Hlavní obsah

Budoucnost malých reaktorů v Česku. V Bruselu ji plánovali s USA

Foto: ČTK

Temelín je jednou z oblastí, kde by v budoucnu mohly vyrůst menší, takzvané modulární reaktory.

Reklama

Vývoj malých reaktorů se stal tématem, na které se čeští politici podle zjištění Seznam Zpráv zaměřili ve finále předsednictví EU. Obrátili se na USA, které by měly být klíčovým partnerem při tomto řešení energetické budoucnosti.

Článek

Menší, zato snadněji či spíše udržitelněji financovatelné jaderné reaktory jako budoucí součást nejen českého energetického mixu? Právě na tom se pracovalo tento týden v Bruselu pod taktovkou českých politiků a úředníků.

Ministerstvo průmyslu a obchodu ve středu a ve čtvrtek uspořádalo podle zjištění Seznam Zpráv v belgické metropoli setkání Transatlantické spolupráce v rámci malých modulárních reaktorů (SMR), při kterém zástupci Česka jednali s představiteli americké administrativy o výstavbě menších jaderných bloků. Ty jsou zatím ve vývoji, ale v příštích letech se mohou stát důležitou součástí jaderné energetiky.

Právě Spojené státy by měly hrát v přípravě menších jaderných reaktorů pro Česko a státy Evropské unie klíčovou roli. Česko si dané téma vzalo za jeden z cílů svého předsednictví EU, v Bruselu v uplynulých dnech zjišťovalo technologický vývoj a finanční náročnost.

„ČR aktuálně předsedá Radě Evropské unie a má možnost nastolovat klíčová témata. Návaznost na jednání EU s USA z roku 2019 a potřeba projednání přístupu k licencování a jednotlivým záměrům v EU se zástupci vlád a asociací evropského a US průmyslu byly hlavním důvodem pro záštitu tohoto workshopu českým předsednictvím,“ uvedl David Hluštík z tiskového oddělení Ministerstva průmyslu a obchodu.

Ministerstvo považuje spolupráci s USA na tomto poli o to důležitější kvůli energetické a ekonomické krizi, kterou mimo jiné zesílila ruská válka na Ukrajině.

„Transatlantická spolupráce je obzvláště v dnešní energetické krizi možností, kterou není možné ignorovat. USA jsou v oblasti SMR v řadě aspektů o krok dále než EU. Workshop také nabídl příležitost mluvit o možnostech financování jaderných projektů a USA dlouhodobě poukazují na programy, které členským zemím EU můžou nabídnout, jednou z takových možností je typicky exportní financování,“ sdělil rezort průmyslu a obchodu, jehož na konferenci reprezentoval náměstek pro jadernou energetiku Tomáš Ehler.

Buďme lídry

Vládní zmocněnec pro otázky energetické bezpečnosti Václav Bartuška z Ministerstva zahraničí považuje za důležité, že čeští politici a úředníci debatu o „malém jádru“ v rámci českého předsednictví vykopli.

„Malé modulární reaktory mohou být jednou z cest, kudy se bude jaderná energetika v příštích desetiletích ubírat. Není to zdaleka jisté – zůstává řada otázek okolo jejich ekonomické návratnosti, schvalovacího procesu a fyzické ochrany. Ale rozhodně má smysl se této oblasti věnovat. Je dobře, že MPO a ČEZ jsou v oblasti malých modulárních reaktorů mezi evropskými lídry,“ řekl Bartuška Seznam Zprávám.

Čeští vyjednavači už v uplynulých měsících navázali kontakt s výrobci reaktorů v USA, jedním z bodů bylo i to, jak by se při realizaci SMR mohly uplatnit české firmy.

„Například v průběhu léta a poté i na podzim proběhla osobní setkání s americkými výrobci, kde byly jejich projekty podrobně diskutovány, aby si zástupci ČR udělali představu o zralosti designů a možnostech uplatnění v ČR či v regionu. Jedním z důležitých bodů z pohledu ČR je zapojení českých výrobců do dodavatelských řetězců vyspělých amerických designů. I tohoto tématu se na workshopu dotkneme, protože nyní ve stádiu příprav projektů je nejlepší čas k získání výhodných pozic na trhu,“ dodal Hluštík z tiskového oddělení Ministerstva průmyslu a obchodu.

Hejtmanská karta

Ve hře je v České republice několik lokalit, kde by modulární reaktory mohly v příštích letech stát. Stojí o to například „temelínský“ Jihočeský kraj, který společně s ČEZ a ÚJV Řež založil projekt Jihočeský jaderný park, jehož zástupkyně se rovněž účastnila bruselského workshopu.

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) hodnotí akci v Bruselu jako důležitou pro přípravu realizace modulárních reaktorů.

„Cílem našeho projektu je pracovat na přípravě podmínek v ČR tak, aby technologie malých modulárních reaktorů (SMR) mohly být využity co nejdříve po tom, kdy projdou licenčním řízením v zemích původu. A aby první takový SMR byl tady v Temelíně. Příprava nejen na úrovni ČR, ale i spolupráce regulátorů a zemí EU je v této fázi velmi důležitá a rozhodne významně o rychlosti následného využití SMR,“ napsal Seznam Zprávám hejtman Kuba.

Jeho moravskoslezský kolega Ivo Vondrák (ANO) kvituje, že Česko chce spolupracovat na projektu SMR se Spojenými státy. Moravskoslezský kraj je další vytipovanou lokalitou, kde by mohly menší reaktory stát.

„Už jsme se do této debaty zapojili a zcela určitě je to cesta, kterou bychom se chtěli v kraji ubírat. Nevidím problém ve spolupráci s USA, naopak ji vítám,“ sdělil Seznam Zprávám hejtman Vondrák.

Ministerstvo průmyslu a obchodu zacílilo na Spojené státy na základě jejich zkušeností s pokročilým vývojem malých reaktorů.

„USA mají v západním okruhu nejvíce projektů SMR v pokročilém stádiu vývoje a kromě potenciálních dodávek svých reaktorů do Evropy disponují zkušenostmi právě z přípravy regulatorního a hospodářského prostředí pro úspěšnou komerční implementaci technologie SMR. Vidíme, že v USA je dokončován velký projekt klasické jaderné elektrárny Vogtle, jejíž nové bloky 3 a 4 by měly být spuštěny příští rok a vedle toho je následně v přípravě právě několik projektů SMR v lokalitách Clinch River v Tennesee, Oyster Creek v New Jersey nebo Idaho National Laboratory v Utahu,“ sdělil tiskový mluvčí ministerstva.

Česko přestane být soběstačné ve výrobě elektřiny přibližně po roce 2025, ve 30. letech hrozí nedostatek elektřiny v celé střední Evropě. „S ohledem na limitované možnosti rozvoje obnovitelných zdrojů v ČR je jak velká, tak malá jaderná energetika nepostradatelná. Navíc systém založený na jaderných a obnovitelných zdrojích je nákladově efektivnější, stabilnější a odolnější,“ dodal mluvčí MPO.

Reklama

Doporučované