Hlavní obsah

ANO před volbou prezidenta: Babiš vyrazí na nové turné

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Expremiér Andrej Babiš v kampani před nedávnými volbami do Senátu.

Reklama

aktualizováno •

Centrála ANO dala pokyn k hledání vhodných míst, kam má expremiér Andrej Babiš vyrazit v rámci nového turné, zjistily Seznam Zprávy. Šňůra má začít už na začátku listopadu, krátce po oznámení prezidentského kandidáta ANO.

Článek

V souvislosti s prezidentskou kampaní se v ANO daly věci do pohybu. V posledních dnech se aktivizovala centrála hnutí, která rozdává pokyny krajským organizacím.

Podle zjištění Seznam Zpráv ústředí ANO během víkendu kontaktovalo regionální pobočky hnutí, kterým dalo za úkol pomoci s přípravou výjezdu předsedy Andreje Babiše po republice. To vše v době, kdy hnutí ANO v pondělí oznámí svého kandidáta do prezidentských voleb.

Zdroj redakce blízký vedení hnutí uvedl, že Babiš na začátku listopadu zahájí turné - zavítat má brzy do severních Čech. Krajští manažeři ANO dostali za úkol vytipovat města, továrny či firmy, na která dopadá ekonomická či energetická krize - jinými slovy zaměřit se na místa, kde na lidi doléhá tíživá situace.

Požadavek centrály redakci potvrdil moravskoslezský hejtman a místopředseda ANO Ivo Vondrák. „Ano, potvrzuji, že ten požadavek přišel. Ale já nejsem ten, kdo to organizuje. Má to na starost nové krajské vedení,“ napsal Seznam Zprávám stínový ministr školství.

Jeho kolega z předsednictva ANO, první místopředseda Karel Havlíček v neděli uvedl, že nejužší špičky hnutí již mají představu o tom, koho Babišův subjekt vyšle do klání o Hrad. V pondělí má návrh probrat předsednictvo, následně svůj záměr ANO oznámí veřejnosti.

Místopředsedu Vondráka však nedělní sdělení Havlíčka překvapilo. „Kdo bude skutečně nominován na prezidentský post, ale jako místopředseda hnutí skutečně nevím. Jsou tedy pro mě dost překvapující tvrzení, že je vše dohodnuto,“ napsal Seznam Zprávám moravskoslezský hejtman.

Stejný dotaz jako Vondrákovi Seznam Zprávy položily několika dalším krajským funkcionářům ANO. Předseda pražské organizace svou reakcí nepřímo provázal Babišovo turné s oznámením prezidentského kandidáta za ANO. „Omlouvám se, ale do zítřejšího dopoledne, kdy by mělo dojít k veřejnému oznámení našeho kandidáta, nebudu cokoli kolem prezidentské volby komentovat. Nepřísluší mi to,“ napsal Seznam Zprávám Ondřej Prokop.

„Zítra v 11 hodin je svolané předsednictvo. Bohužel nemohu být přítomen. Vedu zastupitelstvo kraje. Tam se, předpokládám, kolegové dohodnou na postupu,“ vzkázal zlínský hejtman a člen vedení ANO Radim Holiš. Na dotaz, zda dají ve Zlíně k dispozici seznam vytipovaných míst pro Babišovo turné, odpověděl: „Rádi se připojíme k centrální prezidentské kampani, poté, co se s kolegy na předsednictvu shodneme na její podobě a kandidátovi.“

Expremiér Babiš na dotaz redakce do vydání článku nereagoval. V neděli odpoledne se potká v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem. Spekuluje se, že Babiš hlavu státu mimo jiné informuje o tom, koho hnutí vyšle do boje o Hrad.

Druhý muž ANO Havlíček v neděli v televizní debatě CNN Prima News uvedl, že ANO se rozhodovalo mezi pěti kandidáty.

„Domníváme se, že máme rozhodnuto. Zítra dopoledne proběhne předsednictvo ANO. Pokud bude stvrzeno, co nejužší vedení nabídne, ANO bude mít svého kandidáta,“ pronesl Havlíček ve vysílání.

Reklama

Doporučované