Hlavní obsah
Online

Online: Hasiči mají požár v Českém Švýcarsku pod kontrolou

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Snímek ohořelého místa v okolí Mezní Louky.

Reklama

aktualizováno •

Reportéři Seznam Zpráv jsou na místě požáru v Hřensku. Dění sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co se v Hřensku a okolí dělo včera, si přečtěte zde.

Co byste měli vědět

  • S rozsáhlým požárem Národního parku České Švýcarsko, který vypukl v neděli a do pátku zasáhl přes 1000 hektarů, bojuje aktuálně 900 hasičů z celé země.
  • Hasiči k 20. hodině lokalizovali požár v Národním parku České Švýcarsko a mají jej pod kontrolou. Oheň se nešíří do dalších míst a plocha, na které hasiči zasahují, se snížila zhruba na 600 hektarů.
  • Na místě je přes 200 cisteren, 18 vrtulníků, z toho 12 z Německa, a pět letadel.
  • Na pomoc obyvatelům obcí v Českém Švýcarsku, které už více než týden trápí rozsáhlý lesní požár, vybrali lidé zatím přes 6,5 milionu korun.
  • Návrat lidí z nejvíce poškozených oblastí zatím není možný

    Návrat lidí z Hřenska, Mezné a Mezní Louky domů zatím není možný. Přes noc budou hasiči hlídat požár tak, aby se nerozšířil. Předpokládá se, že letecká pomoc by mohla začít pomáhat v lokalitě opět v úterý v 08:00. Před zahájením vlastního leteckého činnosti se uskuteční monitoring požářiště pomocí dronů, a to od 05:30 do 07:30.

  • Hasiči mají požár v Českém Švýcarsku pod kontrolou

    „Hasiči k 20. hodině lokalizovali požár v národním parku České Švýcarsko a mají jej pod kontrolou,“ novinářům to řekl ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček. Podle něj se oheň nešíří do dalších míst a plocha, na které hasiči zasahují, se zmenšila zhruba na 600 hektarů. Zásah u rozsáhlého požáru by podle Vlčka mohl skončit likvidačními pracemi v řádu dnů.

  • Hasič z terénu: Prolijeme prohořelou půdu a ona je za hodinu znovu teplá

    Hasičům se podařilo dostat k soutěskám v Hřensku, ohniska tam likvidují pozemní i vzdušnou cestou. U požáru v Českém Švýcarsku zasahuje kolem jednoho tisíce hasičů. Často pracují v nepřístupném terénu. Jedním z nich je hasič z Moravskoslezského kraje Lukáš Popp, který je v Hřensku velitelem sektoru číslo jedna. Vysvětluje, jak je práce v terénu náročná a že to je někdy boj s větrnými mlýny.

    „Co se týká lesního požáru, tak je to jeden z největších lesních požárů, který jsem zažil,“ řekl přímo v Hřensku hasič Lukáš Popp. Celý rozhovor s ním najdete v odkazu níže.

  • Hasiči mají v terénu 78 kilometrů hadic

  • Hasičům v Českém Švýcarsku se daří dostávat ohniska plně pod kontrolu

    Hasičům v Českém Švýcarsku se daří dostávat ohniska požáru plně pod kontrolu. Plamenné hoření, jaké bylo vidět v prvních dnech, se už neobjevuje. Na místě zasahuje bezmála tisíc hasičů včetně desítek speciálně vycvičených lezců, kteří se pohybují v těžko přístupném terénu. Novinářům to dnes v podvečer řekl mluvčí hasičů Martin Kavka. Oheň zasáhl plochu 1 060 hektarů. Po celý den pomáhají hasit požár vrtulníky a letadla. Vrtulníky z Německa se musely dnes odpoledne stáhnout na území sousedního Saského Švýcarska.

  • Správa chce obnovu parku nechat hlavně na přírodě

    Správa Národního parku České Švýcarsko chce ponechat obnovu lesa po rozsáhlém požáru převážně na přírodě. „Teď si vybíráme, jestli to bude dělat příroda dobře a zadarmo, nebo jestli tam bude člověk pomáhat za peníze a blbě,“ řekl ČTK to mluvčí správy parku Tomáš Salov. Oheň zasáhl 1060 hektarů ploch, na kterých rostly hlavně smrky.

    Přirozené zmlazení je podle správy parku nejúčinnějším a nejjednodušším způsobem náhrady za shořelé porosty. Pokud by vysadili stromky, zmlazení by je podle Salova v příštích letech začalo utlačovat a správci parku by museli stále vytvářet životní prostor pro výsadbu.

  • Ve sbírce se vybralo už přes 8,5 milionu

    Na platformě Donio se k dnešku sešlo 8,6 milionu korun. Jeden z iniciátorů sbírky - senátor Zbyněk Linhart (za STAN) - ČTK řekl, že s národním parkem chtějí momentálně přispět lidem, kteří zajišťují zasahujícím hasičům občerstvení.

    Ze sbírky bude podle Linharta pokryto i to, co nezaplatí stát. Premiér Petr Fiala (ODS) minulý týden uvedl, že zatím neví, komu bude pomoc směřována ani v jaké výši. Podle něj to bude možné říct až po uhašení požáru.

    Linhart doplnil, že nějaké peníze budou také pomáhat ve Hřensku, v jejíž části Mezná požár zničil tři domy a několik dalších poškodil. „Záležet bude také na pojišťovnách,“ řekl senátor.

  • Od vstupu do národního parku lidi neodrazují ani vysoké pokuty

    Ani hrozba vysoké pokuty neodrazuje některé turisty od porušování zákazů v NP České Švýcarsko, který už přes týden sužuje rozsáhlý lesní požár.

