Hlavní obsah

Babiš ve své nové kanceláři: Jsem jediný, kdo řádně pracuje

Foto: Facebookový profil Andreje Babiše

Andrej Babiš při debatě s občany ve své regionální kanceláři v Roudnici nad Labem.

Reklama

Téměř čtyři měsíce po volbách nemá řada poslanců ve svých regionech zřízenou kancelář, kde by se každé pondělí měli scházet s občany. Potřebné prostory si do 25. ledna zatím pronajalo jen 175 z celkových 200 zákonodárců.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Roudnice nad Labem se se svými zhruba 13 tisíci obyvateli stává nepřehlédnutelným místem na české politické mapě.

Bývalý premiér a lídr opozičního hnutí ANO Andrej Babiš si ve městě ležícím v jihovýchodní části Ústeckého kraje zřídil na konci loňského roku svou poslaneckou kancelář. V pondělí ráno to v ní vypadalo jako u obvodního lékaře.

Ještě než „pan doktor“ dorazil, už v čekárně postávali čtyři lidé v penzijním věku a čas si krátili hovorem o politice. Roli „sestřičky“ sehrál Babišův asistent Darek Kysela, který dorazil v předstihu před poslancem.

Jiný muž z personálu v mezičase vynesl do podkroví několik přepravek plných knih s Babišem na obálce, aby si je každý z návštěvníků mohl (bez doplatku) odnést.

„Já s ním soucítím, já ho volím,“ říká na adresu předsedy hnutí ANO dáma na konci fronty, aniž by reportérovi prozradila, s čím konkrétně za svým favoritem přichází.

Těsně po desáté zaparkovalo před domem na roudnickém Husově náměstí policejní BMW a vystoupil expremiér, na něhož všichni čekají. Následován ochrankou zamířil po schodišti na své nové dislokované pracoviště.

Žádost o rozhovor Andrej Babiš odmítl. „Mám tu dnes setkání s občany. Píšete o nás špatné věci,“ reaguje.

Na poznámku, že jsme přišli zkontrolovat, zda i ve svém volebním obvodě řádně plní roli poslance, má připravenu další odpověď. „Pane redaktore, já jsem jediný z poslanců, který pečlivě vykonává svou práci,“ říká Andrej Babiš, než zmizí v útrobách roudnické kanceláře.

Ten samý den pozdě odpoledne pak na Facebooku hlásí, že za ním během dne přišly přes čtyři desítky voličů.

Oficiální informace chybí

Skutečně, co se týče návštěv regionální kanceláře, mohl by být Andrej Babiš dáván za vzor v komunikaci s veřejností.

Jak místní potvrzují, do Roudnice jezdí ze svého bydliště v Průhonicích u Prahy už několik povolebních týdnů, v zásadě je zde každé pondělí. Je teď bez další veřejné funkce, tudíž má relativně hodně času.

„Pokud vím, nebyl tu jen o svátcích a posledně přijel o trochu později, jinak je tu každý týden,“ říká architekt Tomáš Jiránek, jehož rodině nenápadný dům na Husově náměstí a sídlo Babišovy regionální kanceláře patří.

Ukazuje se však, že pokud někdo z voličů neholduje Facebooku, může existenci této kanceláře minout. Na oficiálních stránkách Poslanecké sněmovny poslanec u své vizitky žádný kontakt do Roudnice neuvádí.

„Také jdete za Babišem?“ ptá se tak muž oblečený do maskáčů, který na Babiše čeká na roudnickém náměstí před úplně jiným domem.

Předseda hnutí ANO v tomto nedostatku však není sám. Seznam Zprávy spočítaly, že kontakt do své regionální kanceláře k 25. lednu neuvádělo 27 z celkových 200 poslanců. A to v době, kdy už je téměř čtyři měsíce po volbách.

