Hlavní obsah

Po očkování ochrnul. Odškodnění se stále nedočkal. „Nestíháme,“ tvrdí úřad

Foto: Petr V.

Po očkování dočasně ochrnul na celé tělo. Po roce už Petr znovu chodí, dokonce i bez berlí.

Reklama

Ministerstvo účelově protahuje řízení, myslí si lidé, kteří požadují náhradu újmy po očkování proti covidu-19. Je to i případ Petra V., který se s následky imunitní reakce potýká dodnes.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Desítky lidí žádají Ministerstvo zdravotnictví o odškodné kvůli vážným zdravotním problémům po očkování proti covidu-19. Stát ale dosud nikomu žádné peníze nevyplatil. Na odpověď úředníků se čeká dlouhé měsíce.

V České republice mají lidé vážně poškození očkováním proti covidu-19 nárok na odškodné. Nic na tom nemění ani informovaný souhlas, který před vakcinací podepisují, ani fakt, že toto očkování nikdy formálně nebylo povinné. Vznikl kvůli tomu dokonce zvláštní zákon.

Jenže ministerstvo nyní opět přiznává, že odškodné ještě žádný Čech nedostal. „Minulý rok o něj přitom požádalo 29 lidí, za prvních pět měsíců letošního roku dalších 46,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí Ondřej Jakob. „Ministerstvo zatím žádné žádosti nevyhovělo,“ doplnil mluvčí.

„Úmyslně to protahují“

Čtyřiačtyřicetiletý Petr V. dostal první dávku očkovací látky Pfizer loni 19. června. Čtyři dny nato během několika hodin ochrnul na celé tělo.

„Nemohl jsem ani dosáhnout na telefon. Bylo to strašné. Chtělo se mi na záchod. Ležel jsem a přemýšlel, jak to udělat, abych se nepomočil,“ popsal Petr svoje zážitky pro Seznam Zprávy.

Diagnóza: Guillain-Barrého syndrom. Světové autority, a co je důležité – i český Státní ústav pro kontrolu léčiv, uvádějí tuto nemoc mezi vzácnými nežádoucími účinky očkování proti covidu-19.

Díky složité léčbě a rehabilitacím se postupně Petrův zdravotní stav zlepšuje. Dnes už například chodí bez berlí. Stále má ale potíže s chůzí na nerovném terénu nebo po schodech. Před očkováním hrál fotbal, na to dnes ani nemyslí. Dlouhé měsíce strávil upoutaný na lůžko v nemocnicích. Dřív ho živily ruce, vyráběl třeba zárubně dveří. Po propuštění z nemocnice si musel najít administrativní práci.

Náhrada po očkování

Odškodné umožňuje vyhláška o následcích povinného očkování, která od roku 2020 zahrnuje i vakcínu proti covidu-19. Přesná částka se vypočítává jako náhrada ušlé mzdy za období, kdy člověk nemohl pracovat, a náhrada újmy, tedy bolestné podle tabulek. Někteří lidé žádají ministerstvo kvůli očkování proti covidu-19 o vyšší desítky tisíc, jiní požadují stovky tisíc korun a v několika případech chtějí přesně 100 milionů korun bez bližšího upřesnění, jak k této částce došli.

Na konci listopadu 2021 proto požádal ministerstvo o náhradu újmy způsobené očkováním, a to přesně podle zákona. Vypočítal, o jaký výdělek ho zdravotní komplikace po očkování připravily, na základě lékařského posudku vyčíslil i náhradu újmy a k žádosti přiložil požadované dokumenty, včetně souhlasu s nahlížením do zdravotní dokumentace. Teprve na konci dubna mu přišla odpověď právního odboru ministerstva.

„Příslušný útvar Ministerstva zdravotnictví je bohužel delší dobu personálně poddimenzovaný, přičemž mu napadla od 1. ledna 2022 rozsáhlá nová agenda,“ píše v dopise ředitel právního odboru Jan Bačina.

Hned za omluvou za opožděnou odpověď následuje seznam dokumentů, které má žadatel doplnit. A to včetně těch, ke kterým mají úředníci snadný přístup – právě díky udělenému souhlasu s nahlížením do zdravotní dokumentace.

„Připadá mi to jako úmyslné protahování celého procesu – za účelem to co nejvíce našponovat,“ říká Petr.

Právní odbor ministerstva například žádá po člověku, který dočasně ochrnul po očkování proti covidu a dokládá to i lékařskou zprávou, aby poslal certifikát o očkování. Ministerstvo si přitom tuto informaci může jednoduše zjistit samo.

Dále se úředníci ptají, zda má žadatel podepsaný souhlas s očkováním a zda jim ho pošle. On sám přitom už před půl rokem v žádosti uvedl, že souhlas podepsal. Souhlas s očkováním navíc nehraje v tomto případě žádnou roli. Postup ministerských úředníků ho zkrátka stojí energii, které aktuálně nemá nazbyt.

„Zbytečně po mně chtějí věci, které si díky mému souhlasu s nahlížením do zdravotní dokumentace mohou sami vytáhnout. Pro mě je to další cestování, další ztráta času a vlastně i peněz, protože i ta potvrzení něco stojí,“ popisuje Petr.

„Zvažujeme žalobu“

Na stránkách Ministerstva zdravotnictví lze skutečně najít inzerát na pozici vrchního rady právního odboru, který by měl mimo jiné na práci i vyřizování podobných žádostí o náhradu újmy. Na otázku, jaká nová agenda právnímu odboru od letošního roku připadla, uvedl mluvčí Ondřej Jakob, že jde o vyřizování žádostí o jednorázové peněžní částky protiprávně sterilizovaným osobám.

Další důvody, proč se řízení neúměrně natahuje, už ale zdaleka tak jasné nejsou. Proč úředníci od žadatele chtějí dokumenty, ke kterým mají sami přístup?

„Ministerstvo vychází z předpokladu, že je zájmem samotného žadatele, aby spolupracoval s ministerstvem na prošetření jím podané žádosti. Ministerstvo není povinno se na poskytovatele zdravotních služeb obracet, je to určitá možnost,“ uvedl na dotaz redakce mluvčí. 

Špatnou zkušenost mají i další žadatelé. „Podali jsme za klienta žádost 25. února a doteď nemáme zpětnou vazbu. Naše zkušenost je velmi neradostná, nefunguje to. Významně zvažujeme variantu, že bychom podali žalobu na soud, už to trvá opravdu dlouho,“ říká advokátka Denisa Sudolská.

V neposlední řadě má ministerstvo ještě jeden trumf v rukávu. Seznam Zprávy v minulosti popsaly případy zamítnutých žádostí, u kterých se podle úřadu nepodařilo prokázat příčinnou souvislost mezi očkováním a zdravotní komplikací. Kromě formálních nedostatků některých žádostí je to hlavní důvod, proč stát odmítá poškozeným vyplatit náhradu.

Také od Petra nyní ministerstvo požaduje doplnit posudek neurologa. Kromě časové osy očkování a zdravotních komplikací má podle úředníků odborník jasně napsat, že ochrnutí bylo zaviněné právě očkováním proti covidu-19. Petr proto v současnosti shání lékaře, který jeho případ znovu odborně posoudí.

A proč si Ministerstvo zdravotnictví nedokáže posudek samo zajistit? „Ministerstvo samo nezaměstnává specialisty s příslušnou specializací, neboť není poskytovatelem zdravotních služeb. Přesto se snaží spolupráci s lékaři navázat, o což ovšem musí být zájem i z druhé strany,“ reaguje mluvčí Jakob.

Reklama

Doporučované