Hlavní obsah

Po třech týdnech doma. V Českém Švýcarsku se vracejí do míst, kde řádil oheň

Foto: HSZ ČR

S ohněm v Národním parku České Švýcarsko bojovaly stovky hasičů.

Reklama

Místním i turistům se po ničivém požáru znovu otevírá Hřensko - vstupní brána do Národního parku České Švýcarsko. Do osad Mezná a Mezní Louka se dostanou jen usedlíci a chalupáři.

Článek

Desítky místních se dočkaly. Lidé, kteří se kvůli rozsáhlému požáru v Národním parku České Švýcarsko museli evakuovat, se po téměř třech týdnech vracejí domů.

Zatímco Hřensko se od sobotních devíti ráno otevírá i pro turisty, jeho osady Mezná a Mezní Louka jsou přístupné jen na povolenky. Vedení obecního úřadu je uděluje jen lidem s trvalým pobytem nebo vlastníkům nemovitosti. „Budu vydávat povolení vstupu pouze občanům, kteří tam mají nemovitost, nebo tam mají trvalé bydliště. Vyzývám, aby rodiny a příbuzní zůstali doma. Jedině na základě této povolenky tam bude možné jet,“ avizoval Seznam Zprávám starosta Hřenska Zdeněk Pánek.

+12

Do osad se lidé dostanou cestou z Vysoké Lípy. Silnice z Hřenska je totiž v souvislosti s požárem stále uzavřená.

Do Vysoké Lípy v sobotu dorazila také chalupářka z Děčína, která řekla, že její dům zřejmě částečně ohořel. „Ohořelý je jen bok z jedné strany od lesa. Nevím, jestli je to promočené od hašení. Roh chytl od dřeva,“ uvedla Jaroslava Nikolová. Dům naproti tomu jejímu shořel, měla větší štěstí. Dům má navíc podle svých slov pojištěný.

Navaří a pak se dají do práce

Oheň ve zmíněných osadách spálil tři domy. Obyvatelé osad a chalupáři spoléhají na pomoc dobrovolníků. „Volali nám i kamarádi, se kterými roky nejsme v kontaktu, že přijedou. Mám v plánu vzít velké hrnce a navařit a společnými silami se na to vrhneme,“ uvedli manželé Kozderovi.

Není však jasné, zda dobrovolníci dostanou povolenky ke vjezdu. Místní si chtějí pomáhat navzájem.

Na turisty v Hřensku už se chystají i místní podnikatelé. Návštěvníci parku se však nadále nedostanou do oblíbených Soutěsek. Správa parku musí nejdřív z oblíbené destinace odstranit popadané stromy a zajistit bezpečnost na trase.

V národním parku začalo hořet 24. července. Byl to nejrozsáhlejší požár v novodobé historii zaznamenaný na českém území, rozšířil se na ploše přes tisíc hektarů.

Hasiči jej kompletně zlikvidovali až v tomto týdnu. Požářiště střeží dobrovolní hasiči, hlídají případná skrytá ohniska hoření.

Katastrofální požár v Českém Švýcarsku

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Požár v Českém Švýcarsku.

Národní park České Švýcarsko zachvátil v roce 2022 rozsáhlý lesní požár, který se rozšířil i do okolních oblastí.

Reklama

Doporučované