Hlavní obsah

Po dlouhé době slunce. O víkendu bude až sedm stupňů

Foto: Prague City Tourism

Nejvyšší denní teploty místy vystoupají i k sedmi stupňům.

Reklama

Nadcházející víkend by podle meteorologů měl být po dlouhé době převážně slunečný, bude ale i mírně foukat.

Článek

Po pátečním přechodu studené fronty se v neděli mírně oteplí a teploty mohou v tento den zejména v Čechách stoupat k sedmi stupňům Celsia. Noci by měly být mrazivé, na sněhové pokrývce a při slabším větru budou minimální teploty až minus devět stupňů. Vyplývá to z týdenní a víkendové předpovědi na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Podle něj bude slunečnému víkendu předcházet páteční přechod studené fronty od severozápadu. „Za ní bude rychle postupovat ve studeném vzduchu tlaková výše a v neděli po její zadní straně k nám bude proudit teplý vzduch od jihu, který se více projeví v Čechách. A po uklidnění větru v sobotu se v neděli bude rozfoukávat jižní až jihovýchodní vítr zejména ve východní polovině území,“ uvedli meteorologové.

V sobotu nejnižší noční teploty meteorologové očekávají mezi minus jedním až minus pěti stupni, na sněhu až minus osm stupňů. Přes den by mělo být maximálně pět stupňů nad nulou. V noci na neděli mají teploty padat i k minus šesti stupňům a při sněhové pokrývce a slabším větru ještě o tři stupně níže. Nejvyšší denní teploty budou převážně jako v sobotu, v západní polovině ČR ale místy vystoupají i výše, a to k sedmi stupňům.

Dnešek by v porovnání s očekávaným víkendem měl být teplejší. Odpolední teploty vystoupají nejčastěji na osm až 12 stupňů, v nížinách může být ojediněle i tepleji, uvedli meteorologové. Dopoledne má být podle nich ještě slunečné, odpoledne ale bude přibývat mraků a v noci na pátek, kdy přes Česko začne přecházet studená fronta, se přidá občasný déšť, na horách sněžení.

Reklama

Doporučované