Hlavní obsah

ANO se hledá. Cítí se napravo, ale hájit chce levicové voliče

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Alena Schillerová v čele nové opozice ve Sněmovně

Reklama

Nalákat voliče levice, nebo voliče pravého středu? ANO plánuje pětikoalici obklíčit ze všech stran.

Článek

Poslanci hnutí ANO si poprvé natvrdo vyzkoušeli, jaké je to v opozičních lavicích. Zatím se jim v nové roli daří - podařilo se jim řečněním prodloužit jednání o důvěře vlády na historický rekord.

Debatovat dokázali desítky hodin a bylo na nich vidět, že si to užívají. „Něco jsem škrtl, něco už řekli mí kolegové, tady jsem nechtěl být útočný…“ ukazoval poslanec Patrik Nacher ve sněmovních kuloárech podklady ke svému projevu. Pochválit ho přišel i sám stranický šéf Andrej Babiš. „Dobře jsem se bavil,“ říkal mu.

Že se ANO v opozičních pozicích především pustí do kritiky vládní koalice, je jasné. Získat ale odpověď na otázku, jaký program vlastně ANO z opozičních lavic hodlá prosazovat a jestli se jeho poslanci vidí spíš jako levice, či pravice, je téměř nemožné.

Například již zmíněný Patrik Nacher se prý definuje jako pravicový konzervativec, dříve liberál. „V tomto duchu budu vystupovat,“ tvrdí.

Jedním dechem ale dodává, že rekordní počet voličů, který není ve Sněmovně zastoupen, je závazek, jenž převyšuje původní program, se kterým šly současné opoziční strany do voleb. A že jeho strana může reprezentovat „pohled všech lidí, kteří nevolí pětikoalici“.

Tedy nejen těch pravicových, jako jsou například příznivci Trikolóry, ale i těch levicových, kteří dříve volili KSČM a ČSSD. Že je hnutí ANO volbou i pro tyto voliče, ostatně veřejně deklaroval i šéf hnutí Andrej Babiš.

Zvláštní role Aleny Schillerové

VIP členů hnutí, kteří sami sebe považují za pravicové, ale zároveň se chtějí ujmout levicových hlasů, je vícero. Patří k nim třeba i šéfka poslaneckého klubu a bývalá ministryně financí Alena Schillerová.

Realita je podle ní jasná - voliči KSČM a ČSSD prostě k ANO přešli. A z jejích slov je patrné, že ona sama je ochotna se nové situaci přizpůsobit.

„Vy budete chtít, abych se nějak ukotvila, tak já to udělám. Mohla bych vám teď kličkovat a říkat: jsme pro všechny. Já si myslím, že bych to ukotvení viděla jako taková středolevá strana. Spíš,“ zamýšlí se v kuloárech Sněmovny mezi několika svými plamennými vystoupeními Schillerová.

Nevidí rozpor v tom, že se cítí pravicově a bude hájit levicové myšlenky? „Je to pro mne taková zvláštní role,“ přiznává exministryně.

Přechod do opozice a hledání nové role přitom není jedinou významnou změnou, se kterou se strana bude muset letos vypořádat. Pokud se šéf Andrej Babiš rozhodne kandidovat na prezidenta, jeho partaj „osiří“. Babiš se zcela jistě bude snažit alespoň navenek od hnutí odstřihnout a vedení tak bude muset převzít někdo jiný.

ANO není pro podnikatele

Když Andrej Babiš hnutí ANO zakládal, díval se spíše od středu napravo. Na myšlenku hnutí, které bude podporovat podnikatele, tehdy také přilákal řadu výrazných tváří. Z nich řada postupem času odpadala s tím, jak se měnil elektorát a program hnutí.

Naposledy výrazná skupina podnikatelů z ANO protestovala před loňskými volbami. Několik poslanců veřejně kritizovalo příliš levicové kroky, s námitkami ale neuspěli. Poslanecký mandát se pak rozhodl neobhajovat majitel firmy Brano Pavel Juříček ani pekař z Liberce Jiří Bláha.

