Hlavní obsah
Online

Silný vítr v Česku způsobil problémy v dopravě i energetice

Foto: Krajské ředitelství policie Pardubického kraje

V Pardubickém kraji narazil vlak do spadlého stromu a vykolejil.

Reklama

aktualizováno •

Silný vítr dnes v Česku připravil statisíce domácností o elektřinu, popadané stromy zastavily dopravu na železničních tratích i silnicích. Řeky zaplavují silnice. Seznam Zprávy sledovaly dění v on-line reportáži.

Článek

To nejdůležitější

– Většinu území České republiky dnes zasáhl silný vítr a zkomplikoval železniční i silniční dopravu. Od elektrického proudu odstřihl statisíce domácností. Poruchy se sice daří odstraňovat, ke 22:00 zůstávalo v síti energetické skupiny ČEZ bez elektřiny už jen zhruba 16 000 odběrných míst. Všechny dodávky elektřiny se dnes obnovit nepodaří. Hasiči v souvislosti s počasím měli do dnešního podvečera 4500 výjezdů, šlo zejména o popadané stromy a ulomené větve. Mnoho skiareálů kvůli počasí přerušilo provoz.

- V nižších polohách dosahoval vítr v poryvech rychlosti většinou do 90 kilometrů v hodině. Na Sněžce nad ránem meteorologové naměřili náraz větru o rychlosti 181 kilometrů v hodině. Varování meteorologů před silným větrem platí pro celé Česko až do dnešní půlnoci.

– Větrné a relativně teplé počasí s občasnými srážkami má panovat v Česku i o nadcházejícím víkendu. Noční teploty se dostanou pod bod mrazu jen sporadicky a přes den bude mezi 5 až 11 stupni Celsia, vítr ale může v nárazech opět dosahovat až rychlosti 90 kilometrů v hodině, na horách může být i silnější.

+14

  • Kvůli silnému větru nejezdí na některých místech na jihu Čech vlaky

    Kvůli následkům silného větru jsou v Jihočeském kraji na některých místech neprůjezdné železnice. Jedná se například o část tratě mezi Českými Budějovicemi a Prahou v úseku Chotýčany – Hluboká nad Vltavou na Českobudějovicku, kde je porucha trakčního vedení. Vyplývá to z aktuálních informací Českých drah. Problémy jsou také v dodávkách elektřiny.

    Kvůli překážce na trati nejezdí vlaky mezi Blatnou a Nepomukem na Strakonicku. Silný vítr také přerušil provoz na železnici mezi Dačicemi na Jindřichohradecku a Telčí na Jihlavsku nebo mezi Heřmaničkami a Táborem. Místo vlaků většinou jezdí náhradní autobusová doprava.

  • Většina poruch vedení proudu byla odstraněna

    Dodávky proudu pro většinu ze zhruba 300 000 domácností, které zůstaly dnes dopoledne bez elektřiny kvůli silnému větru, se do večera podařilo obnovit. Ke 22:00 zůstávalo v síti energetické skupiny ČEZ bez elektřiny už jen zhruba 16 000 odběrných míst, sdělila mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Opravy budou podle ní pokračovat i v noci a v pátek. Distributor EG.D ze skupiny E.ON evidoval podle posledních informací k 19:00 bez proudu asi 10 000 odběrných míst. Hlavními příčinami poruch byly pády stromů a větví do vedení a následné poškození vodičů nebo izolátorů. Silný vítr hrozí v celém Česku podle meteorologů i v pátek a sobotu.

  • Bez proudu zůstává 49 000 domácností

    Kvůli větru zůstávalo bez elektřiny dnes kolem 19:00 zhruba 49 0000 domácností v Česku. Dopoledne jich bylo přibližně šestkrát tolik. Nejhorší situace je v Pardubickém kraji. Technici pokračují v opravách, všechny závady ale dnes odstranit nestihnou. Vyplývá to z vyjádření mluvčích společností ČEZ a EG.D ze skupiny E.ON. Hlavními příčinami poruch jsou pády stromů a větví do vedení a následné poškození vodičů nebo izolátorů. Silný vítr hrozí v celém Česku podle meteorologů až do dnešní půlnoci.

