Hlavní obsah

Kolik do Česka prchlo Ukrajinců? Oficiálně 276 tisíc, ve skutečnosti víc

Foto: Michal Šula

Pro mnoho Ukrajinců první kontakt s českými úřady: v Kongresovém centru v Praze u Vyšehradu.

Reklama

Česko vydalo od počátku války na Ukrajině 276 657 speciálních víz lidem, kteří byli zasaženi ruskou invazí. V sobotu jich přibylo 2340.

Článek

Počet vydaných víz v posledních dvou týdnech klesá, oproti minulé sobotě je dostalo zhruba o 230 lidí méně. Na základě víz za účelem dočasné ochrany mohou Ukrajinci v zemi pobývat až rok. Zároveň mají přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání, na trh práce a mají nárok na další asistenci, například při ubytování.

Na cizinecké policii a v asistenčních centrech se dosud nahlásilo přes 161 000 lidí, v sobotu jich bylo necelých 1500. Děti do 15 let, kterých je podle posledních údajů mezi uprchlíky zhruba 35 procent, se registrovat nemusí.

Skutečný počet ukrajinských uprchlíků pobývajících v Česku je pravděpodobně vyšší. Do České republiky dorazilo z Ukrajiny podle odhadu české vlády na 300 000 lidí.

Své domovy muselo kvůli válce na Ukrajině, která začala 24. února ruskou invazí, opustit už 11,4 milionu lidí, z toho 4,4 milionu uteklo do zahraničí. V sobotu o tom informovala ruská verze serveru BBC s odvoláním na údaje Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Nejvíce lidí uprchlo z Ukrajiny přes hranice s Polskem (přes 2,6 milionu), více než 670 000 uteklo do Rumunska a přes 405 000 do Moldavska. Mnozí z nich poté směřovali podle UNHCR dále na Západ.

Reklama

Doporučované