Hlavní obsah

Budoucí ministr vysvětluje firmu na Kypru: Patřila manželce

Foto: Seznam Zprávy

Starosta Dolních Břežan a náměstek středočeské hejtmanky Věslav Michalik se má stát ministrem průmyslu a obchodu.

Reklama

Kandidát na ministra průmyslu a obchodu Věslav Michalik (STAN) přiznal, že kyperskou firmu, přes kterou si jeho rodina půjčovala desítky milionů korun, vlastnila jeho manželka Hana Michaliková.

Článek

Netrvalo dlouho a pod drobnohled se dostalo majetkové uspořádání prvního kandidáta v rodící se vládě Petra Fialy (ODS). Vysvětlovat okolnosti byznysového počínání své rodiny musí kandidát na ministra průmyslu a obchodu Věslav Michalik z hnutí STAN.

Kvůli některým nejasnostem v jeho podnikatelské minulosti a obavě ze střetu zájmů se Michalik s lídrem Starostů Vítem Rakušanem dohodl, že v příštích dnech vše vysvětlí. Objasnit musí dvě věci.

Zaprvé: Jakým způsobem je řízený a spravovaný fond Valour, ve kterém má místopředseda STAN se svou ženou Hanou Michalikovou akciový podíl. V této společnosti jsou zaparkované dvě solární elektrárny, které Michalik vybudoval na konci prvního desetiletí třetího milénia.

Hodnotu mají kolem půl miliardy korun. Michalik by se jako ministr průmyslu a obchodu, pod něhož oblast energetiky bude spadat, mohl dostat do střetu zájmu. Celou situaci tudíž řeší s právníky, kteří mu mají říct, jak dále postupovat.

Druhou nejasnou záležitostí jsou finanční transakce, které probíhaly přes účty několika kyperských firem. Konkrétně jde o společnost Lowfield Investments, pro kterou dříve pracovala Michalikova žena. Dosud nikdo neřekl, kdo byl jejím majitelem.

Od této společnosti v roce 2016 Hana Michaliková například koupila společnost Brightsea, která vlastní nemovitosti v Dolních Břežanech. Deník N a Lidové noviny informovaly i o starších půjčkách ve výši téměř 100 milionů korun od Lowfield Investments pro firmy spojené s Michalikovou rodinou.

Aspirant na člena Fialovy vlády Seznam Zprávám v úterý odpoledne potvrdil, že majitelkou Lowfield Investments byla jeho manželka Hana. Na Twitteru napsal: „Předem říkám, že majitelem dotčené kyperské firmy je moje žena.“

Reklama

Doporučované