Hlavní obsah

Blažek po schůzce se Zemanem zaútočil na novináře

Foto: Jiří Ovčáček

Pavel Blažek v Lánech.

Reklama

aktualizováno •

Pokračují schůzky prezidenta Miloše Zemana s kandidáty na ministry ve vládě Petra Fialy. Ve středu přijal Pavla Blažka, po něm Černochovou (oba ODS).

Článek

Kandidát na ministra spravedlnosti Pavel Blažek po schůzce verbálně zaútočil na novináře, kteří v minulých dnech přinesli informaci, že ho policie vyšetřuje kvůli korupci či manipulacím s městským majetkem v Brně.

To Blažek popírá. Prezident mu prý řekl, ať se novináři nenechá udolat.

Aktuálně.cz a HN uvedly na základě anonymních zdrojů, že Blažka podezřívá policie z podílu na korupci a manipulaci s městským majetkem v Brně. Už loni v létě tato média uvedla, že o zapojení Blažka a dalších politiků ODS do korupce vypovídal stíhaný bývalý starosta Rojetína na Brněnsku Pavel Hubálek.

„Já s panem Hubálkem nikdy nic nepáchal a téměř ho neznám. Je mi v podstatě jedno, co jako obviněný lže do protokolu, protože může legálně lhát,“ uvedl Blažek.

Opakovaně kritizoval autory textů. „Médium si mě vybralo jako cíl nějakých útoků. Nemám na hrbu žádnou kauzu, mám na hrbu jen dva novináře, kteří o mně píší špatně a ostatní to opisují,“ dodal Blažek. Žádná kauza „Blažek“ podle něj neexistuje, ačkoli by si to novináři přáli a cíleně „vytvářejí mlhu“, aby to tak vypadalo.

Podle jednoho z autorů textu Lukáše Valáška jsou novináři na podobné útoky zvyklí z dob vládnutí hnutí ANO. „Zastrašit se nenecháme, svou práci budeme dělat dále,“ uvedl Valášek.

Blažek celou záležitost krátce probral se Zemanem. „Pan prezident je informován. Zemanovsky mi poradil, ať se nenechám v žádném případě udolat českými novináři. Já mu slíbil, že nenechám,“ uvedl. Prezident se podle něj nezmínil o tom, že by kvůli mediálním informacím měl problém s Blažkovou ministerskou nominací. Blažka opakovaně podpořil předseda občanských demokratů a designovaný premiér Petr Fiala.

Blažek mluvil s prezidentem zhruba hodinu. „Bavili jsme se o stavu české justice, názor prezidenta je kritičtější než můj, ale to je myslím dlouhodobě známá věc,“ uvedl. Podle něj je nutné řešit situaci kolem soudních znalců.

„Odmítají tu práci vykonávat v podmínkách, které jsou dnes,“ vysvětlil. Potřebná je podle něj i novela předpisu o státním zastupitelství, byť nemusí být složitá a dlouhá. Zavést by se měla funkční období vedoucích státních zástupců a výraznější by měla být odpovědnost státních zástupců za pochybení.

Zeman byl po dlouhé hospitalizaci i navzdory nákaze covidem-19 ve formě, řekl Blažek. Na debaty s ministry je velmi dobře připraven. „Ty rozhovory pro nikoho nebudou jednoduché a jen tak formální,“ řekl. Debatu absolvovali kvůli izolaci prezidenta přes mikrofon a zábranu z plexiskla.

Armádní nákupy

Po Blažkovi do Lán zamířila kandidátka na ministryni obrany Jana Černochová (ODS). S prezidentem Milošem Zemanem o směřování armády, modernizačních nákupech nebo o výdajích dvou procent HDP na obranu. Černochová uvedla, že se s prezidentem na prioritách shodla, jednání označila za velmi příjemné.

Zeman se podle ní zajímal o její názory, kam by měla armáda směřovat, zda by mělo Česko dávat přednost expediční nebo teritoriální armádě. Tématem byly také moderní prostředky jako drony nebo robotika a prezident se zajímal i o akviziční proces. Oba politici se podle Černochové shodli na tom, že je potřeba diskutovat o tom, že do debat o rozhodnutích typu odchodu spojenců z Afghánistánu by mělo být zapojeno více lidí. Zeman opakovaně stažení z Afghánistánu kritizoval, o odchodu rozhodli především zástupci USA.

„Jízdní řád“ ministrů

Pondělí29. 11.Ivan Bartošministr pro místní rozvoj
Úterý30. 11.Martin Baxaministr kultury
Mikuláš Bekministr pro EU
Středa1. 12.Pavel Blažekministr spravedlnosti
Jana Černochováministryně obrany
Čtvrtek2. 12.Petr Gazdíkministr školství
Anna Hubáčkováministryně životního prostředí
Pátek3. 12.Marian Jurečkaministr práce a sociálních věcí
Pondělí6. 12.Martin Kupkaministr dopravy
Helena Langšádlováministryně pro vědu a výzkum
Úterý7. 12.Jan Lipavskýministr zahraničí
Zdeněk Nekulaministr zemědělství
Středa8. 12.Vít Rakušanministr vnitra
Jozef Síkelaministr průmyslu
Čtvrtek9. 12Zbyněk Stanjuraministr financí
Michal Šalomounčlen vlády pro legislativu
?Vlastimil Válekministr zdravotnictví

Reklama

Doporučované