Hlavní obsah

Babiš píše poslancům: Moje vydání si dobře rozmyslete

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Opoziční poslanec Andrej Babiš rozeslal před hlasováním o vydání policii kolegům dopis.

Reklama

Poslanci by tento týden měli rozhodovat o vydání dvou svých kolegů k trestnímu stíhání. Poslanec Andrej Babiš, který je jedním z nich, před hlasování kolegům rozeslal vysvětlující dopis.

Článek

Opoziční poslanec a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí všem poslancům rozeslal čtyřstránkový dopis se svým vyjádřením ke kauze Čapí hnízdo. Kvůli ní by poslanci měli tento týden hlasovat o jeho vydání k trestnímu stíhání.

Babiš v něm zpochybňuje důvodnost podezření, pro která by měl být policii vydán. A apeluje na poslance, aby jeho vydání důkladně zvážili.

Žádost, na jejímž základě ho mají kolegově vydat, označil za zcela nezpůsobilou. Na jejím podkladě prý nelze kvalifikovaně posoudit, zda tam uváděná podezření jsou důvodná a průkazná.

Poslancům napsal, že stojí před nelehkým úkolem. „Dovoluji si na vás apelovat, abyste žádost o mé vydání neposuzovali toliko jako formální akt v podstatě již aprobovaný minulými usneseními Mandátového a imunitního výboru a Poslanecké sněmovny, nýbrž abyste zohlednili žádost a její obsah důsledně v kontextu dosavadního průběhu dotčeného trestního řízení,“ napsal Babiš na závěr dopisu, v němž dosavadní řízení shrnuje.

Kolegům také naznačil, že by mohl vzniknout precedens, který by se mohl dotknout i jich samotných. „Jde o ochranu moci zákonodárné před neodůvodněnými a zcela nesprávnými zásahy moci výkonné cestou zneužití trestního stíhání kohokoliv z nás, stávajících a budoucích poslanců,“ píše expremiér.

Rovněž uvedl, že on ani jeho právní zástupce vlastně nevědí, jaký skutek se měl udát a jak jej právně kvalifikovat. „Především se to ale z žádosti nedozvíte ani vy, poslanci, kteří o ní mají rozhodovat.“

Mandátový a imunitní výbor již poslancům vydání Babiše ke stíhání doporučil. Stejně tak potvrdil i možnost vydání poslance ODS Bohuslava Svobody k trestnímu stíhání v kauze Opencard.

Reklama

Doporučované