Hlavní obsah

Po lyžáku by mohli jít neočkovaní do izolace. O nouzovém stavu nerozhodnuto

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V pátek dopoledne se opět konalo jednání zástupců Ministerstva zdravotnictví s nastupující vládou, respektive tzv. Anticovid týmem k pandemické situaci. Řešily se například školní lyžařské kurzy.

Článek

„Shodneme se na tom, že pobyt na čerstvém vzduchu a v horách je pro děti příznivý,“ uvádí svůj komentář k ranní schůzce jeden z jejích účastníků Bohuslav Svoboda (ODS), který rovněž vede sněmovní zdravotnický výbor.

Jenže problém spočívá v tom, že aby se mohl žák starší 12 let ubytovat na horách a využívat skiareál, musí být očkovaný nebo být po nemoci nebo mít PCR test – jenže ten mu platí jen tři dny od odběru. Kurzy trvají zpravidla týden.

Ministerstvo zdravotnictví navrhuje, aby na lyžařský kurz jely jen děti očkované nebo po covidu, případně se tedy neočkovaní na horách přetestovali.

„Nedovedu si představit, že někde ze zapadlého beskydského kopce děti pojedou na test,“ komentuje tento model Svoboda. On navrhuje raději kurz zkrátit, tak aby vystačil pouze jeden PCR test, anebo děti po příjezdu izolovat a testovat, než se vrátí zpět do školy.

Lyžáky ale nebyly jediným tématem. „Řešili jsme i otázky spíše technického rázu, například kdo má vypisovat neschopenky nakaženým covidem. Diskutovali jsme i nad tím, zda dělat i preventivní testy, nebo jen diagnostické kvůli zatížení laboratoří,“ doplňuje další body jednání poslanec Bohuslav Svoboda.

„Dál jsme řešili přítomnost omikronu a prodloužení pandemického zákona,“ doplňuje Seznam Zprávám mluvčí Ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl.

Nouzový stav?

Naopak mimo téma zatím zůstalo prodloužení nouzového stavu. Ten současný končí o vánočních svátcích 26. prosince. Pokud by měl být prodloužen, musí k tomu dát souhlas Sněmovna.

Zatím ale není ani jasné, kdo bude v dalších dnech vládnout. Teoreticky by mohlo ke jmenování nové vlády dojít příští týden. Prezident Zeman ale v pátek odmítl jmenovat kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), designovaný premiér Petr Fiala (ODS) je připraven podat kompetenční žalobu.

Pokud by ke jmenování vlády – byť nekompletní – došlo, zřejmě by návrh na prodloužení nouzového stavu ani nepadl. Budoucí koalice se k tomu staví spíše zdrženlivě. „Nouzový stav jsem vždy vnímal jako nejzazší řešení. Uvidíme, jak se bude v následujících dnech vyvíjet pandemická situace,“ řekl Seznam Zprávám budoucí ministr dopravy a člen Anticovid týmu Martin Kupka (ODS).

Pokud by nouzový stav neplatil, znamenalo by to například, že nebude možné pokračovat v omezení otevírací doby hospod a barů. Na Silvestra by se tak mohla zábava v podnicích odehrávat až do rána.

Ministerstvo zdravotnictví je ale „pro opatrné ano“ v otázce prodloužení nouzového stavu. „Záleží na tom, jaká budou data o chování omikronu. Může to způsobit další zátěž v nemocnicích. Zatím je tedy fáze vyčkávání,“ dodává mluvčí Köppl.

Plán, jak zamezit zmatečným krokům

Ranní páteční schůzku hodnotí účastníci jako nezvykle věcnou a bez obvyklých sporů. „Jsou dokonce i chvíle, kdy Anticovid tým něco navrhne a Ministerstvo zdravotnictví řekne, že je to dobrý nápad. To se dříve nestávalo,“ pochvaluje si Svoboda.

„Máme jednoznačnou shodu v tom, že stávající procesy se musí optimalizovat a digitalizovat, abychom byli schopni ustát omikron či jiné varianty v budoucnu,“ napsala i místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová, která se jednání Anticovid týmu účastní za Piráty.

„Bylo to po dlouhé době konstruktivní. Měli jsme z toho dobrý pocit,“ potvrzuje příjemnější klima na setkání politických rivalů Köppl a dodává, že nedošlo k žádným třenicím v jednotlivých projednávaných tématech.

Vlastimil Válek však před novináři po schůzce s prezidentem Zemanem zmínil, že na schůzce jejich strany zazněla výtka na nejednotnou komunikaci aktuální vlády. Také Martin Kupka prozradil, že je to i aktuální téma pro designovaného premiéra Petra Fialu.

Fiala prý brzy představí návrh, který podle Kupky nastaví jinou organizační i komunikační strukturu právě v otázkách covidu a řešení pandemie. „Jednat spolu budou ti ministři, kterých se opatření týká, a společně budou dávat návrhy vládě. Aby nepřicházela zmatečná jednotlivá opatření, ale vždy za resorty dohromady,“ popisuje Kupka.

Reklama

Doporučované