Hlavní obsah

Zase je to jinak. Mynář měl hradní stan u vleku déle, i než tvrdil napodruhé

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Vratislav Mynář si odvezl z hradních skladů stan na svoji sjezdovku. Když se na to přišlo, začal vysvětlovat, jak to bylo. Ale zatím vždy narazil…

Reklama

Hrad po odhalení reportérů sice Vratislavu Mynářovi naúčtoval zápůjčku stanu. Kancléř a vlekař v jedné osobě ale při účtování zatajil další týden, kdy stan v Osvětimanech už měl.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ředitel Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář má problém hodnověrně vysvětlit zcela jednoduchou věc. Kde a za jakých okolností se pod jeho sjezdovkou v Osvětimanech vzal party stan patřící do hradního mobiliáře.

Nejde mu především odpověď na otázku, kdy ho sem jeho podřízení zaměstnanci Hradu přivezli a kolik by tedy měl za pronájem zaplatit.

Vratislav Mynář to nedokázal sdělit ani na dva pokusy. Pokaždé narazil na to, že reportéři Seznam Zpráv svými zjištěními doložili, že jeho odpovědi jsou v rozporu se skutečností.

Což u úředníka, který stojí v čele organizace s rozpočtem 400 milionů korun a za 10 let úřadování na Hradě prošly jeho rukama miliardy, nemůže nepřekvapit.

Mynářovy pokusy o odpověď:

První pokus („Bylo to na fakturu“):

Druhý pokus („Bylo to od prosince“):

Mynářovy oficiální peníze

Seznam Zprávy zastihly Vratislava Mynáře minulé pondělí, jak u své sjezdovky diriguje nakládání a odvoz party stanu zpět na Hrad. Stalo se tak poté, co se reportéři v Osvětimanech vyptávali, za jakých okolností se tam provizorní přístřešek sloužící k odpočinku a pro občerstvení lyžařů dostal.

Kancléř na první dobrou reportérům tvrdil, že stan je na zápůjčku, na niž, jakož i na dopravu i montáž, má fakturu, kterou už zaplatil. Později však Hrad musel připustit, že faktura, kterou by Mynář mohl uhradit, ještě neexistuje. Že k dispozici je jenom objednávka stanu na leden a únor.

Reportéři ovšem následně zveřejnili fotografie dokazující, že stan stál v Osvětimanech už loni v prosinci mezi svátky.

„Oficiálně za peníze, za oficiální peníze,“ vysvětloval Vratislav Mynář okolnosti, za kterých přišel k hradnímu stanu.Video: Adéla Jelínková, Christine Havranová, Seznam Zprávy

Opravuji, co jsem opravil

A tak Hrad a samotný Mynář museli přidat nová vysvětlení – a ta se od té doby průběžně dále mění. Tak, jak je reportéři vyvracejí.

V reakci na zmíněné fotografie stanu pod sjezdovkou z doby mezi prosincovými svátky Hrad v tichosti změnil tiskovou zprávu, kterou ke stanu nechal Vratislav Mynář vydat na prezidentském webu v rubrice „vyvracíme dezinformace“. Ty své vlastní vyvrátil tím, že nenápadně do tiskové zprávy připsal, že objednávka byla sice vyhotovena na leden a únor, ale fakturu že Mynářovi vystavil Hrad už na období od 21. prosince.

Znamenalo by to sice, že Mynářovi přivezli jeho podřízení stan ještě dříve, než si ho osvětimanský vlekař vůbec objednal, ale oprava v tiskové zprávě má mnohem vážnější nedostatek.

Seznam Zprávy totiž nově získaly důkazy, že zápůjčka, za niž Hrad Mynářovi naúčtoval 57 tisíc korun, byla ve skutečnosti ještě delší.

Je doloženo, že hradní náklaďák party stan z Hradu do Osvětiman vezl již 15. prosince. Tedy ještě o týden dříve, než Hrad pod tíhou fotografií v tiché opravě tiskové zprávy přiznal.

Reportéři to zrekonstruovali na základě fyzických důkazů, které mají k dispozici. Více specifikovat je ale nelze kvůli ochraně zdrojů, které se obávají Mynářovy msty.

+2

Na Hradě mlčení

Na základě těchto nově získaných dokladů se Seznam Zprávy pokoušely od Hradu zjistit, jak je možné, že stan byl v Osvětimanech ještě déle, než deklarovala opravená tisková zpráva. A že kancléř Mynář jako osvětimanský vlekař platí za pronájem stanu Hradu kratší dobu, než přístřešek skutečně v Osvětimanech měl.

Neúspěšně. Vratislav Mynář, který ještě před týdnem ochotně sliboval, že veškeré doklady novinářům přepošle, už nyní na dotaz nereagoval.

