Hlavní obsah

Boj o Hrad na dezinformační scéně. Terčem jsou Pavel a Nerudová

Foto: Seznam Zprávy

Dezinformátoři nejvíce cílí na generála Petra Pavla. Jejich podporu naopak má kandidát SPD Jaroslav Bašta.

Reklama

S blížícími se prezidentskými volbami se zvyšuje i aktivita dezinformační scény, která útočí na některé z kandidátů. Nejvíce to schytává generál Petr Pavel a nově i Danuše Nerudová.

Článek

Vyplývá to z analýzy skupiny Čeští elfové, kteří bojují na internetu proti dezinformacím a monitorují obsahy řetězových e-mailů, témata na dezinformačních webech i narativy, které se šíří v dezinformačních skupinách na Facebooku.

Právě na této sociální síti zaznamenali elfové v první polovině prosince větší množství příspěvků v souvislosti s prezidentskými volbami. „Pokračuje a zesiluje kritika a diskreditace P. Pavla a nově se přidává zatím nesystematická kritika D. Nerudové,“ píší ve své zprávě Čeští elfové.

Opakuje se tak situace z předchozích prezidentských voleb, kdy dezinformačním útokům čelil především Jiří Drahoš, tedy také kandidát, jenž cílil zejména na voliče současné vládní koalice.

Analytici shrnuli hlavní sdělení, která se nyní šíří ve skupinách na Facebooku, takto: „Jaroslav Bašta je jediným vlasteneckým kandidátem na prezidenta. Petr Pavel a Danuše Nerudová jsou nevolitelní vlastizrádci. Andrej Babiš je menší zlo.“

První kolo prezidentských voleb bude už za necelé tři týdny, 13. a 14. ledna. V předvolebním finiši se dá očekávat, že dezinformační kampaně ještě více zesílí.

Největší útoky na generála

Nejčastěji útoky směřují na kandidáta Petra Pavla. Ten je jedním z hlavních favoritů voleb. Aktuální volební model ho řadí na třetí pozici za Andreje Babiše a Danuši Nerudovou.

Co říkají průzkumy?

Podívejte se, jak se šance jednotlivých kandidátů vyvíjejí v čase podle přibývajících volebních modelů a průzkumů.

Kolují o něm i řetězové e-maily - česká dezinformační specialita, jejíž cílovou skupinou jsou především senioři. V jednom z takových e-mailů se například píše: „Jo, zvolte gen. Petra Pavla a pak už i Amerika nás má totálně v hrsti. Proamerický šmejd, který se neštítí ničeho. Spojením Fialy a tohoto rozvědčíka by došlo k zrušení Benešových dekretů. Lidi proberte se.“

A ve facebookových skupinách je podle elfů generál Pavel dlouhodobě označován za „příslušníka StB, kolaboranta a vlastizrádce“.

„Členové dezinformačních skupin se shodují na tom, že se za žádnou cenu nesmí stát českým prezidentem,“ popisují situaci na sociální síti Čeští elfové.

Dezinformační kampaně namířené proti generálu Pavlovi monitoruje i jeho PR tým. Přibývají prý vždy, když vyjde nový volební průzkum. „Nejčastěji útoky následovaly po průzkumech, kde Pavel přeskočil Andreje Babiše. Množství dezinformačního obsahu samozřejmě roste s tím, jak se blíží volby,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí Eva Hromádková.

A jak generálovi lidé proti lžím na internetu bojují? Hromádková připomíná, že podle odborníků nemá smysl dezinformace vyvracet, protože tím se na ně prý jen více upozorní.

„Věříme, že nejlepší je vše vysvětlovat, otevřeně odpovídat na všechny otázky a vše opakovat, aby bylo ve veřejném prostoru dost informací o všech tématech souvisejících s osobou pana Pavla. Kde je pravda a vše vysvětleno, je méně prostoru pro dezinterpretaci,“ domnívá se Eva Hromádková.

Tým generála Pavla proto před časem zveřejnil i tři scénáře negativní kampaně, které očekává v posledních týdnech před volbami, a předem informace uvedl na pravou míru.

