Hlavní obsah

Nezlobte se, jdu na policii, odbyl Gazdík dotaz, proč bral Redla na jednání

Petr Gazdík při příchodu na policii. Proč brali zástupci hnutí STAN Michala Redla na politická jednání, odmítl vysvětlit. Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil

 

Reklama

Politici STAN Gazdík a Polčák podle tvrzení bývalého šéfa TOP 09 Pospíšila přivezli v roce 2018 dnes obviněného Michala Redla na politické jednání do Itálie. Jak reagovali, když se jich na to reportérka Seznam Zpráv ptala?

Článek

„Jdu poskytnout svědeckou výpověď. Jsem připraven poskytnout policii maximální součinnost. To je všechno, co vám k tomu řeknu. Mějte se hezky,“ odbyl otázku Seznam Zpráv poslanec STAN Petr Gazdík, když šel dnes ráno vypovídat na policii.

Nechtěl se vyjádřit ani k tomu, zda by podle něj měl šéf civilní rozvědky neboli Úřadu pro zahraniční styky a informace Petr Mlejnek, zůstat ve funkci či také rezignovat. Mlejnek, jak informovaly ve středu Seznam Zprávy, byl totiž také v dlouholetém kontaktu s Michalem Redlem, mužem, který dnes sedí ve vazbě a policie jej označuje za hlavu organizované skupiny manipulující s veřejnými zakázkami v pražském dopravním podniku.

„Já se nebudu k tomuto tématu vyjadřovat,“ reagoval Gazdík.

Předseda STAN a ministr vnitra Vít Rakušan se Mlejnka zastal, v případě Petra Gazdíka byl jednoznačně pro odchod z funkce ministra školství. K jeho dlouholetým kontaktům s Redlem řekl: „Považoval jsem to poměrně za nepochopitelnou věc, protože jsem netušil, že nějaké kontakty k podivné osobě pana Redla tady byly.“

Nejsou kontakty jako kontakty

Ještě nedávno tvrdil Vít Rakušan, že platí „padni komu padni“. Tedy kdo se potkal s obviněným Redlem, musí odejít z funkce. To ale neplatí pro šéfa ÚZSI Petra Mlejnka.

Paralelní struktury

Petr Gazdík odstoupil z vlády v červnu s tím, že „stýkat se s Redlem byla chyba“. V písemném vyjádření tehdy napsal, že vinu cítí v tom, že byl příliš otevřený k některým lidem: „Necítím se vinen ani ve věcné, natož trestně-právní rovině a znovu opakuji, že mé politické kroky ani rozhodování hnutí STAN nikdy neřídily paralelní struktury.“

Pokud myslel „paralelními strukturami“ Michala Redla, člověka zbaveného svéprávnosti a bývalého blízkého spolupracovníka zločince Radovana Krejčíře, pak je otázkou, proč se s tímto mužem účastnil v roce 2018 politických jednání o společné kandidátce do pražských komunálních voleb. Této odpovědi se ale nyní Gazdík vyhnul.

Europoslanec a bývalý šéf TOP 09 Jiří Pospíšil minulý týden po předchozím popírání potvrdil, že se Redl zúčastnil tohoto setkání v Itálii, kam jej za ním, v době jeho, Pospíšilovy dovolené, přivezli mimo jiné Petr Gazdík, Stanislav Polčák a „ještě ostatní STANaři“.

„Za mnou tam přijel pan kolega Gazdík, pan kolega Polčák, na den a půl, na dva dny, plus ještě ostatní STANaři a měli s sebou i tohoto pána. Ale ta jednání, jakákoliv jednání, která probíhala, tak probíhala s legitimně zvoleným vedením STANu. Za ně nikdo nejednal,“ prohlásil Pospíšil.

Já to nebyl, nevím, neřeknu

Stejně jako Gazdík byl nesdílný i Stanislav Polčák, rovněž bývalý místopředseda STAN. Ten už dokonce kvůli svým dlouholetým vazbám na Michala Redla pozastavil své členství v hnutí. Polčák byl na policii vypovídat toto pondělí.

„To je živá věc. Já se k této věci nemohu vyjadřovat. Mohu vám pouze říct, že já jsem pana Redla na tuto schůzku nebral.“ Na doplňující otázku, kdo tam tedy Redla bral, uvedl: „To nevím.“

Stanislav Polčák při příchodu na policii prohlásil, že neví, kdo Redla přivedl na politické jednání za hnutí STAN.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil

S Redlem se znali léta

Oba někdejší členové vedení STAN se s Redlem i s jeho otcem, který byl dříve významným sponzorem hnutí, znali dlouho.

Stanislav Polčák musel svoje kontakty s Michalem Redlem vysvětlovat už před pěti lety. Český rozhlas tehdy informoval o tom, že Polčák se zlínským podnikatelem Redlem prostřednictvím e-mailu konzultoval nominace na důležitá místa v pražských firmách a na magistrátu.

Jméno Petra Gazdíka zaznívá na třech místech v policejním usnesení o zahájení trestního stíhání se skupinou kolem Michala Redla a bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN), policisté tam píší, že Redl s Gazdíkem často komunikoval prostřednictvím šifrované komunikace: „Zcela běžně komunikuje prostřednictvím mobilního telefonu s kryptografickou ochranou s místopředsedou hnutí STAN Mgr. Petrem Gazdíkem,“ píše se v policejním dokumentu.

A detektivové NCOZ tam zmiňují i to, že v e-mailové poště Michala Redla objevili komunikaci, která se týkala dovolené v rakouských Alpách v roce 2016. Měly na ni jet rodiny nyní vazebně stíhaného Redla a Pavla Kose společně s rodinou Petra Gazdíka a jeho politickým kolegou Stanislavem Polčákem.

Reklama

Doporučované