Telefony přestal zvedat i původně vstřícný ředitel Správy Pražského hradu Jan Novák, kterého Mynář do funkce jmenoval od ledna. Úředník, který dal najevo chuť pokračovat i v administrativě nového prezidenta, nereagoval ani na SMS.

Mynářovy „oficiální peníze“

Jak hradní kancelář vysvětlovala, za jakých okolností se u sjezdovky Vratislava Mynáře v Osvětimanech objevil party stan z hradního skladu:

Pondělí 6. 2.

  • Dopoledne:

Vratislav Mynář: „Zaplatil jsem normálně fakturu. Všechno je v pořádku. Objednal jsem si to za peníze. Naprosto normální. Oficiálně za peníze, za oficiální peníze. Pošlete mi dotaz, přepošlu vám fakturu, za auto, za všechno.“

  • 11.43 hodin:

Vratislav Mynář v SMS: „Vám jsem něco slíbil? Nevím o tom. Ale samozřejmě moc rád udělám, jak skončím dovolenou. Hezký den.“

  • 15.20 hodin:

Šéf Správy Pražského hradu Jan Novák slibuje, že faktury dodá v úterý, protože není v kanceláři.

Úterý 7. 2.

  • 9.33 hodin:

Jan Novák: „Až budu moci, pošlu vám je (faktury - pozn. red.).“ Dodává, že kancléř Mynář za pronájem stanu i s dopravou zaplatil zhruba 30 tisíc korun.

  • 16.44 hodin:

Jan Novák píše, že vlastně nejde o faktury, ale o objednávku. „Omlouvám se za zdržení, k předmětné zápůjčce stanu eviduje SPH objednávku služeb č. NOBS230003 na měsíce leden a únor, cena s DPH 60.000,- Kč, 30.000,- Kč/měsíc. Fakturace se aktuálně připravuje podle skutečného plnění, tedy mj. dle knih jízd, bude zahrnovat pronájem stanu, dopravu, montáž. Vzhledem k dovoleným bude k dispozici zítra. Děkuji za pochopení.“

  • 21.00 hodin:

Vratislav Mynář uvádí, že zapůjčením hradního stanu vlastně pomohl hradnímu rozpočtu. „Děkuji za to, že se tomuto tématu věnujete, protože bez vás by tato má pomoc naší příspěvkové organizaci zůstala zapomenuta. Jsem příliš skromný na to, abych se tím sám chlubil, a děkuji tímto těm, kteří vás na tento můj záměr evidentně v dobrém úmyslu upozornili.“

Středa 8. 2.

  • 11.30 hodin:

Jan Novák v SMS oznamuje, že faktury reportérům nezašle. „Kompletní podklady dávám k dispozici mluvčímu KPR k dalšímu zveřejnění.“

  • 11.34 hodin:

Mluvčí Správy Pražského hradu Vít Novák reportérům oznamuje, že dokumenty pošle redakci až po poradě s vedením.

  • cca 14:30 hodin:

Vít Novák oznamuje, že faktury Hrad neposkytne, ale vydá o Mynářovi a hradním stanu tiskovou zprávu v rubrice Vyvracíme dezinformace.

  • 15.02 hodin:

Vratislav Mynář odmítl faktury poslat. „Na manipulace obsažené ve vašem článku budu reagovat již pouze oficiální cestou. KPR zveřejní i údaje z objednávky a faktury. Faktura bude vyhotovena podle skutečného plnění, to je též obvyklý postup. Tím zároveň dostojím slibu údaje z faktury poskytnout.“

  • 16.50 hodin:

Vít Novák redakci potvrzuje, že objednávka na „Mynářův“ stan je na leden a únor. „Leden, únor, to tak bylo ano. Určitě.“

  • 16.53 hodin:

Šéf Správy Pražského hradu Jan Novák redakci nedokáže vysvětlit, jak se stalo, že Mynář měl stan v Osvětimanech už v prosinci - když údajné objednávky jsou pouze na leden a únor. „Na to vám teď nemůžu odpovědět, na to se musím podívat. Berte to prosím jako odpověď.“

Čtvrtek 9. 2.

Do tiskové zprávy na webu Hradu v tichosti přibyla informace, že sice objednávka byla na leden a únor, ale následnou fakturu Hrad kancléři vystavil za pronájem už od 21.12. 2022.

Mynářovi by tak fakticky podřízení stan dovezli do Osvětiman dříve, než si ho oficiálně objednal.

Úterý 14.2.

Seznam zprávy na základě fyzických důkazů přinášejí informaci, že stan k Mynářově sjezdovce doputoval ne 21.12, ale už 15.12. 2022.

Na dotaz, proč Hrad těchto několik dnů navíc kancléři korektně nenaúčtoval, nereaguje ani Vratislav Mynář, ani šéf Správy Pražského hradu Jan Novák.

Reklama

Doporučované