Hlavní obsah

Bartoš je další kauzou STAN zaskočen. Chce znát obsah schůzek s Redlem

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Reklama

aktualizováno •

Styky nového šéfa rozvědky se stíhaným podnikatelem znepokojují i Piráty. Ti svého koaličního partnera za vazby s Michalem Redlem kritizovali už dříve.

Článek

Když v první polovině letošního června policisté v kauze Dozimetr rozkryli kontakty politiků STAN na nesvéprávného podnikatele Michala Redla, požadovali Piráti po koaličním partnerovi jasné kroky.

Chtěli například vědět, jak Starostové docílí toho, aby u nich už nepůsobili další lidé napojení na mafiánské struktury.

„Při vzniku koalice jsme se ptali hnutí STAN na jejich historické vazby na pana Redla, který patřil do skupiny kolem Radovana Krejčíře. Byli jsme ujištěni, že jde o dávnou minulost. Chceme tedy slyšet, jak to skutečně bylo,“ uvedl tehdy předseda Pirátů a nynější vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš na sociálních sítích.

Nové zjištění, že v dlouhodobém styku s Redlem byl i v červenci jmenovaný šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petr Mlejnek, proto Bartoše zaskočilo.

„Očekávám, že další informace získáme v příštím týdnu jak od ministra, tak i na vládě. Ostatně o nutné schůzce hovoří i premiér Petr Fiala,“ uvedl Bartoš pro Seznam Zprávy.

Piráty propojení STANu s Michalem Redlem znepokojovalo už dříve

Hned po rozkrytí kauzy Dozimetr požadovali Piráti od koaličního partnera vysvětlení a také příslib vyloučení jakéhokoliv dalšího veřejného působení lidí napojených na mafiánské struktury.

Rakušan podle Bartoše informoval, že Petr Mlejnek byl nejvhodnějším kandidátem z vícero uchazečů. „Samotný fakt, že se někdo setkává s údajně nesvéprávným bývalým spolupracovníkem Radovana Krejčíře, je na pováženou,“ myslí si Bartoš.

„Je to nepříjemná situace. Pan Mlejnek buď věděl, kdo je pan Redl zač. Pak by měl vysvětlit, co spolu řešili. Nebo to nevěděl, a pak asi nemá řídit zpravodajce,“ řekl pro Seznam Zprávy předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Upozornil i na to, že u Mlejnka mu chybí vedoucí praxe v tajných službách.

Podle šéfa Pirátů je naprosto nezbytné znát povahu setkání, která Mlejnek v souvislosti s Redlem přiznal. Ministr vnitra Vít Rakušan je hájí jako pracovní, Mlejnek - tehdy pracující v soukromém sektoru - na nich prý s Redlem řešil zakázky. Není ovšem jasné, o jaké zakázky mohlo jít vzhledem k tomu, že Redl je nesvéprávný.

Stejně jako další vládní představitelé kvituje šéf Pirátů alespoň fakt, že bezpečnostní komunita Mlejnkovu nominaci nerozporovala. „Šéf rozvědky má prověrku NBÚ stupně tajné a zažádal o stupeň přísně tajné,“ dodal Bartoš.

Seznam Zprávy oslovily s prosbou o reakci i téměř kompletní předsednictvo hnutí, které si straníci zvolili před měsícem na mimořádném sněmu. Dotazovali jsme se na fakt, zda se nebojí, že nové zjištění o dalším propojení s Michalem Redlem hnutí STAN po „očistném“ sněmu opět pošpiní.

Mimořádný sněm byl svolaný právě po rozkrytí kauzy Dozimetr. Kvůli ní na post v předsednictvu (a také na křeslo ministra školství) rezignoval Petr Gazdík, který se v minulosti s Redlem několikrát potkal a komunikoval s ním přes šifrovaný telefon, jak zjistila policie. I proto se vedení hnutí výrazně obměnilo.

Členové předsednictva ovšem nechali dotazy nezodpovězené. Zareagoval místopředseda hnutí a pražský poslanec Jan Lacina.

„Pro mě jsou důležité dvě prověrky na stupeň tajné, které šéf ÚZSI má. Nyní žádá o prověrku na přísně tajné. Ta odpoví na vaši otázku definitivně. Panu Rakušanovi představil pana Mlejnka místopředseda Sněmovny za KDU-ČSL Jan Bartošek a doporučili ho i další lidé z bezpečnostní komunity, například bývalý náčelník generálního štábu Aleš Opata nebo zástupce ředitele Vojenského zpravodajství Libor Jílek,“ napsal Lacina.

Reklama

Doporučované