Hlavní obsah

Podpora šéfům Kremlu může být trestný čin, varuje nejvyšší žalobce

Foto: ČTK

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž.

Reklama

Nejvyšší žalobce upozornil, že podpora agresi na Ukrajině má své zákonné limity.

Článek

Nejvyšší žalobce Igor Stříž vydal prohlášení, ve kterém varuje, že veřejné projevy, které schvalují útok Ruska na Ukrajinu nebo vychvalují čelné představitele Ruské federace, mohou být za současných okolností posuzovány jako trestný čin, za který hrozí až tříleté vězení.

„Svoboda projevu je v ústavněprávní rovině zakotvena v článku 17 Listiny základních práv a svobod. Každý má právo vyjadřovat své názory způsobem, který považuje za vhodný. Ale i svoboda projevu má v demokratickém právním státě své limity,“ uvedl v tiskové zprávě, kterou zveřejnil na sociálních sítích svého úřadu.

Jako veřejné projevy míní demonstrace, prostor internetu nebo sociální sítě. Podobné chování by za určitých okolností mohlo být považováno za schvalování trestného činu, případně za trestný čin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia.

Za taková provinění hrozí podle zákona trest vězení v prvním případě až na rok, v druhém případě na šest měsíců až tři roky vězení.

„Nejvyšší státní zastupitelství apeluje na všechny osoby, aby se v této tíživé době neuchylovaly k veřejným projevům, které by překračovaly stanovená ústavní a zákonná omezení,“ dodal Stříž.

Česká policie se následně k stanovisku rovněž přihlásila. Na sociálních sítích napsala, že i oni jsou připraveni zaměřit se na tuto problematiku, a to nejen na veřejných shromážděních, ale také v kyberprostoru. „Společně se státními zastupitelstvími budeme pečlivě vyhodnocovat obdobné projevy a důkladně analyzovat, zdali nenaplňují skutkovou podstatu zmíněných trestných činů,“ uvedla na twitteru.

Reklama

Doporučované