Hlavní obsah

Blažek: Být Fialou, s Mynářem se sejdu také. A zeptám se, jak se Zeman vyspal

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Reklama

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek v rozhovoru pro Seznam Zprávy popsal okolnosti složitého vyjednávání o jmenování Fialovy vlády. Vysvětlil také, proč jeví zájem o angažmá Gabriely Kloudové, která je manželkou exministra vnitra.

Článek

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) je důležitým spojencem premiéra Petra Fialy. Jak vnitrostranicky, tak směrem na Hrad. Jihomoravský poslanec totiž umí komunikovat s prezidentem Milošem Zemanem a jeho okolím.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy nyní popisuje politickou bitvu, jakou o jmenování vlády svedl předseda vlády Fiala. Připustil, že premiér byl v intenzivnějším kontaktu s kancléřem Vratislavem Mynářem, než se dosud vědělo. Fialu za to chválí. „Pan předseda Fiala velmi správně zkoušel všechny možnosti, aby dosáhl jmenování celé vlády. Včetně rozhovorů s kancléřem Mynářem,“ uvedl Blažek.

Na ministerstvo si přivádí nového politického náměstka a svého blízkého spojence Radomíra Daňhela, který je členem ODS na jižní Moravě. Podle Aktuálně.cz je Blažek i Daňhel zmiňovaný v případu podnikatele Pavla Hubálka, který policii popsal údajné machinace s brněnskými byty. Blažek jeho tvrzení označuje za lživá a za součást mocenského boje v Brně, s Hubálkovou verzí nesouhlasí ani Daňhel.

V rozhovoru ministr potvrdil, že manželka bývalého vicepremiéra Jana Hamáčka Gabriela Kloudová je mezi kandidáty na šéfku jeho kabinetu. Ocenil její apolitický styl.

Oslabený Hrad

Do poslední chvíle nebylo jasné, jak se prezident Miloš Zeman postaví ke jmenování nové vlády, ve které dlouho odmítal ministra zahraničí Jana Lipavského. Bylo jmenování vlády Petra Fialy jedním z těch politicky náročnějších procesů, které jste zažil?

Byl to výjimečný proces. Zaprvé kvůli tomu, že máme těsně před Vánocemi. Zadruhé se nacházíme v pandemii, zatřetí nemáme schválený rozpočet. Vše navíc zavání krizí v energetice. Čas tlačil víc než jindy. V pondělí 13. prosince jsem byl napjatý stejně jako česká veřejnost. Předpokládal jsem ale, že si prezident uvědomí všechny souvislosti svého rozhodování a dojde k závěru, že jakékoliv protahování včetně kompetenčních žalob v této situaci nemají smysl. Neprospělo by to politice ani společnosti jako takové.

Premiér Fiala jednal na Hradě s kancléřem Vratislavem Mynářem před klíčovou schůzkou s prezidentem v pondělí 13. prosince. Podle mých informací předseda vlády jednal s kancléřem vícekrát, zejména během víkendu. Varoval Fiala kancléře, že bude-li prezident tlačit na pilu, Sněmovna může prezidenta zatlačit do kouta ať už snížením rozpočtu prezidentské kanceláře či zbavením pravomocí?

Kolik bylo osobních schůzek, nevím. Vím však určitě, že premiér s kancléřem byli v telefonickém spojení. Schůzka v pondělí 13. prosince byla strašně přeceňovaná. Zjednoduším to: kdybych jel za kancléřem těsně před setkáním s prezidentem já, budu se ptát, v jakém rozpoložení je prezident po ránu, jakou má náladu a jestli náhodou netuší, zda se prezidentovy úvahy nějak nezměnily od chvíle, kdy jsem prezidenta viděl naposledy.

Prezident pomáhal v minulé Sněmovně Andreji Babišovi držet většinu ve Sněmovně. Tuto službu či pomoc Petr Fiala od prezidenta nepotřeboval. To všechno jsou podstatné rozdíly oproti minulosti, které přispěly k tomu, že prezident republiky jmenoval novou vládu bez dalších sporů.
Pavel Blažek, ministr spravedlnosti

Podle mých informací to bylo prezidentovo okolí, které mělo Zemana pomoci přesvědčit, že by nebylo dobré jít do války s novou vládou – právě kvůli vědomí, že parlament má sílu Hrad skřípnout.