  • Na jihu Čech zůstává na 10 000 odběratelů bez elektřiny

    Energetici na jihu Čech obnovují dodávky elektřiny, které na řadě míst přerušily následky silného větru. V regionu k 17:00 bez elektřiny zůstávalo na 10 000 odběratelů, po poledni jich přitom bylo 24 000. Vyplývá to z informací distributora EG.D ze skupiny E.ON. Kvůli následkům silného větru nejezdí na některých místech na jihu Čech vlaky.

    „Nejpostiženější oblastí je Jindřichohradecko. Nové poruchy se objevily na Českobudějovicku,“ uvedl mluvčí distributora EG.D Roman Šperňák. Technici pracují na odstranění závad. „V terénu máme nasazené všechny síly, které nasadit můžeme. I přes maximální snahu ale nemůžeme slíbit, že všem odběratelům dokážeme dodávky obnovit ještě během dnešního večera,“ dodal Šperňák.

  • Někde se už dnes vlaky nerozjedou

    Vlaky dál nejezdí v úseku mezi Heřmaničkami a Táborem, kde cestující vozí náhradní autobusy. Dnes se podle mluvčí Správy železnic Radky Pistoriusové určitě nepodaří opravit trať mezi Chebem a Františkovými Lázněmi, stejně jako mezi Plzní a Klatovy, kde se zlomil sloup trakčního vedení. Složitá situace je kvůli popadaným stromům také na Havlíčkobrodsku, kudy jezdí rychlíky mezi Prahou a Brnem. Kvůli opakujícím se silným poryvům větru tam hasiči zatím nemohli odstraňovat spadlé stromy, bylo by to i pro ně nebezpečné. „Zatím nedokážeme říct, kdy se tam podaří obnovit provoz,“ uvedla odpoledne Pistoriusová.

    Problémy zůstávají i na některých regionálních tratích. Například v úseku Žďárec u Skutče - Hlinsko v Čechách v Pardubickém kraji, kde vykolejil ráno po nárazu do stromu osobní vlak. „Během zásahu na vlak spadl další strom. Nikdo nebyl zraněn. Hasiči na místo vyslali evakuační autobus pro 21 cestujících,“ uvedla mluvčí krajské policie Markéta Janovská. Podle Českých drah by tam mohly vlaky znovu projíždět dnes večer.

  • Jeden z dnešních dramatických okamžiků

    Foto: HSZ ČR

    Po celé republice dnes hasiči pomáhají s rozvodněnými řekami.

  • Video zachytilo nebezpečnou situaci: padající strom těsně minul hasiče

  • Sníh, voda a bahno v Rudníku

    Obec Rudník v okrese Trutnov je jednou z těch, kterou se dnes místy valila voda. Nyní mají obyvatelé práci ale hlavně s bahnem, které se do obce naplavilo.

    „Zranění ani úmrtí naštěstí nemáme. Aktuálně voda už opadává, takže máme spíš všude bahno. Budeme čistit cesty. Zatím to není tak hrozný, jak jsme to měli v roce 2013, srovnat se to nedá,“ řekl starosta Aleš Maloch. U jedné z nemovitostí v obci ujel svah. „Dům naštěstí zatím nespadl, byl tam statik a sleduje se to, ale ujela tam celá stráň. Jinak máme vytopené sklepy a garáže, tu a tam ujel kus cesty,“ dodal.

    Foto: @RudnikObec

    Bahno a sníh.

  • Kde fouká nejvíc

  • Airbus měl problémy

    Podívejte se na problémy, které měl Airbus A321 při přistávání na pražském letišti.

  • Technici s opravou vedení v lesích čekají, až přestane foukat

    Počet domácností bez elektřiny v Plzeňském kraji se vinou sílícího větru zvýšil na 29 000, ráno v 8:00 jich bylo o 9000 méně. Přibyly také popadané stromy, hasiči hlásí od půlnoci kvůli větru 413 zásahů, což je jeden z nejvyšších počtů za poslední roky. Od 8:00 počet výjezdů vzrostl 2,5násobně.

