Hlavní obsah

Miloš Vystrčil opět předsedou Senátu

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Miloš Vystrčil (ODS), předseda Senátu od 19. února 2020.

Reklama

Senát se dnes poprvé sešel v novém složení po podzimních volbách. Senátoři jako svého předsedu zvolili Miloše Vystrčila. Rozhodlo se také o čtyřech místopředsedech.

Článek

Předsedou horní komory se podle dohod senátorských klubů znovu stal Miloš Vystrčil (ODS). V tajné volbě dostal 73 z 80 odevzdaných hlasů.

„Budu dělat všechno pro to, aby Senát nadále byl důstojnou institucí, která hájí lidská práva a svobody, která je pojistkou české demokracie a našeho parlamentního zřízení,“ slíbil v krátké kandidátské řeči Vystrčil.

Poprvé byl Vystrčil do čela Senátu zvolen v únoru 2020. Nastoupil na místo po Jaroslavu Kuberovi (ODS), který o měsíc dříve náhle zemřel. Podruhé byl zvolen v listopadu 2020, nedlouho poté, co naplnil Kuberovu misi na Tchaj-wan navzdory tlaku pevninské Číny či prezidenta Miloše Zemana, který Vystrčila přestal zvát na Hrad.

Vystrčil v posledních volbách přesvědčivě porazil kandidátku ANO Janu Nagyovou, obviněnou v kauze Čapí hnízdo, když ve svém okrsku získal více než 60 % hlasů.

Kdo povede Senát

Novým prvním místopředsedou Senátu se stal dosavadní předseda senátního školského výboru Jiří Drahoš (za STAN), který si vymění pozici s Jiřím Růžičkou (za TOP 09). Dalšími místopředsedy jsou Jiří Oberfalzer (ODS) a Jitka Seitlová (KDU-ČSL).

Nováčkem mezi místopředsedy Senátu se stal Tomáš Czernin (TOP 09), který obsadí křeslo po Janu Horníkovi (STAN), který na podzim senátorský mandát neobhájil.

Výbory a komise

Výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu nově povede Miroslav Plevný (za STAN). Vystřídal Vladislava Vilímce (ODS), který převzal vedení výboru pro záležitosti EU po Davidu Smoljakovi (STAN), který zamířil do vedení senátní komise pro sdělovací prostředky namísto Václava Chaloupka z klubu Starostů, jenž letos senátorský mandát neobhájil. Místopředsedu Senátu Tomáše Czernina (TOP 09) v čele komise pro krajany nahradil Raduan Nwelati (ODS).

Předsedou výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice se stal Jiří Růžička (za TOP 09), který si vyměnil funkce s prvním místopředsedou Senátu Jiřím Drahošem (za STAN).

Ústavně-právní výbor nadále povede Tomáš Goláň, výbor pro zdravotnictví Roman Kraus (oba ODS). Organizačnímu výboru z titulu funkce bude předsedat Vystrčil. Výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí bude dál řídit Zbyněk Linhart (za STAN a SLK), lidoveckému klubu zůstalo předsednictví výboru pro sociální politiku pro Miluši Horskou (za KDU-ČSL).

V čele výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost zůstal nadále Pavel Fischer (nezávislý), který je jedním z kandidátů na prezidenta. Staronovým předsedou mandátového a imunitního výboru je sociální demokrat Petr Vícha z klubu ANO a ČSSD.

Komisi pro rozvoj venkova bude dál předsedat Jiří Vosecký (SLK), komisi pro dohled nad poskytováním veřejných prostředků pak opět pirátský senátor Lukáš Wagenknecht z klubu SEN 21 a Piráti. Předsedou komise pro práci Kanceláře Senátu zůstal Lumír Kantor (KDU-ČSL), šéfem komise pro ústavu Zdeněk Hraba (dříve STAN), který se rozhodl přejít do klubu ODS a TOP 09 jako nestraník. Staronovým předsedou komise věnující se suchu a záplavám je Rostislav Koštial a volební komisi vede dál Jan Tecl (oba ODS).

V rámci schváleného zasedacího pořádku v jednacím sále zůstalo rozložení podle frakcí nezměněno. Z pohledu předsedajícího pravé křídlo a střed obsadil klub ODS a TOP 09, v sousedství pak usedli senátoři KDU-ČSL a nezávislí. Místa nalevo od nich připadla klubům Starostové a nezávislí, SEN 21 a Piráti a zcela vlevo usedli senátoři ANO a ČSSD. Fischer a Kovářová usedli za sebou ve středu sálu, Zwyrtek Hamplová zcela vlevo na místo po bývalém komunistovi Jaroslavu Doubravovi (Severočeši.cz).

Závěrečným bodem první schůze senátu byla volba senátorů do delegací v meziparlamentních orgánech. K dalšímu zasedání se senátoři sejdou už ve čtvrtek, kdy už budou rozhodovat o zákonech.

Reklama

Doporučované