Hlavní obsah

Mašínův statek se po mnoha letech promění v památník odboje

Foto: Jan Mihaliček

V Lošanech na Kolínsku vzniká památník tří odbojů.

Reklama

Roky to byla ruina, která jen velmi těžko připomínala, že tady někdy bydlela rodina Mašínů. Letos by se právě tento starobylý statek v Lošanech na Kolínsku měl proměnit na památník.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Zdena Mašínová plánuje památník tří odbojů otevřít 26. srpna 2022, tedy na den přesně 126 let od narození svého otce – protinacistického odbojáře, generálmajora Josefa Mašína.

„Často myslím na rodiče, určitě nikdy nepočítali s tím, že když to tenkrát za okupace za pomocí Morávka převedl na nás tři, že tam budu hospodařit. Otec to nechal přepsat na mé bratry a na mě. Já jsem to celou dobu dělala, tu soudní tahanici ne z majetkových důvodů, ale že to bude pro další generace. Doufám, že jim to něco řekne,“ popsala v rozhovoru pro Seznam Zprávy Zdena Mašínová, proč se do náročného projektu pustila.

Ve hře je i to, že by se slavnostního otevření mohl zúčasnit její bratr Josef, který žije trvale v USA. Po sametové revoluci se do Československa a poté České republiky nikdy nevrátil.

„Všichni jsou zvědaví, jestli bratr přijede. Záleží to na něm, uvidíme,“ naznačuje Zdena Mašínová.

Tahanice o statek

Příběh statku, který patřil staletí rodu Mašínových, se začal psát v roce 1940. Tehdy jej v nejistých časech okupace nechal hrdina odboje, generál Josef Mašín, přepsat na své tři nezletilé děti - Zdenu, Ctirada a Josefa. Těm pak rodinnou nemovitost zabavil totalitní komunistický režim.

Po revoluci v listopadu 1989 se o nemovitost přihlásila Zdena Mašínová. Získala v restituci dvě osminy objektu, zbytek zůstal státu, protože bratři Ctirad a Josef Mašínovi utekli v roce 1953 z tehdejšího Československa do Spojených států amerických, kde zůstali. Ctirad tam v roce 2011 zemřel.

Foto: Jan Mihaliček

Ze statku zůstaly jen obvodové zdi a uprostřed je zasazený strom moruše.

Já jsem to celou dobu dělala, tu soudní tahanici, ne z majetkových důvodů, ale že to bude pro další generace.
Zdena Mašínová, dcera Josefa Mašína

Po několika letech soudních sporů nakonec získala rodina Mašínů statek zpět v roce 2017. Byl v katastrofálním stavu a Zdena Mašínová se rozhodla místo proměnit na památník tří odbojů.

V roce 2018 přenechal Josef Mašín svůj spoluvlastnický podíl své sestře, která se tak stala jedinou majitelkou.

Snímky z rodinného archivu

V památníku tří odbojů se budou návštěvníkům věnovat lektoři a průvodci z Regionálního muzea Kolín. Kraj uzavřel se spolkem Mašínův statek memorandum, které je platné až do konce roku 2024.

Podívejte se na budování památníku v Lošanech na Kolínsku

Místopředseda spolku Mašínův statek – památník tří odbojů a historik Petr Blažek pro Seznam Zprávy popsal, co je potřeba dodělat.

„V současnosti už pracujeme na expozici a snažíme se shánět sbírkové předměty, které bychom tam vystavili. Pracuje se zároveň na úpravě objektu, kde expozice bude,“ vysvětluje historik Blažek.

Pracujeme na expozici a snažíme se shánět sbírkové předměty, které bychom tam vystavili.
Petr Blažek, historik a místopředseda spolku Mašínův statek – památník tří odbojů

Počítá se s tím, že v expozici budou předměty, které patří rodině Mašínů. Velkou část dodá sama Zdena Mašínová.

„Památník tří odbojů se skládá ze dvou částí. První je upravený rodný dům Josefa Mašína, který je stylizován do působivého památníku, a druhá část je ve vedlejší historické stodole, kde bude ve dvou větších místnostech historická expozice. Návštěvníci tam také najdou řadu snímků z rodinného archivu rodiny Mašínů. Budou tam připomenuty čtyři hlavní témata. Tři československé odboje ve 20. století, na kterých se rodina podílela různým způsobem, a čtvrtý se týká rodiny samotné a statku v Lošanech,“ popisuje historik Blažek, jak to bude na místě vypadat po dokončení.

Reklama

Doporučované