Kdo na webu Sněmovny neuvádí regionální kancelář

ANO
Andrej Babiš, Tomáš Helebrant, Miloslav Janulík, Tomáš Kohoutek, Taťána Malá, Monika Oborná, Jan Richter, Julius Špičák
ODS
Rudolf Salvetr
STAN
Josef Cogan, Jan Farský, Ondřej Lochman, Hana Naiclerová, Eliška Olšáková, Lucie Potůčková, Barbora Urbanová
TOP 09
Michal Kučera, Helena Langšádlová, Miloš Nový, Jiří Slavík, Vlastimil Válek, Marek Ženíšek
SPD
Radim Fiala, Radovan Vích
Piráti
Klára Kocmanová, Jakub Michálek, Olga Richterová

Poznámka: 1) Všichni poslanci KDU-ČSL mají kontakt na kancelář uveden. 2) Stav k 25. lednu 2022

Zdroj: Webové stránky Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

Ještě před týdnem bylo poslanců s tímto restem k voličům přes 30, někteří zákonodárci po dotazu Seznam Zpráv adresy svých kanceláří rychle dopsali.

Všechny údaje mají uvedeny jen lidovečtí poslanci, jediného zákonodárce bez uvedení kanceláře má ODS.

Na pomyslné opačné straně jsou Piráti, jelikož informace o kancelářích nemají uvedeny hned tři z celkových čtyř pirátských reprezentantů. „Nechám to doplnit,“ říká předseda pirátského klubu Jakub Michálek s tím, že on má kancelář v Praze stále na stejné adrese jako v minulém období a šlo jen o opomenutí, jelikož nyní nemá k ruce ani asistenta.

Na seznamu těch, kteří kontakt na kancelář uvedenu nemají, jsou i dva ministři, oba za TOP 09: Vlastimil Válek a Helena Langšádlová.

Od února už bude funkční

Skutečnost, že na stránkách Sněmovny není adresa poslanecké kanceláře pro styk s občany uvedena, nemusí znamenat, že si ji „provinilci“ vůbec nezřídili.

Mezi těmi, kdo údaje o své kanceláři po dotazu redakce narychlo dopsali, byla třeba poslankyně a někdejší středočeská hejtmanka za ANO Jaroslava Pokorná Jermanová. Nebo také její kolega z hnutí, někdejší vicepremiér a nyní kandidát na místopředsedu Sněmovny Karel Havlíček. Teď už na webu uvádí, že má kancelář v Kolíně.

„Je pronajatá od ledna, dělají se tam drobné úpravy a doplňuje se vybavení. Od února už bude funkční,“ sdělil bývalý ministr, který se po volbách stal poprvé poslancem.

Karel Havlíček se také snažil vysvětlit, proč si zařizuje kancelář ve městě, které je téměř 100 kilometrů od jeho bydliště v Mníšku pod Brdy. Zvažoval prý původně i bližší Dobříš či Příbram, nakonec podle něj rozhodlo to, že v Kolíně zatím hnutí ANO žádnou kancelář nemá.

Vlastní regionální kancelář kupříkladu stále nemá poslanec z Plzeňského kraje za TOP 09 a předseda zahraničního výboru Marek Ženíšek. „Zatím moje asistentka dojednává schůzky v krajské kanceláři TOP 09 v Plzni. Kancelář v jiných prostorách by měla být už brzy,“ uvedl na dotaz.

Třeba nová prostějovská poslankyně za STAN Hana Naiclerová sdělila, že kancelář doma v Prostějově už má zřízenu a také se v ní schází s lidmi, jen to ještě nebylo zapsáno na sněmovní web. „Požádám o vložení,“ reagovala.

Úplně jiný přístup v komunikaci s občany volí její mladší kolegyně ze STAN Barbora Urbanová. Ta totiž s žádnou stabilní kanceláři ani nepočítá. Jak uvedla pro Seznam Zprávy, má pocit, že by to bylo jen zbytečné vyhazování peněz, když by v kanceláři trávila jen pondělky.

Myslí, že s lidmi, kteří se s ní budou chtít potkat, se může stejně dobře (a daleko levněji) scházet v kavárně, přímo ve Sněmovně či prostřednictvím online schůzek.

