Hlavní obsah

Platnost očkování se zkrátí, Vojtěch řekl na jak dlouho

Foto: SZ Michal Šula

I očkovaným se zkrátí přístup do služeb, pak bude nutná další vakcína, uvedl Adam Vojtěch (ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •

Babišova vláda otevře také zrušená velkokapacitní očkovací centra. To první už v pondělí. Premiér v demisi by chtěl obnovit i centrum v pražské O2 Areně.

Článek

Zatímco prodělaný covid je propustkou k běžnému životu na pouhých šest měsíců, očkovací certifikát zatím žádnou expiraci nemá. To se ale změní. Vláda uvažuje, že vyprší po tři čtvrtě roce. V České televizi to uvedl Adam Vojtěch.

„Chceme jít cestou doporučení Evropské komise, a to je 9 měsíců. Mně to přijde jako rozumná časová hranice,“ uvedl ministr zdravotnictví v demisi pro Otázky Václava Moravce. Po tři čtvrtě roce by si tedy každý musel dojít pro třetí dávku vakcíny.

O tom, že by očkovací certifikát vypršel už po šesti měsících, vláda podle Vojtěcha aktuálně neuvažuje: „Musíte dát čas lidem, aby se mohli přeočkovat. Je nutná určitá toleranční doba.“

I podle Vlastimila Válka, který má Vojtěcha v křesle ministra vystřídat, je zkrácení platnosti očkovacího certifikátu nevyhnutelné. Kandidát na šéfa resortu v debatě v ČT uvedl: „Jsme pro, abychom o tom začali diskutovat. Ta debata bude nutná.“

Očkovací centra? Zavřít, otevřít!

I proto ještě Babišova vláda znovu otevře zrušená velkokapacitní očkovací centra. To první už v pondělí, jak avizoval Vojtěch: „Počítáme s navýšením kapacit očkovacích center. Už zítra otevíráme další očkovací místo na Černém Mostě. Dalších 22 míst, která bychom chtěli po celé republice otevřít, máme vytipováno.“

Ve hře je znovuotevření vakcinačního velkocentra v pražské O2 Areně. „Oslovil jsem znova šéfa O2 Areny, což bylo podle mého názoru jedno z nejlepších center na světě. 7000 naočkovaných za den a ještě rezerva,“ řekl Babiš ve svém nedělním facebookovém hlášení Čau lidi.

Naočkovat se bez registrace budou moci Češi i nadále v obchodním centru na pražském Chodově: „Na Chodově se nečeká. Povedlo se nám prodloužit nájem až do konce března.“ Za nutné považuje Babiš zkrátit čekací dobu na vakcínu v regionech: „Praha je nejlepší, čeká se 4 dny, ostatní kraje mají až 9 dní,“ uvedl premiér v demisi.

V Ústřední vojenské nemocnici se s resuscitací očkovacího centra nepočítá, nejsou lidi: „Hlavní problém je personál. Vakcín máme dost. ÚVNka není schopná to obsadit personálně,“ řekl Babiš.

Adam Vojtěch zároveň znovu apeloval na praktické lékaře, aby se do vakcinace zapojili s větší vervou: „Máme přes 5000 praktických lékařů a ne všichni jsou zapojeni, zlepšuje se to, ale potenciál je mnohem vyšší.“ Babiš na Facebooku zase vyzval zubaře, aby se do očkování také zapojili.

Když se nenaočkují všichni, nezvládneme to

Právě pomoc praktiků bude potřeba, pokud se Česko odhodlá k povinnému očkování. Podle Milana Kubka, prezidenta České lékařské komory, je to nevyhnutelný krok: „Covid nezvládneme, pokud nebudeme naočkovaní všichni. Dobrovolně se snažíme tři čtvrtě roku a ukázalo se, že je to málo. Je třeba změnit taktiku hry,“ uvedl Kubek v České televizi.

O plošném povinném očkování pro všechny dospělé, jak ho od února zavádí Rakousko, zatím končící ani nastupující vlády neuvažují. Kabinet Andreje Babiše chce ovšem od 1. února 2022 zavést povinnost očkování pro vybrané skupiny Čechů.

„Bavíme se o rizikových skupinách, o kategorii 60 plus. Plus skupinách, které jsou rizikové, protože jsou klíčové pro chod státu nebo jsou ve styku s pacienty či klienty, pro které to může mít fatální dopad. Zdravotníci, pracovníci sociálních služeb, integrovaný záchranný systém, tedy policie, armáda, hasiči, Vězeňská služba a zpravodajské služby,“ upřesnil Adam Vojtěch.

Pedagogů, kteří denně přicházejí do kontaktu s dětmi, kde aktuálně nákaza bují ve velkém, by se podle Vojtěcha povinnost očkovat se nedotkla: „Učitelé v tuto chvíli nikoliv. Proč ne třeba prodavači v supermarketech?“

Stačí změnit vyhlášku

Jaké legislativní kroky se musí pro zavedení povinného očkování uskutečnit? Cesta je poměrně jednoduchá. Je třeba jen změnit vyhlášku o očkování proti infekčním nemocem.

Vojtěch uvedl, že vyhlášku o povinném očkování předloží na vládní radě pro zdravotní rizika a ve vládě v pondělí a po zkráceném připomínkovém řízení by mohla platit od 15. prosince. Skupiny lidí, kterých by se týkala, by musely být naočkované do začátku února, řekl v ČT.

Reklama

Doporučované