Hlavní obsah

„Ne všichni Rusové jsou zlí.“ Studenti z Brna ve videu odsuzují Putinovu válku

Foto: MUNI

Dvě ze studentek, které se do protestu zapojily. Vědí přitom, že jim hrozí až 25 let vězení. Video naleznete uvnitř článku.

Reklama

Skupinka mladých Rusů a Bělorusů, kteří studují na Masarykově univerzitě v Brně, natočila videospot, v němž odsuzují válku, kterou jejich rodné země vedou na Ukrajině. Na video se podívejte uvnitř článku.

Článek

S nápadem natočit video odsuzující ruskou agresi přišla absolventka Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Maria Buzina. „Pocházím z Ruska, ale už deset let žiji v Evropě. Když Ruská federace zaútočila na Ukrajinu a vyhlásila 24. února válku, hluboce mě to ranilo a zdrtilo. Hned mě v tu chvíli napadlo, že určitě nejsem jediný Rus, který s touto válkou nesouhlasí,“ vysvětluje Maria, která v současné době pracuje jako lékařka v České Lípě.

Spojila se proto s Darinou Gribanovou z Fakulty sociálních studií MU a společně oslovily další ruské a běloruské studenty Masarykovy univerzity. „Každý z nás věděl, že vyjádřit v tuto chvíli nahlas svůj názor je obrovským rizikem. Rusko přijalo nový zákon, který stanoví, že za jakýkoli protest proti této ‚speciální vojenské operaci‘ bude následovat pokuta nebo ztráta svobody. Chceme ale lidem sdělit, že všichni Rusové nejsou zlí. Prostě jsme nemohli mlčet, stojíme o demokracii a svobodu slova na Ukrajině,“ zdůrazňuje Maria.

Přidala se více než desítka studentů Masarykovy univerzity. Rozhodli se, že nebudou mlčet, a natočili celému světu vzkaz, který je podle rektora Martina Bareše velkým projevem osobní statečnosti.

„Studenti naší univerzity prokázali obrovskou dávku odvahy. Ptali jsme se jich několikrát, jestli si uvědomují všechny možné důsledky svého vyjádření, neboť jde o osobní a konkrétní vyjádření jejich postoje, ale byl jsem opakovaně ujištěn, že ano. Rád bych jim vyjádřil v této záležitosti podporu, protože s principem kolektivní viny máme historickou zkušenost a dle mého názoru do demokratické společnosti nepatří.“

Každý z nás věděl, že vyjádřit v tuto chvíli nahlas svůj názor je obrovským rizikem. Rusko přijalo nový zákon, který stanoví, že za jakýkoli protest proti této „speciální vojenské operaci“ bude následovat pokuta nebo ztráta svobody. Chceme ale lidem sdělit, že všichni Rusové nejsou zlí. Prostě jsme nemohli mlčet, stojíme o demokracii a svobodu slova na Ukrajině.
Maria Buzina, absolventka Masarykovy univerzity

„Za to, co jsme ve videu řekli, nám hrozí 15 až 25 let vězení. Všichni ale věříme, že je velmi důležité, aby zazněl náš názor. Teď musíme ukrajinským lidem nejenom pomáhat, ale musíme i vstát a protestovat. My nejsme ruská vláda a zásadně nesouhlasíme s tím, co dělá,“ dodává Darina Gribanova.

Vedení Masarykovy univerzity i jednotlivých fakult velmi oceňují odvážný krok, který ruští a běloruští studenti svým veřejným prohlášením učinili.

„Této iniciativy si velice vážím a jsem na všechny studenty, kteří ve videu promluvili, hrdý. Kéž by jejich velká odvaha a schopnost nazývat věci pravými jmény byla inspirací i pro jejich spoluobčany v Rusku a Bělorusku,“ uvedl proděkan pro internacionalizaci a záležitosti studentů Fakulty sociálních studií MU Petr Suchý.

Reklama

Doporučované