestního stíhání.

Feri v úterý před začátkem soudního stíhání novinářům sdělil jméno jedné z žen, jejíž případ policie odložila. Jednalo se o ženu, kterou měl Feri podle původního podezření znásilnit ve sprše. „Posléze se ukázalo, i na základě jejích zpráv (posílaných Ferimu), že to není pravda,“ dodal Feri.

Reklama

Doporučované