Pan předseda Fiala velmi správně zkoušel všechny možnosti, aby dosáhl jmenování celé vlády. Včetně rozhovorů s kancléřem Mynářem. Pokud jde o trumfy parlamentu, které zmiňujete, nazval bych to jinak. Už není rok 2013, kdy měl prezident republiky na své straně Senát a Sněmovna byla v absolutním rozvratu, kdy největší strany byly málem v rozpadu. Podstatnou věcí bylo i to, že byl jiným způsobem naladěn Ústavní soud.

Jak důležitou změnou byl fakt, že Andrej Babiš po volbách skončil ve Sněmovně v menšině?

To je důležitá věc, protože prezident pomáhal v minulé Sněmovně Andreji Babišovi držet většinu ve Sněmovně. Tuto službu či pomoc Petr Fiala od prezidenta nepotřeboval. To všechno jsou podstatné rozdíly oproti minulosti, které přispěly k tomu, že prezident republiky jmenoval novou vládu bez dalších sporů.

Nakolik se zhoršily vztahy Hradu a Andreje Babiše poté, co expremiér v době Zemanovy hospitalizace veřejně vyzval kancléře Mynáře k rezignaci a poradce Martin Nejedlý musel odevzdat svůj diplomatický pas?

To ví jediný muž – a ten se jmenuje Miloš Zeman. Předpokládám ale, že některé výroky Andreje Babiše v době prezidentovy nemoci Miloše Zemana minimálně nepotěšily a možná i překvapily.

Myslíte, že se časem změní i stanovisko prezidenta Zemana ohledně podpory Andreje Babiše do případných prezidentských voleb?

Miloš Zeman o víkendu v rozhovoru znovu zmínil svou podporu pro Andreje Babiše v prezidentských volbách. Měl ale důležitou výhradu, kterou ještě nikdy neřekl – řekl, že Andrej Babiš nebojoval o novou vládu. Takže bych řekl, že podporu u prezidenta Andrej Babiš má, je však slabší.

Vy máte na Hradě dobré vztahy. Jaká byla vaše role při domlouvání jmenování nové vlády?

Můj vztah s prezidentem je přeceňovaný. Klíčová byla domluva mezi premiérem a prezidentem. Pro nikoho jiného de facto nebyl prostor.

Průvan nechystám

Jaké změny chystáte ve vedení ministerstva?

Mohu rozhodovat o jednom politickém náměstkovi. K postům odborných náměstků, kteří jsou pod státní službou, musí proběhnout výběrová řízení. Pokud tedy vládou projde takzvaná systemizace. Takže o jménech má smysl se bavit až někdy ve druhé polovině ledna. Z toho, co jsem za náš úřad navrhoval, vychází, že náměstkem, který určitě zůstane, je náměstkyně Klára Cetlová pro oblast justice. Jinak ale na ministerstvu personální změny nechystám.

Paní Kloudová alias Hamáčková má obrovské zkušenosti ze státní správy, je to možnost, které se nevyhýbám. Ona splňuje to, po čem všichni volají – pracuje apoliticky. Vždyť pracovala pro politiky z ODS, KDU-ČSL a naposledy ČSSD.
Pavel Blažek, ministr spravedlnosti

Odborným náměstkem je bývalý čelný politik ČSSD Jeroným Tejc. S ním jste hovořil o jeho budoucnosti na ministerstvu?

Zatím ne, nebyl na to vůbec čas. Jak ale říkám, odbory s výjimkou justice jsem musel rozdělit, protože chci, aby tu byl speciální náměstek pro zahraniční vztahy a EU.

Budete pro tuto pozici hledat někoho z diplomacie?

Důležité bude, aby takový kandidát uměl dobře cizí jazyky a vyznal se v problematice evropských dotací. Musí to být někdo, kdo se bude umět domluvit s ministrem Mikulášem Bekem, který bude mít na starost evropské předsednictví. Aby akce týkající se justice, které proběhnou na našem území, dopadly úspěšně.

Kdo se stane politickým náměstkem?

