Hlavní obsah

Omezme marže prodejcům energií a zvítězí všichni, navrhuje Blažek

Foto: EU2022.cz

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Reklama

Stát by mohl omezit marže prodejcům a distributorům energií tak, aby stále vydělávali, ale vysoké ceny plynu a elektřiny neničily domácnost. Tak zní návrh ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS).

Článek

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek návrh předložil v pátek premiérovi Petru Fialovi, píše server Echo24.

„Cílem návrhu je omezení marží tak, aby výrobci i distributoři energií neztratili podnikatelskou motivaci, a přitom ceny energií neruinovaly podnikatele a obyvatelstvo. A aby šlo o řešení legální podle českého i evropského práva. Oprávněné nároky na náhrady škod (ušlý zisk a podobně) by neměly vznikat a stát by nemusel donekonečna zvyšovat dotační a podobnou finančně náročnou politiku,“ přiblížil pro Echo24 Blažek svůj návrh.

Ten obsahuje také právní řešení, které zajistí, že by firmám neměly vznikat nároky na náhradu škody, protože, jak ministr míní, na zisk neexistuje právní nárok.

Ministr už dříve uvedl, že se bude snažit najít právně čistou cestu, jak vyřešit problémy s energiemi tak, aby stát neporušoval zákon a také se vyhnul případným problémům a žalobám.

Blažek návrh předkládá pro případ, že se na společném postupu v pátek 9. září neshodnou ministři energetiky z členských zemí EU.

Příští pátek má zasednout mimořádná rada pro energetiku, která projedná návrh na stanovení maximální ceny plynu, jenž se využívá pro výrobu elektřiny. Blažkův návrh prý není v rozporu s evropskou judikaturou a je rozpočtově neutrální.

Analýza: Jak s drahými energiemi bojují jinde

Pavel Blažek, spolustraník premiéra Petra Fialy, před pár dny upozorňoval, že vláda bez vyřešení energetické krize brzy padne. „Je prokázáno, že v lidských dějinách nikdy nepřežila žádná demokracie, pokud její součástí nebyla fungující ekonomika. Na nás se teď bohužel hrne vývoj velmi nebezpečný v tom, že ekonomika opravdu může přestat fungovat,“ argumentoval Blažek.

Reklama

Doporučované