Hlavní obsah

Pět tisíc na dítě dostanou rodiny v srpnu, slibuje Jurečka

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr práce a sociálních věcí Marián Jurečka.

Reklama

Vláda podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) už v nadcházejícím týdnu schválí slibovaný pětitisícový příspěvek na dítě.

Článek

Schválení dávky bylo minulý týden odložené údajně kvůli tomu, že je potřeba příslušný zákon technicky dopracovat.

Jurečka v pořadu Partie TV Prima dále uvedl, že peníze rodiny dostanou nejpozději v srpnu, kdy se potýkají s extra výdaji souvisejícími s nástupem dětí do školních zařízení. „Ve středu (na vládě – pozn. redakce) samozřejmě bude shoda. Kdybych na tom trval, tak je to schváleno už tento týden, ale já jsem chtěl, aby se to dotáhlo,“ řekl.

„Detaily (čerpání – pozn. redakce) představíme příští týden po jednání vlády,“ uvedl Jurečka. Podle něj rodiny nebudou muset dokládat příjmy, příslušné IT systémy budou žadatele vyhodnocovat automaticky. Příprava IT systému, aby se čerpání příspěvku obešla bez papírování, prý bude stát méně než 30 milionů korun.

Juchelka: Má to být plošné

Vládu kvůli způsobu prosazení příspěvku kritizuje opozice. Podle poslance ANO Aleše Juchelky měl být příspěvek plošný, nikoli vázaný na příjmy rodičů. „Lidé budou na vyplacení příspěvku čekat měsíce, posunulo se to tak, že to dostanou lidé populisticky před volbami,“ uvedl v TV Prima.

Záměr dát rodinám s dětmi s ročními příjmy do milionu korun hrubého příspěvek ve výši 5000 korun oznámila vláda přitom již téměř před měsícem.

Konkrétně pak předloha počítá s tím, že ho měl stát vyplatit na děti, jimž letos 1. srpna ještě nebude 18 let. Pokud na ně rodiče pobírají přídavky, měli by novou dávku dostat automaticky v srpnu. Ostatní rodiče s loňským příjmem do milionu korun hrubého by o ni měli požádat elektronicky přes aplikaci, nebo osobně v takzvaných CzechPointech na radnicích či poštách. Příjmy zřejmě nebudou muset dokládat.

Reklama

Doporučované