Dnes (úterý) jsem jmenoval Radomíra Daňhela, který se bude věnovat ekonomickým záležitostem v rámci přípravy rozpočtu. Pan Daňhel je řadový člen ODS na jižní Moravě a působil tu jako ekonomický náměstek za mého prvního působení v pozici ministra. Co se týká druhého politického náměstka, toho může nominovat koaliční partner PirSTAN.

Stane se šéfkou kabinetu Gabriela Kloudová, manželka exministra vnitra Jana Hamáčka?

To neumím teď potvrdit, stále jednáme. Bavím se i s Petrou Havlínovou, která tuto pozici zastávala za mého prvního působení. Změnily se však u ní rodinné okolnosti. Paní Kloudová alias Hamáčková má obrovské zkušenosti ze státní správy, je to možnost, které se nevyhýbám. Ona splňuje to, po čem všichni volají – pracuje apoliticky. Vždyť pracovala pro politiky z ODS, KDU-ČSL a naposledy ČSSD. Potřebuji člověka se zkušenostmi ze státní správy, protože když přijde někdo ze soukromého sektoru, bude na to rok koukat jako Andrej Babiš. Učit se úřednické záležitosti je hodně náročné.

Byla by pro vás Gabriela Kloudová důležitá i tím, že se velice dobře vyzná v zákulisním, lobbistickém prostředí?

Ona je podle mě ze zákulisního prostředí pražské politiky dávno pryč.

Vaše předchůdkyně Marie Benešová na podzim hovořila o tom, že do čela Nejvyššího správního soudu by mohl nastoupit soudce Filip Dienstbier. Vy jste zmínil další dva kandidáty, Karla Šimku a Barbaru Pořízkovou. Máte výhrady k panu Dienstbierovi?

Ne. Zastávám podobný názor jako Marie Benešová. Na pana Dienstbiera se mě ptal i prezident při našem posledním setkání. Časově se to teď nezvládalo, protože ke jmenování je zapotřebí kontrasignace premiéra. Jmenoval jsem tři kandidáty, kteří prý o funkci jeví zájem. Na začátku nového roku půjdu na Nejvyšší správní soud a zjistím jejich stanoviska. Pak to sdělím premiérovi.

Takže důvodem není to, že by prezidentovi vadilo příbuzenství s Jiřím Dienstbierem, který je známý jako Zemanův kritik?

Vůbec. Prezident o Filipu Dienstbierovi věděl už dříve, vůbec to není tak, že by zájem o Filipa Dienstbiera jakkoliv oslabil. Ta další dvě jména jsem uvedl z důvodu, aby se premiér případně mohl obrátit na další kandidáty, kdyby někdo z nich zájem o funkci ztratil.

Ve vedoucích pozicích státního zastupitelství změny nechystáte?

Zatím nebyl vůbec čas zjistit, jaké stanovisko zaujímají ostatní koaliční partneři. Pokud jde o mě, žádné návrhy na odvolání neplánuji.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se ještě před jmenováním sešel s policejním prezidentem Janem Švejdarem, který později ohlásil svůj odchod do civilu. Neměl ministr alespoň počkat do doby, kdy se stane ministrem vnitra?

Myslím, že ne. Vlastně nechápu, proč Vít Rakušan udělal úkrok. Pan kolega Rakušan byl v dané době již poslanec, to není žádný lobbista, s policejním prezidentem se může sejít každý poslanec. Na jejich setkání mi nic nevadí.

Bude se ODS snažit promluvit do hledání nového policejního prezidenta?

Nepochybně to bude muset proběhnout tak, že Vít Rakušan se coby předseda jedné z pěti koaličních stran sejde se svými kolegy předsedy a domluví se na nástupci Jana Švejdara.

Jako o favoritovi se hovoří o současném 1. náměstkovi Martinu Vondráškovi, který má mít údajně blízko k ODS. Je to pravda?

Nevím, opravdu. Já se o dění v policii nezajímám, takže větší podrobnosti neznám.

Jaká je podle vás budoucnost ředitele BIS Michala Koudelky? Prodlouží vaše vláda jeho mandát?

Záleží na stanovisku předsedy vlády, je to jeho pravomoc. Podle něho se jako ministr zařídím. Ještě abych se pletl do BISky, to mi tak chybělo (smích).

Reklama

Doporučované