Hlavní obsah

Vítr postupně zeslábne, na horách přesto hrozí sněhové jazyky a závěje

Foto: Profimedia.cz

Kvůli srážkám a větru hrozí hlavně na horách sněhové jazyky a závěje, dnes před jejich tvorbou platí výstraha v Krušných horách a na Šumavě.

Reklama

První únorový týden přinese do Česka vydatnější sněžení, sníh připadne hlavně na horách. Dál bude i foukat, podle meteorologů ale nebudou nárazy větru tak silné jako v neděli.

Článek

Nejnižší noční teploty se budou v týdnu pohybovat nejčastěji kolem nuly, na horách nevystoupají nad bod mrazu většinou ani přes den. Vyplývá to z týdenní předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Kvůli srážkám a větru hrozí hlavně na horách sněhové jazyky a závěje, dnes před jejich tvorbou platí výstraha v Krušných horách a na Šumavě.

Dnes bude silnější vítr foukat jen na západě a jihozápadě Čech, maximální nárazy budou kolem 55 kilometrů v hodině, uvedl ČHMÚ na svém facebookovém profilu. „V kombinaci se sněžením, které dnes od západu čekáme s přecházející okluzní frontou, se budou zejména na Šumavě a v Krušných horách vytvářet sněhové jazyky a závěje,“ uvedli meteorologové. V polohách pod 400 metrů přejde sněžení ve srážky smíšené nebo dešťové. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od jednoho do pěti stupňů Celsia, v 1 000 metrech na horách kolem minus tří stupňů.

V úterý bude sněžit na většině území, zejména odpoledne a večer na horách. „V úterý a ve středu očekáváme na území ČR místy výskyt nebezpečných zimních jevů (nová sněhová pokrývka, sněhové jazyky, na horách i závěje). Místy se vyskytne i silnější západní až severozápadní vítr,“ uvedli meteorologové. Doporučují proto sledovat upřesňované předpovědi počasí. Nárazy větru očekávají v úterý a ve středu až 70 kilometrů v hodině, na horách kolem 90 kilometrů za hodinu.

Ve čtvrtek se podle meteorologů počasí uklidní, bude oblačno až zataženo, místy občasné sněžení nebo sněhové přeháňky, v Čechách postupně pod 700 metrů a na Moravě a ve Slezsku pod 500 metrů srážky smíšené nebo dešťové. Vítr zeslábne. Podobně bude pravděpodobně i v pátek, kdy se nejnižší noční teploty budou pohybovat mezi dvěma až minus dvěma stupni Celsia, přes den pak vystoupají na tři až sedm stupňů.

Reklama

Doporučované