„Je to nějaké moje momentální rozhodnutí, i v souvislosti s touto covidovou dobou, kdy se lidé moc nescházejí. Do budoucna, kdyby těch lidí, co se se mnou budou chtít fyzicky potkat, bylo více, možná to přehodnotím,“ uvedla třicetiletá poslankyně Urbanová, která je zároveň zastupitelkou v Dolních Břežanech u Prahy. Říká, že není ani snadné v její obci sehnat vhodné prostory.

Zatímco někteří poslanci kancelář provozují, aniž by to oficiálně prezentovali, opačným případem je bývalá ministryně financí a nynější předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Zřízení kanceláře v Brně na parlamentním webu sice uvedla, avšak, jak sama sdělila novinářům, oficiální otevření chystá až příští pondělí 31. ledna.

Až 27 tisíc měsíčně

Na setkávání s občany mají poslanci čas i peníze. V jejich týdenním pracovním programu je na schůzky ve volebním regionu vyhrazen celý jeden den: každé pondělí. Jednání v Praze jim totiž běžně začínají až v úterý.

Jak uvádí Martina Lustigová z tiskového odboru Kanceláře Poslanecké sněmovny zřízení kanceláře ve svém volebním obvodu předpokládá zákon o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci, avšak výslovná povinnost zřídit takovou regionální kancelář pro styk s občany ustanovena není. Tudíž záleží na každém politikovi, jak se s touto poslaneckou zvyklostí vyrovná.

Poslanci, kteří si kancelář v regionu zřídí, dostanu na úhradu nájmu i státní prostředky. Přičemž jsou stanoveny limitní ceny dle velikosti města a obce.

Pokud jde o kancelář v Praze, může to být až 27 000 korun, jinde to jsou nižší částky. K tomu lze přičíst ještě 5200 korun měsíčně za pronájem nábytku a vybavení.

Limitní ceny za měsíční pronájem jedné kanceláře

Praha: 27 000 Kč

Brno, Ostrava, Plzeň: 25 000 Kč

Ostatní statutární města (a také Fr. Lázně, Mar. Lázně, Poděbrady, Luhačovice): 22 000 Kč

Ostatní města nad 25 000 obyvatel: 19 000 Kč

Města nad 10 000 obyvatel: 16 000 Kč

Obce nad 1000 obyvatel: 10 000 Kč

Ostatní obce: 9 000 Kč

Zdroj: Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

„Vyplácení této náhrady je podmíněno uzavřením nájemní smlouvy s majitelem příslušných prostor. Peníze nedostávají poslanci, platí se přímo pronajímateli kanceláře, a to dle platné smlouvy,“ sdělila Martina Lustigová.

Do úterý 25. ledna evidovala Kancelář Poslanecké sněmovny zatím jen 175 poslanců a poslankyň z celkových 200, kteří už mají regionální kanceláře pronajaté. Jak Martina Lustigová doplnila, číslo se průběžně mění.

Řekl jsem, že je mi to šumák

To, že si v úvodu zmíněný Andrej Babiš pronajal kancelář zrovna na Husově náměstí v Roudnici nad Labem, bylo patrně jen věcí náhody.

Tak to popsal Seznam Zprávám už výše zmíněný Tomáš Jiránek, jehož rodině inkriminovaný dům patří.

Architekt vzpomíná, jak před časem oslovil místní realitní makléřku, zda by nevěděla o někom, kdo by měl o podkrovní prostory zájem. „A ona se mi potom ozvala, jestli bych neměl něco proti tomu, kdyby si to pronajalo hnutí ANO. Já jsem jí řekl, že je mi to šumák,“ barvitě popisuje architekt, kterak při obchodním jednání deklaroval svou politickou nepředpojatost.

Měl totiž radost, že vůbec někoho našel. Nicméně s odstupem času váhá, zda udělal dobře, jelikož i v jeho nejbližším okolí je prý dost lidí, co nepatří k fanouškům šéfa hnutí ANO, a ti se s tím zatím smířit nedokázali.

„Mnozí mi za to nadávají,“ krčí před svým domem rameny pronajímatel Babišovy regionální kanceláře. Zároveň ale dodává, že si na nového nájemce zatím nemůže stěžovat.

Reklama

Doporučované