Hlavní obsah

Obžalovaný Babiš: Gazdík má na hlavě tunu másla, hlavou hydry je ale Rakušan

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš je sám obžalovaný v kauze Čapí hnízdo.

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZUJEME. Opoziční strany žádají kvůli kauze Dozimetr také rezignaci ministra vnitra Víta Rakušana nebo úplný konec STAN ve vládě. Podle šéfa ANO má Gazdík na hlavě tunu másla, korupční hydru prý ale řídí Rakušan.

Článek

Rozhodnutí ministra školství Petra Gazdíka (STAN) odejít kvůli kontaktům s obviněným podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem z vlády bylo podle předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše nevyhnutelné.

Podle Babiše je evidentní, že má Gazdík „tunu másla na hlavě“. „Po všech jeho lžích byla rezignace nevyhnutelná. Post poslance si samozřejmě ponechá, protože by bez státu neměl ani na chleba,“ sdělil Babiš.

Gazdík byl však podle něj jen jedním „chapadlem“. „Skutečnou hlavou hydry je pan (předseda STAN Vít) Rakušan, který organizovaný zločin STAN kryje z pozice ministra vnitra,“ uvedl. Tím, že nechává Starosty ve vládě, schvaluje podle Babiše premiér Petr Fiala (ODS) „mafiánské a loupežnické“ praktiky STAN.

Andrej Babiš je přitom sám obžalovaný v kauze Čapí hnízdo. Soud bude v září. O tom, že by odstoupil z funkce premiéra, když jím byl, ale vůbec neuvažoval.

Šéf hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan dnes v Otázkách Václava Moravce řekl na adresu Andreje Babiše, že považuje jeho slova – s kauzami, které podle něj ANO mělo a má – za nehorázná.

Ministr vnitra nevidí důvod pro odchod z politiky, nerezignuje ani na pozici ve vládě, řekl v České televizi. S kauzou není spojen, uvedl.

Fialu kritizuje také šéf opoziční SPD Tomio Okamura. Premiér nese plnou odpovědnost za vládu a strká hlavu do písku, uvedl. „Neumí se k situaci postavit čelem a chování představitelů STAN po celou dobu toleruje,“ uvedl Okamura.

Starosty označil Okamura za „politicko-kšeftařský projekt“. „Jeho vrcholní představitelé jsou součástí organizovaného zločinu a napojení na mafii. Nikdy neměli být ve vládě, takže jediným řešením je odchod celého STAN z vlády,“ uvedl.

Aktéři kauzy Dozimetr

  1. Michal Redl (48 let): Zlínský podnikatel, odsouzený v minulosti za podvody, spolupracovník Radovana Krejčíře. Jeho nástup do vězení odvrátil lékařský posudek, že je nesvéprávný. Od roku 2017 se pohybuje kolem politiků STAN. Podle policie hlava, či jedna z hlav skupiny. Policejní dokumenty hovoří o tom, že rozdával úkoly, rozděloval peníze z úplatků, plánoval machinace se zakázkami. Byl do poloviny září ve vazbě.
  2. Petr Hlubuček (48): Náměstek pražského primátora za STAN. Je obviněn kvůli úplatkům a  účasti na zločinecké skupině. Podle detektivů byl Hlubuček jedním ze zakladatelů skupiny, která systematicky vysávala mimo jiné zakázky Dopravního podniku hlavního města Prahy. Byl do konce srpna vyšetřován ve vazbě, podle zjištění Seznam Zpráv před zatýkáním odklonil svůj nemovitý majetek z dosahu policie.
  3. Pavel Kos (49): Podnikatel odsouzený v minulosti za daňové podvody, za které si teď odpykává pětiletý trest. Blízký přítel Michala Redla. Podle policie se podílel na machinacích se zakázkami a byl také u rozdělování peněz z úplatků. V době razie byl v zahraničí, po několika dnech se přihlásil policii, byl vyšetřován ve vazbě.
  4. Pavel Dovhomilja (41): Podnikatel v IT, přinejmenším v jednom případě podle detektivů domlouval pro celou skupinu úplatek za konkrétní IT zakázku dopravního podniku. V době policejního zátahu pobýval v Chorvatsku, odkud se však vrátil a převzal obvinění.
  5. Zakaría Nemrah (32): Podnikatel, podle policie se podílel na rozdělování peněz z úplatků. Zakaría Nemrah byl téměř tři měsíce vyšetřován ve vazbě.
  6. Matej Augustín (47): Člen představenstva dopravního podniku a ekonomický šéf. Redlova a Hlubučkova skupina ho podle vyšetřovatelů cíleně dosadila do vedení této městské společnosti, aby tam manipuloval se zakázkami a zajišťoval úplatky. Pak se s ním dělila. Policisté Augustína obvinili až s odstupem, protože v době hlavní akce pobýval s covidem na Slovensku. Soud ho pak také poslal do vazby, ze které byl propuštěn na konci srpna.
  7. Luděk Šteffel (49): Vedoucí jednotky informačních technologií dopravního podniku. Policie tvrdí, že spolu s dalšími obviněnými zasahoval do konkrétních zakázek, například souvisejících s provozem tramvají. Tak, aby z nich byly získány provize.
  8. Dalibor Kučera (35): Šéf právního odboru dopravního podniku. Podle policie se s dalšími obviněnými snažil změnit systém vymáhání dluhů za nezaplacené pokuty. Také aby exekutoři, které by pak podnik pověřil vymáháním, odváděli skupině bokem peníze.
  9. Martin Vejsada (51): Vedoucí odboru technické správy objektů dopravního podniku. Policisté zmapovali, že skupině kolem Redla oznamoval, jaké stamilionové zakázky podnik chystá a jak by je bylo možné zmanipulovat.
  10. Ivo Pitrman (51): Osobní řidič Michala Redla. A podle policie také poslíček a ochránce skupiny. V dokumentech policie uvádí, že chodil například do bank směňovat na eura peníze z úplatků. Nebo zajišťoval pravidelné prohlídky bytů a aut proti policejním odposlechům.
  11. Maroš Jančovič (44): Podnikatel v IT, jehož firma dodávala pro dopravní podnik. Detektivové tvrdí, že na něj Redl a spol. zatlačili, ať pravidelně posílá úplatky – jinak že kontrakt skončí. Jančovič se podvolil a získal díky tomu i další zakázky.
  12. Petr Adam (60): Obchodní zástupce firmy Komo-Com. Podle policie slíbil úplatek 500 tisíc Michalu Zděnkovi, členu dozorčí rady dopravního podniku, za zmanipulování půlmiliardové zakázky na pořízení kamer do metra. Zděnek ale nabídku ohlásil policii a spolupracoval s ní. Týden po razii zemřel, jeho tělo se našlo v sídle jeho firmy v pražských Stodůlkách. Policie prověřuje verzi, že šlo o sebevraždu.
  13. Jindřich Špringl (59): Podnikatel. V policejním obvinění stojí, že ovlivňoval zakázky na nový rádiový systém pražského dopravního podniku a na kamerový systém v metru.
  14. Karím Nemrah: nadporučík, postaven mimo službu, sloužil na hospodářské kriminálce na Obvodním ředitelství Praha III. Podle policie Redlově skupině ověřoval SPZ vozů, o nichž si skupina myslela, že patří policejní sledovací službě.

Aktualizovali jsme o vyjádření Víta Rakušana.

Reklama

Doporučované