Hlavní obsah

Kdo pašuje do Česka uprchlíky? Mladí muži bez práce, doklady se snaží schovat

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Policisté chytili převaděče třeba ve Vracově na Hodonínsku. Řídil dodávku s maďarskou poznávací značkou.

Reklama

Obnovené hraniční kontroly kvůli běžencům cílí také na pašeráky lidí. Za převoz utečenců si účtují i několik tisíc eur.

Článek

Čeští policisté a celníci od počátku roku zadrželi už více než stovku převaděčů nelegálních migrantů, uvedli ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Asi třetinu z tohoto počtu odhalili v úvodních pěti dnech obnovených kontrol na hranicích se Slovenskem. Vláda k mimořádnému kroku sáhla od 29. září. Opatření mělo platit 10 dní, ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) už ale avizoval, že se protáhne o dalších dvacet dní.

Pašeráci často převážejí běžence v malých dodávkách či kamionech. V krajních případech ukryjí i několik desítek uprchlíků najednou. Podle policie jde o propracovaný a výnosný byznys. „U jednotlivce si řeknou o stovky až jednotky tisíc eur, “ potvrdil pro Seznam Zprávy jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil.

Často tak cílí na Syřany ze středních a vyšších společenských tříd, kteří si cestu do Evropy mohou dovolit.

Právě přes jižní Moravu běženci i s pašeráky nejčastěji míří do Česka.

Zadržení převaděči jsou nejčastěji muži bez práce, mezi dvaceti až čtyřiceti lety. Jak jsme se při hlídkách přesvědčili, často se snaží schovat svoje doklady, aby policisté nezjistili jejich totožnost. Po zadržení míří do registračních míst pro identifikaci.

Policisté téměř ve všech případech vedou s pašeráky trestní řízení. „Buď končí v rámci zkráceného trestního řízení trestem v podobě vyhoštění, peněžní pokuty, nebo podmíněného trestu odnětí svobody. Pokud prokážeme, že to dělá převaděč za úplatu, nebo opakovaně – tam už dáváme i podněty na vzetí daného do vazby a v jednotkách případů se tak děje,“ upřesnil Vinčálek.

Pašerákům tak za organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice hrozí trestní sazba až do pěti let odnětí svobody.

+12

Většinou pocházejí z jižní a východní Evropy. „Nejčastěji se jedná o občany Ukrajiny, občany Sýrie s povoleným pobytem v některé zemi EU, většinou v SRN. Mezi převaděči jsou ale i občané Gruzie, Turecka, Bulharska a v jednotkách případů i občané některých států EU,“ sdělil pro Seznam Zprávy mluvčí policejního prezidia Jakub Vinčálek.

Doplnil, že jsou mezi nimi vzácně i Češi a Slováci. „Ano, jsou zde i jednotky případů, kdy převaděč je z těchto států,“ řekl mluvčí.

Nejčastěji fungují na takzvané Balkánské trase, která vede přes Turecko, Řecko, Srbsko, Maďarsko, ale také Rumunsko či Bulharsko. Přes Česko pak běženci míří do Německa, které je jejich nejčastější destinací.

Podle expertů se pašeráci nejčastěji rekrutují z různých balkánských organizovaných skupin a mafií. „Pašeráci znají kraj, policejní checkpointy. Často umějí uplácet policisty, to je poměrně běžná věc na Balkáně,“ upřesnil pro Seznam Zprávy Dalimil Petrilák z neziskovky Pomáháme lidem na útěku.

Migrace v Česku

V letošním roce od 1. 6. do 19. 9. bylo při tranzitní nelegální migraci na území Česka odhaleno celkem 9 447 osob.

Nárůst nastal s příchodem léta: v červnu zadrželi 356, v červenci 1 055, v srpnu 3 478 a k 19. září 4 558 osob.

V posledních dnech byl počet migrantů extrémní. Od 19. do 25. 9. eviduje cizinecká policie 2 293 osob, z toho nejčastěji lidi ze Sýrie (2 171 osob), Turecka (61 osob) a Iráku (16 osob).

Od zavedení kontrol na hranici se Slovenskem 29. 9. do 3. 10. to bylo celkem 1 142 lidí.

Po obnovených kontrolách přibývají také extrémnější případy, kdy převaděči před hlídkami ujíždějí a riskují životy. Hned v úvodní den kontrol museli policisté použít u Brumova-Bylnice varovné výstřely. Pašerák v dodávce převážel patnáct uprchlíků.

O víkendu v Břeclavi dokonce havaroval převaděč po zběsilé honičce s policií. V dodávce ukrýval 29 běženců. Byli to Syřané, 21 lidí se zranilo a šest z toho těžce.

Ministr Rakušan už minulý týden zdůraznil, že obnovené kontroly mají odrazovat převaděče od cest do Česka. „Chceme dát těmto skupinám, což jsou skuteční zločinci, obchodníci s lidským neštěstím, jasně najevo, že tady existuje překážka. Musíme ochránit bezpečnost České republiky,“ řekl.

Reklama

Doporučované