Hlavní obsah

Konec dohadům. Babiš bude kandidovat na prezidenta

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Andrej Babiš bude kandidovat na prezidenta. Oznámil to nečekaně v neděli večer.

Článek

Expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš bude kandidovat na prezidenta. Uvedl to ve vysílání televize Nova.

„Budu kandidovat na post prezidenta České republiky,“ řekl v neděli večer.

Uvedl také, že jedním z důvodů jeho kandidatury je postavit se vládě Petra Fialy. „Musím říct, že od momentu, kdy jsem vstoupil do politiky, tak jsem měl a mám jediný cíl, aby se lidem v naší zemi žilo líp, a když vidím, jak nefunguje vláda České republiky a jak málo pomáhá lidem, jak je neakční, jak pomalu pomáhá, tak jsem se nakonec rozhodl do toho jít,“ dodal Babiš na Nově.

Šéf ANO se v neděli odpoledne zhruba po roce setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Prezidentská kancelář ani sám Babiš nechtěli toto setkání komentovat. Oficiálně mělo hnutí ANO oznámit svého kandidáta do prezidentské volby v pondělí.

Již v neděli po poledni Seznam Zprávy zjistily, že centrála ANO pověřila jednotlivé krajské organizace s pomocí Babišova nového turné, které má začít 2. listopadu. Již to naznačovalo, že Babiš se nakonec vrhne do prezidentských voleb jako kandidát.

Nečekal na předsednictvo

V neděli přitom 1. místopředseda ANO Karel Havlíček tvrdil, že předsednictvo ANO v pondělí nejdříve probere kandidáta na prezidenta a až poté oznámí, kdo do voleb za hnutí půjde.

To překvapilo místopředsedu ANO Ivo Vondráka. „Kdo bude skutečně nominován na prezidentský post, ale jako místopředseda hnutí skutečně nevím. Jsou tedy pro mě dost překvapující tvrzení, že je vše dohodnuto,“ napsal Seznam Zprávám moravskoslezský hejtman v neděli po poledni.

Babiš tak potvrdil, že hlavní rozhodování o kandidatuře na Hrad probíhalo zejména v jeho režii. Nečekal ani na pondělní tiskovou konferenci a kandidaturu oznámil již v neděli večer sám na Nově.

„Palebná příprava“

Jako první zareagovala na Babišovu kandidaturu prezidentská kandidátka Danuše Nerudová. „Andrej Babiš ani po dlouhém pátrání nenašel nikoho lepšího, než je on sám, přestože mu prognózy do druhého kola moc šancí nedávají. Zatímco pánové protikandidáti budou v kampani řešit svou minulost, já jsem připravena zaměřit se na budoucnost nás všech,“ uvedla na sociálních sítích.

Další z uchazečů o Hrad Petr Pavel spojil Babišovu kandidaturu s nedávnými články o své minulosti. „Vzhledem k intenzivní palebné přípravě, které v posledních týdnech čelím, mě vůbec nepřekvapuje, že Andrej Babiš do toho jde. Osobně se těším, že do debat přinese oživení, ale obecně jeho kandidaturu vnímám jako hrozbu pro Českou republiku, a to kvůli populismu, který zosobňuje,“ uvedl Pavel.

Další z prezidentských kandidátů Pavel Fischer k tomu poznamenal pouze: „Andrej Babiš právě oznámil svou kandidaturu. K tomu mohu poznamenat jediné: svoboda, demokracie, budoucnost!“

Kdo už oficiálně kandidaturu potvrdil?

O nástupci Miloše Zemana rozhodnou voliči v lednu příštího roku, funkce se nový prezident ujme začátkem března.

Do prezidentského klání už se pustili například bývalý vysoký představitel české armády a NATO, generál Petr Pavel, nebo bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová a senátor Pavel Fischer. Všechny tři podpořila vládní koalice Spolu tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09, která nenavrhla vlastního kandidáta.

O hlasy voličů se chce ucházet také předseda odborových svazů Josef Středula, kterého už dříve podpořil prezident Miloš Zeman. O prezidentský post usiluje i někdejší předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková nebo senátor Marek Hilšer.

O podpisy voličů nebo hlasy poslanců a senátorů bojují i další prezidentští kandidáti. Například podnikatelé Tomáš Březina, Karel Diviš nebo Karel Janeček.

Opoziční hnutí SPD už nominovalo exministra a poslance Jaroslava Baštu. Komunisté pak podporují bývalého místopředsedu KSČM Josefa Skálu. O Hrad usiluje také bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Kandidovat může každý občan České republiky, kterému je nejméně čtyřicet let a není nesvéprávný. Zároveň musí sesbírat alespoň padesát tisíc ověřených podpisů od občanů České republiky, nebo získat podporu od dvaceti poslanců, anebo od deseti senátorů. Kandidátní listina se musí odevzdat na Ministerstvo vnitra 66 dnů před volbami.

První kolo:

  • V pátek 13. ledna 2023 od 14 do 22 hodin.
  • V sobotu 14. ledna 2023 od 8 do 14 hodin.

Druhé kolo:

  • V pátek 27. ledna 2023 od 14 do 22 hodin.
  • V sobotu 28. ledna 2023 od 8 do 14 hodin.

Reklama

Doporučované