Hlavní obsah

Aliance pro rodinu chce žalovat ministryni kvůli slovům o napojení na Kreml

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09).

Reklama

Aliance pro rodinu poslala předžalobní výzvu ministryni Heleně Langšádlové za slova, že je organizace napojená na Kreml. Žalobou hrozí i místopředsedkyni Sněmovny Olze Richterové. Aliance tvrdí, že to je pomluva polských novinářů.

Článek

„Již nemohu podporovat Alianci pro rodinu. Jde totiž o spolek, který je napojen na Putinův režim a který se uchyluje k nenávistným projevům, a proto jsem požádala jejich předsedkyni, aby stáhli mou podporu ze všech komunikačních platforem,“ napsala před několika dny na Twitteru ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09).

Reagovala tak na dva roky staré video, v němž Alianci vyjádřila svoji podporu a které na Twitteru zveřejnil LGBT aktivista Kryštof Stupka.

Předsedkyně Aliance pro rodinu Jana Jochová nyní Langšádlové zaslala předžalobní výzvu, v níž žádá stažení příspěvku ze sociální sítě. Pokud to ministryně neudělá, bude Aliance vyžadovat veřejnou omluvu za šíření pomluvy.

O financování z Kremlu se v souvislosti s Aliancí pro rodinu hovořilo kvůli její partnerské organizaci Ordo Iuris. Ta v Polsku stojí za zákazem potratů.

Polská média už v minulosti upozorňovala na propojení Ordo Iuris s ruskými oligarchy, kteří organizaci údajně podporují. Aliance pro rodinu to ve svém několik dnů starém prohlášení označila za „nepravdivá nařčení levicově-liberálních novinářů z Gazeta Wyborcza“.

Jochová v dopise Langšádlové uvádí, že chápe, že ministryně nechce svou politickou kariéru ohrozit tím, že bude trvat na svých nedávných názorech. Langšádlová pro Alianci pro rodinu natočila video, v němž uváděla, že manželství je svazkem muže a ženy, neboť jen z muže a ženy pocházejí nové generace.

„Jen málokdo má odvahu Jana Husa, který se nechal pro svou pravdu upálit, či Václava Havla, který šel pro své názory, jichž se nezřekl, do vězení, ač mohl v klidu psát dobře placené devótní televizní seriály,“ napsala Jochová Langšádlové.

Seznam Zprávy požádaly ministryni o reakci na předžalobní výzvu. Langšádlová prozatím nereagovala.

Jochová v dopise uvedla, že v nejbližších dnech zašle další předžalobní výzvu i místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Olze Richterové (Piráti). Ta o napojení Aliance na Kreml hovořila před několika dny na Primě.

„Tyto spolky reprezentují Putinův hlas v Evropě. Jsou s ním velmi spjaté, do Evropy z Kremlu přiteklo 4,5 miliardy korun. Není vůbec jasné, kdo vás financuje,“ řekla na Primě Richterová.

„Zatím jsem nic neobdržela, nemám se k čemu vyjadřovat,“ napsala místopředsedkyně Sněmovny Seznam Zprávám na prosbu o reakci na připravovanou předžalobní výzvu.

Aliance pro rodinu je výrazně konzervativní hnutí, které prosazuje ústavní definici manželství jako svazku muže a ženy a staví se také proti podpoře LGBT komunity a rozšiřování jejích práv. Kontroverzi vyvolalo rozhodnutí Ministerstva práce a sociálních věcí přizvat Alianci do pracovní skupiny ministerstva týkající se rodinné politiky. Podle zjištění Deníku N pak místopředseda Aliance Jan Gregor pracuje jako poradce náměstka ministra spravedlnosti.

Reklama

Doporučované