Nově na mušce Danuše Nerudová

Dle listopadového průzkumu agentury Median se zvýšila podpora kandidátky Danuše Nerudové natolik, že poskočila dokonce na první příčku. Na její zvyšující se popularitu zareagovala i dezinformační scéna. Nerudová je nově na mušce diskreditačních kampaní.

V řetězových e-mailech se například šíří zpráva od údajné, samozřejmě nejmenované, bývalé spolužačky z Brna. Jde o čistě pomlouvačný text. „Absolutně bezskrupulentní kariéristka, která se ve čtyřicítce stala nejmladší rektorkou v Česku. Nechápu, jak se Nerudová mohla stát profesorkou,“ stojí v e-mailu.

Tým Danuše Nerudové potvrzuje zjištění Českých elfů, tedy že se terčem dezinformací kandidátka stala především od chvíle, kdy poskočila na přední příčky v průzkumech veřejného mínění. Podle mluvčího Nerudové Filipa Vícha na to štáb upozorňují mimo jiné i podporovatelé bývalé rektorky Mendelovy univerzity.

„Dobrovolníci a další podporovatelé jsou současně naší hlavní zbraní, sami v diskuzích reagují a dezinformace vyvracejí. Spolu s tím mluví s lidmi v regionech, mladí dobrovolníci také se svými rodiči a prarodiči, kteří jsou nejčastějším cílem dezinformací,“ uvedl pro Seznam Zprávy Filip Vích.

Podle něj je vliv dezinformací na volby „nepochybný“. „Signifikantní je, v prospěch jakých kandidátů dezinformátoři operují,“ poznamenal.

Miláček dezinformátorů a menší zlo

Jediným prezidentským kandidátem, který má na dezinformační scéně podle elfů neotřesitelnou podporu, je poslanec SPD Jaroslav Bašta. Aktuální volební model mu přisuzuje mezi uchazeči o Hrad až sedmou pozici a podporu 2,6 %.

Podle Českých elfů je dezinformátory ve facebookových skupinách vykreslován jako „jediný vlastenecký kandidát“ a „mírotvůrce“.

Jaroslav Bašta k těmto zjištěním pro Seznam Zprávy uvedl, že České elfy považuje za „amatérské cenzory a lidi, kteří ohrožují svobodu projevu“. Jejich názory tedy prý nepovažuje za relevantní. „A o lidech, kteří používají pojmy dezinformace, si myslím skoro totéž,“ dodal Bašta.

Naopak rozpolcenost panuje na dezinformační scéně kolem bývalého premiéra a předsedy nejsilnějšího opozičního hnutí Andreje Babiše (ANO). Bývá kritizován například kvůli postupu vlády během pandemie covidu-19, některé řetězové e-maily se ho ale naopak zastávají.

Šíří se například zpráva o tom, že předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský připravil novelu zákona o volbě prezidenta, která má za cíl „odrovnat Babiše“. „Prezidentští kandidáti budou uzavírat koalice a hlasy pro jednotlivé kandidáty se budou sčítat jako hlasy pro celou koalici,“ uvádí se v e-mailu.

Jak už ověřil server iRozhlas.cz, žádná taková novela v Poslanecké sněmovně neleží. Předseda Ústavního soudu navíc změny zákonů předkládat ani nemůže. „Je to naprosto absurdní tvrzení,“ uvedl k tomu pro server iRozhlas.cz Pavel Rychetský.

A proč Andreje Babiše část dezinformační scény podporuje?

„Pro část uživatelů je přijatelný jako menší zlo,“ uvádějí ve své analýze Čeští elfové.

Andrej Babiš v SMS pro Seznam Zprávy napsal, že analýzu Českých elfů nečetl. „O podpoře nevím, vliv dezinformační scény nejsem schopen hodnotit,“ odpověděl Babiš a označil se naopak za oběť masových médií, která na něj „pravidelně útočí“ a „lžou o jeho aktivitách“.

Reklama

Doporučované