Hlavní obsah

Blokování Lipavského? Ať rozhodne Ústavní soud, vzkázal Zemanovi Fiala

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala.

Reklama

aktualizováno •

Miloš Zeman oznámil, že odmítá jmenovat kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského. Vypadá to, že spor skončí u Ústavního soudu.

Článek

Premiér Petr Fiala oznámil, že spor o jmenování ministra zahraničí Jana Lipavského pravděpodobně skončí kompetenční žalobou.

„Beru na vědomí dnešní stanovisko prezidenta republiky. Je třeba, aby Ústavní soud jednou provždy vyřešil otázku kompetencí ohledně jmenování nových členů vlády. V pondělí po schůzce v Lánech oznámím, jaké budou naše konkrétní kroky. Jsme připraveni,“ napsal na Twitteru premiér Fiala.

Prezident Miloš Zeman vyčítá Lipavskému nízkou kvalifikaci nebo vztahy k Izraeli a visegrádské čtyřce. Ústava podle Zemana neukládá povinnost, aby musel akceptovat každý návrh, který je mu předložen.

„Reprezentuji a chci prosazovat koaliční program vznikající vlády, která se jasně opírá o hlasy lidí ve volbách. Není možné z těchto principů ustupovat. Občané se potřebují spolehnout na platnost zákonů v této zemi, že žijeme v parlamentní demokracii a že má jejich hlas ve volbách smysl,“ komentoval prezidentovy výhrady sám Lipavský.

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše Ústava jasně říká, že prezident jmenuje na návrh premiéra členy vlády a stojí si za tím, že Jan Lipavský zůstává kandidátem na ministra zahraničí.

„Nominantem na post ministra zahraničí ve vznikající vládě je Jan Lipavský a za jeho nominací plně stojíme, stejně jak to deklaroval premiér Fiala. Jde o kvalitního a kompetentního kandidáta,“ reagoval pro Seznam Zprávy Ivan Bartoš.

Shoda na kompetenční žalobě

Zemanovy kroky kritizuje také šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Nechť ústavní soud díky kompetenční žalobě vymezí ústavní pravomoci prezidenta při jmenování ministrů. Je to potřeba,“ napsala v SMS zprávě Markéta Pekarová Adamová.

S důvody prezidenta Zemana nesouhlasí ani předseda STAN a kandidát na ministra vnitra Vít Rakušan. Lipavského považuje za kvalitního a kompetentního kandidáta na pozici. „Už dopředu jsme deklarovali, že nebudeme naše kandidáty měnit, a proto nám nezbývá než podat proti tomuto rozhodnutí kompetenční žalobu,“ uvedl Rakušan.

„Budeme tedy muset přistoupit ke kompetenční žalobě, tak jak jsme avizovali, aby v této sporné otázce bylo jednou pro vždy jasno,“ potvrdil šéf lidovců Marian Jurečka.

Reklama

Doporučované