    „Řešíme 57 poruch na vedení vysokého napětí (téměř dvojnásobek proti 8:00) a hodně také na nízkém napětí. Nejhorší situace je na Domažlicku a Klatovsku,“ řekla regionální mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Čety montérů pracují všude, kde je to možné. „Do lesních úseků, kde to ještě fouká, lidi ještě nepouštíme, protože je to i pro ně nebezpečné. Musí se počkat, až přestane foukat,“ řekla.

  • Výpadků proudu kvůli větru ubývá, počet odpojených klesl o více než třetinu

    Výpadků elektřiny kvůli dnešnímu silnému větru postupně ubývá. Po poledni bylo bez proudu kolem 189 000 odběratelů v Česku, zatímco brzy dopoledne jejich počet překračoval 300 000. Nejhorší situace je nyní v Pardubickém kraji a středních a jižních Čechách.

  • Podívejte se, jak stromy za plného provozu spadly na dálnici

  • V Jizerkách a Krkonoších spadlo až 40 litrů vody na metr čtvereční

    Za posledních 24 hodin spadlo v kraji až 40 litrů vody na metr čtvereční, nejvíc v oblasti Jizerských hor a Krkonoš. Nejvíc srážek naměřilo Povodí Labe na stanici na přehradě Souš v Jizerských horách, kde spadlo téměř 45 litrů na metr čtvereční. Déšť zesiloval hlavně v bouřkách. „Ráno se objevovaly i bleskové výboje,“ řekla Jana Ehertová z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Jednalo se podle ní o pás, který přecházel téměř přes celé území severních Čech. V Tuhani na Českolipsku dosáhl vítr v nárazech rychlosti 87 km/h.

  • Řeky na severu Čech stále hrozí

    Bdělost platí na Jizeře v Železném Brodě, tam byla hladina ve 13:00 na 296 centimetrech, to je těsně pod hranicí pro druhý povodňový stupeň, který se vyhlašuje, když výška hladiny překročí tři metry. Bdělost platí také na Ploučnici v Mimoni a na Řasnici ve Frýdlantu, hladiny tam ale jen těsně překročily úroveň prvního stupně povodňové aktivity.

    Vzedmuté jsou podle krajského povodňového portálu také další toky. Stav ohrožení platí stále na Olešce na Semilsku, na druhém stupni je Ještědský potok v Křižanech na Liberecku, Dobranovský potok v České Lípě a Bobří potok ve Stvolínkách. Bdělost platí na Olešce v Dětřichově nebo na Harcovském potoce v Liberci.

  • Vítr shodil vysoké napětí

  • Odpoledne vítr zeslábne, v pátek se vrátí

    Podle ČHMÚ dnes odpoledne vítr bude postupně slábnout, nicméně v pátek večer opět zesílí a silně foukat bude minimálně do sobotního večera. Upozornění před silným větrem na tyto dny ale vydali meteorologové s nízkým stupněm nebezpečí.

  • Provoz na D1 zkomplikovaly spadlé stromy a větve na vozovce

    Provoz na dálnici D1 na Benešovsku dnes zkomplikovaly spadlé stromy a větve. Uklízejí je silničáři, auta jezdí jedním pruhem a tvoří se kolony. Na dálnici navíc bouraly tři dodávky, nehoda si vyžádala jedno lehké zranění, řekla policejní mluvčí Barbora Schneeweissová.

    Policie dostala krátce po 10:00 hlášení o stromech a větvích na vozovce na 43. a 45. kilometru ve směru na Brno. Podle Schneeweissové je nyní uklízejí pracovníci Ředitelství silnic a dálnic. „Provoz je tam veden jedním jízdním pruhem,“ uvedla mluvčí.

  • Meteorologové vydali varování před extrémním stupněm povodňového ohrožení

Reklama

Hlavní zprávy