Bláha to tehdy komentoval slovy, že „ANO není pro podnikatele“. Straníkem nikdy nebyl, hnutí ale loni ani nevolil. „Dal jsem šanci jiné straně,“ říká někdejší Babišova hvězda.

Podobně jako Bláha před volbami vystupoval i moravskoslezský hejtman a šéf sněmovního školského výboru Ivo Vondrák.

Brojil proti tíhnutí hnutí doleva a původně nechtěl do Sněmovny kandidovat, nakonec se s Babišem dohodl. Ten mu měl slíbit spoluúčast na vyjednávání o vládě, pokud by volební matematika vybrala pro ANO jako koaličního partnera koalici Spolu, případně ODS. Vondrák totiž v moravskoslezském kraji s politiky ze Spolu vládne.

Podveden se nyní necítí. „Slib byl dodržen, vytvořili jsme kolektiv lídrů. Stala se z toho týmová práce a je to lepší, než když jsme byli u vlády,“ říká nyní.

Na únorovém sjezdu chce kandidovat do vedení strany a maluje si, že tam bude prosazovat pravicové směřování. „Když jsme široko rozkročené hnutí, tak bychom tam měli mít tu pravou nohu znatelnou,“ říká k tomu.

Nevím, co vám říct

Většinu členů ANO ale otázka na to, kam vlastně hnutí dnes patří a jak vnímají sami sebe, zaskočí. Exministr Karel Havlíček se nad ní nejdřív dlouze zamyslí a nakonec si nechá poslat SMS, aby odpověděl, až se vyspí po náročné noci ve Sněmovně.

Krátce po půlnoci přijde odpověď, že se vnímá jako politik, který je tržně orientovaný, ale současně má sociální kontrolku. „Moje hodnoty a styl práce vycházejí z prostředí malých a středních firem, a to se snažím přenést do politiky,“ píše dále.

Obecně má ale rozdělení politiky na pravicovou či levicovou za přežité. „Lidé chtějí vidět lídra,“ říká někdejší šéf hned dvou resortů.

Novopečená poslankyně Renata Oulehlová, která je členkou hnutí ANO devět let a momentálně je starostkou Sokolova, chce „hlavně pracovat pro lidi“. Na kterou stranu politického spektra by zařadila svou partaj? „Asi tak… Já nevím, co vám mám říct momentálně,“ říká nejistě.

„Pravdou je, že z našeho programu jak předvolebního, tak toho, který dnes razíme, máme spoustu témat, která by se dala označit za levicová,“ dumá někdejší generální ředitel hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba.

I on má - stejně jako Havlíček - dělení nalevo/pravo za překonané. Jedním dechem ale dodává, že ve Sněmovně chybí strana, která by cílila vyloženě na levicového voliče.

Další z nových poslanců, starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek považuje svoje domovské hnutí za středolevicové. Nesouhlasí ale s tím, že by strana měla převzít pod svá křídla voliče sociální demokracie a komunistů, jak před nedávnem řekl předseda ANO Andrej Babiš.

„My máme samozřejmě velkou voličskou základnu mezi staršími lidmi, mezi seniory, ale já třeba osobně chci mířit i na generaci čtyřicátníků, padesátníků, která je mi nejbližší. Myslím si, že dokážeme oslovit i mladší voliče,“ vykládá.

Faltýnkovy krajinky

Kdo v posledních týdnech není příliš vidět, je někdejší výrazný muž a pravá ruka Andreje Babiše Jaroslav Faltýnek. Veřejnou kritiku vlády nechává na exministryni Schillerové. Když ho redaktorka přece jen zastihne v kuloárech, místo o politice se rozhovoří o malování.

Prý se teď věnuje především krajinomalbě a nemá jiné politické ambice než být 1. místopředseda klubu a místopředseda zemědělského výboru. O místo ve vedení ANO už se ucházet nechce, s předsedkyní klubu Alenou Schillerovou prý ale „konzultuje“.

„Učí se rychle,“ říká na adresu své nástupkyně.

Reklama

Doporučované