    Podle šéfa strážců parku se s problematickým chováním začali výrazně častěji setkávat v době covidové pandemie. „Do přírody začalo jezdit mnohem více lidí. To je samozřejmě dobře, ale ne všichni mají jasno o tom, jak se v ní chovat. Pro část lidí je příroda určena jenom pro vlastní pobavení a respekt jim chybí,“ posteskl si.

  • Občerstvení u Edmundovy soutěsky požár přežilo

    Historická budova u Edmundovy soutěsky, kde bylo občerstvení, zůstala stát.

    O stavu historické budovy z konce 19. století informoval ČTK mluvčí správy národního parku Tomáš Salov. Řekl, že do soutěsek už mohl vstoupit jeden ze strážců parku a objekt podle něj zůstal požárem celkem nedotčen.

    Foto: Miroslav Rybář, správa NP České Švýcarsko

    Snímek restaurace u Edmundovy soutěsky.

  • Podívejte se, jak vypadá cesta k Pravčické bráně

    Dalších 150 hasičů s technikou přijelo v pondělí ráno hasit plameny, které stále ničí krajinu Českého Švýcarska. Na místě jsou i reportéři Seznam Zpráv, prohlédněte si aktuální snímky z okolí Pravčické brány.

  • Hasiči pronikli k soutěskám

    Hasičům se podařilo dostat k soutěskám v Hřensku, ohniska tam likvidují pozemní i vzdušnou cestou, uvedl mluvčí hasičů. Problémová místa jsou podle něj stále v oblasti Hlubokého dolu, Bouřňáku, vrchu Větrovec, Křídelní stěny a také přímo v Hřensku.

  • Hasiči se brání informacím o nedostatku jídla

    Mluvčí hasičů Lukáš Marvan popřel informace, že by hasičům docházelo jídlo. „Dostávají ho tak, jak mají,“ řekl novinářům. Upozornil ale, že terén v národním parku je těžko dostupný, takže je náročná i logistika. „Ne všichni proto dostanou ve stejnou chvíli,“ podotkl.

    Proti podobným zvěstem se hasiči ohradili už minulý týden, kdy na sítích zveřejnili snímky potravin připravených v hřenské hasičárně.

  • Zdravotníci dosud ošetřili na 50 zraněných

    „Naším cílem je plochu zásahu co nejméně zmenšit,“ řekl novinářům v Hřensku hodinu před polednem mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan. Oheň se podle něj stále nedaří lokalizovat.

    Ocenil pomoc švédských letounů. „Mají velké objemy, jsou pro nás platné,“ řekl s narážkou na to, že každý ze strojů Air Tractor dokáže najednou pojmout až 3 000 litrů.

    V terénu průběžně zasahuje přes 700 hasičů a do neděle zdravotníci ošetřili 50 lidí. „Vážné zranění bylo jedno, kdy byl hasič sražen stromem. Další zranění byla lehčí – výrony, řezné rány,“ vypočítal mluvčí. Hasič, který v sobotu skončil na traumacentru ústecké nemocnice, je mimo ohrožení života.

  • Uprostřed lesa našli ohniště

    Dobrovolný strážce NP České Švýcarsko Filip Molčan ukázal na Twitteru fotky ohniště, které našli v neděli odpoledne.

  • Po pěti dnech se v parku objevily „první odstíny zelené“

    Požár v Českém Švýcarsku ještě není zdaleka uhašen, z národního parku ale přicházejí i pozitivní zprávy. Například ta, že se na místech, která v uplynulých dnech zdecimovaly plameny, začalo zelenit.

  • Pohled do štábu hasičů

    V Českém Švýcarsku zasahuje přes 700 hasičů. Jejich práci je nutné koordinovat. Mluvčí pražských hasičů Martin Kavka nabízí pohled do zákulisí.

  • Dávku mimořádné pomoci zatím získali tři lidé

    Úřad práce v Děčíně zatím vyplatil dávku mimořádné pomoci třem lidem, které zasáhl požár v Českém Švýcarsku. Poškození mohou dostat až 69 300 korun. ČTK to v pondělí řekla vedoucí oddělení dávek hmotné nouze na děčínském úřadě práce Jana Komová.

    Dávka mimořádné okamžité pomoci je jednorázová. Úřad ji může vyplatit lidem, které postihla vážná mimořádná událost a jejich sociální a majetkové poměry jim neumožňují překonat nepříznivou situaci.

    Kompenzace pro podnikatele chce vláda řešit v nadcházejících dnech a týdnech, jak už jsme informovali:

  • Zasahují hasiči z celého Česka

    V Českém Švýcarsku zasahují hasiči z celé republiky. Tihle přijeli z hlavního města:

    Tihle z Olomouce:

  • V Saském Švýcarsku pomáhá i armáda

    Zásah proti lesnímu požáru v Saském Švýcarsku u českých hranic vstupuje do druhého týdne. Na místě pracuje od rána zhruba 200 hasičů, uvedla agentura DPA. Jejich cílem je zabránit vzniku nových ohnisek a omezit plochu postiženou ohněm. V neděli průzkum dronem objevil jedno možné nové ohnisko.

    Během dne se má počet zasahujících hasičů zvýšit na 550 a do boje proti požárům se zapojí i vrtulníky. Zásah, kterého se účastní také armáda, se soustředí na oblast kolem hory Grosser Winterberg a údolí Grosser Zschand. Místo dnes navštíví ministryně obrany Christine Lambrechtová.

    Podle posledních odhadů požár poničil v Saském Švýcarsku plochu o velikosti 150 hektarů. Požár se tam rozšířil minulé pondělí z české strany, kde oheň zničil přes 1 000 hektarů.

Reklama

Hlavní zprávy