Hlavní obsah

Muž se sekerou z pražské Ikey je běloruský aktivista

Foto: Policie ČR

Zadržený muž v Ikea na pražském Zličíně.

Reklama

aktualizováno •

Muž, který v pátek v nákupním domě Ikea na pražském Zličíně ničil nábytek sekerou a poléval ho červenou barvou, je běloruský aktivista Pyotr Markelov. Protestoval tak proti spolupráci Ikey s běloruskými úřady.

Článek

Neobvyklý incident řešila pražská policie v pátek odpoledne v nákupním domě Ikea na pražském Zličíně. Do prodejny s nábytkem vtrhl muž se sekerou a začal demolovat nábytek a polévat ho červenou barvou. Podle prohlášení policie na twitteru muž nikoho nezranil a pravděpodobně na sebe chtěl jen upozornit.

Hlavní otázka tak zněla, zda šlo o vandala, či aktivistu.

O několik hodin později identitu muže odhalila běloruská média. Podle Rádia Svobodná Evropa řádil v pražské Ikee běloruský aktivista Pyotr Markelov, který v Česku studuje.

„Nábytek oblepil páskou, která se používá na silniční práce, sekerou rozsekal dva noční stolky, polil je barvou a z reproduktoru anglicky oznámil, že to dělá na protest proti spolupráci Ikey s běloruskými úřady,“ popsal server postup Markelova počínání.

Evakuace návštěvníků obchodního centra nebyla nutná. Poté, co přivolaná hlídka muže zajistila, vymezila prostor pro zdokumentování místa činu. V ostatních sekcích obchodu mohli zákazníci dál nakupovat.

Policejní mluvčí Jan Daněk v sobotu pro Seznam Zprávy uvedl, že byl aktivista již propuštěn na svobodu. „Věc řešíme jako podezření ze spáchání trestných činů poškození cizí věci a výtržnictví,“ sdělil Daněk.

Foto: Policie ČR

Fotografie ze zásahu proti muži se sekerou v obchodním domě na pražském Zličíně.

Video nevšedního aktivistického protestu natáčel jiný běloruský student. Podle něj si Markelov záměrně vybral okamžik, kdy na místě nebyly žádné děti, a pak v klidu počkal na příjezd policie. Noční stolky, které Markelov rozsekal, byly podle svědka vyrobeny v Bělorusku.

O den dřív americký zpravodajský portál Politico publikoval článek o využívání běloruských vězňů k výrobě nábytku firmy Ikea. Informaci přinesla nevládní organizace Disclose spolu s německými novinami Die Tageszeitung. Podle ní dodavatelé využívali pracovní sílu mimo jiné v trestanecké kolonii pro mladistvé.

Disclose tvrdí, že má svědectví a dokumentaci, která dokazuje, že deset běloruských dodavatelů obchodního řetězce Ikea využívalo ve výrobě práci běloruských vězňů. Mezi nimi jsou přitom i lidé, kteří skončili za mřížemi kvůli svému politickému přesvědčení.

Ikea letos v březnu pozastavila obchodní vztahy s Běloruskem kvůli válce na Ukrajině. Smlouvy s běloruskými dodavateli ukončila letos v červnu, píše Politico.

Minulý rok Pyotra Markelova zadržela policie na Ukrajině, kde tou dobou žil. Markelov se snažil přehodit několik pytlů hnoje přes plot běloruské ambasády. Během zadržení křičel, že tímto činem chtěl upozornit na události v Bělorusku a na skutečnost, že ve vězení zemřel politický vězeň Vitolda Ašurka.

Reklama

Doporučované