Hlavní obsah

Babiš marně uklidňoval své příznivce. Mítink v Ústí začal rvačkou

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Konflikty na mítinku Andreje Babiše v Ústí nad Labem.

Reklama

aktualizováno •

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš dnes opět vyráží se svým obytným vozem do regionů. Na jeho akce se kromě příznivců opět chystají i odpůrci.

Článek

Čtvrteční mítink Andreje Babiše v Ústí nad Labem začal rvačkou mezi jeho příznivci a odpůrci.

Jeden z odpůrců při Babišově projevu pískal na píšťalku, když ho napadl přihlížející muž a začal se s ním o píšťalku přetahovat. „Zaraž mu to do dr**y. Kopni do něho, do hovada,“ povzbuzovali se navzájem Babišovi fanoušci.

Babiš opakovaně vyzýval své podporovatele, aby si odpůrců nevšímali, ale bez úspěchu. Hádky proběhly mezi více skupinami, situaci musel uklidňovat antikonfliktní tým. Dav v jednu chvíli skandoval: „Burešovi tepláky.“

Podle ředitele ústecké policie Vladimíra Danyluka bylo na shromáždění zhruba 300 lidí, z toho asi 40 odpůrců. Díky antikonfliktnímu týmu se podle něj podařilo všechny potyčky vyřešit domluvou. „Bylo to na domluvě, do shromáždění jsme nemuseli zasahovat,“ uvedl Danyluk.

Odpůrci Andreje Babiše si vyměňují názory s jeho příznivci.Video: David Neff, Seznam Zprávy

Na Mírovém náměstí v Ústí byla ve stejný čas i prezidentská kandidátka Danuše Nerudová, která u petičního stánku sbírala podpisy podporovatelů. Že se takto sešla s kampaní Andreje Babiše je podle ní náhoda.

Svoji cestu po obcích a městech Ústeckého kraje začal expremiér Andrej Babiš ve čtvrtek ráno v Unhošti na Václavském náměstí. I tam na něj čekali odpůrci.

Ještě před jeho příjezdem někdo vyvěsil na místní budovu transparent s nápisem „Bureši, v Unhošti ti řepka nepokvete“. Když expremiér začal s projevem, spustil se pokřik a hvízdání. Část odpůrců hlasitě skandovala „estébák, estébák“, někteří si na protest přinesli vuvuzely.

„Chci vás poprosit, abyste si nevšímali lidí, kteří se snaží narušit náš mítink. Nenechte se vyprovokovat,“ řekl Babiš svým příznivcům. Pořádek na akci hlídá řada uniformovaných policistů i členů antikonfliktního týmu.

Jeden z demonstrantů si na mítink přinesl kyblík rajčat. Ihned k němu zamířili dva členové antikonfliktního týmu, aby si s ním vysvětlili, zda se je chystá házet.

Z Unhoště Babiš přejel do nedalekých Žižic. Na tento mítink odpůrci nedorazili. Na místě ale bylo víc novinářů a policistů než příznivců.

Města, kam Babiš míří, se už několik dní chystají na to, že mítinky může jako v minulých dnech doprovázet vyhrocená atmosféra. Podle starostky Unhoště Ivety Koulové (TOP 09) zástupci hnutí ANO požadovali, aby na akci dohlížela městská policie. Žádost odmítla.

„Zavolala paní, která tady za ANO kandiduje, jestli bychom jim půjčili městskou policii. O tom by ale musela rozhodovat rada. A nepřijde nám vhodné, abychom městskou policii půjčovali jednomu politickému hnutí,“ podivila se žádosti starostka.

Babišova roadshow vyvolává emoce

Komentátoři Seznam Zpráv glosují dění na mítincích expremiéra Babiše:

Krajská policie v Ústeckém kraji kvůli čtvrtečním mítinkům ANO přijala bezpečnostní opatření. Bude v Ústí nad Labem, v Chabařovicích na Ústecku a v Krupce na Teplicku.

„Síly a prostředky, které jsou do akce nasazeny, odpovídají informacím, které máme aktuálně k dispozici. Konkrétní počty policistů, kteří se opatření zúčastní, nemůžeme konkretizovat, neboť se v průběhu mohou měnit podle aktuální situace,“ řekl ČTK mluvčí krajské policie Daniel Vítek.

Jak budou vypadat bezpečnostní opatření na místě, tak zatím není jasné. Andrej Babiš již dříve řekl, že na doporučení policejního prezidenta „vyhradí místa pro odpůrce“. Prezidium to popřelo s tím, že takový preventivní zákrok by byl proti shromažďovacímu právu.

Kritiku vyvolal například zákrok v Borovanech, při němž neuniformovaní policisté zaklekli na školáka, který chtěl odnést Babišovi reproduktor, či zásah rovněž neuniformovaných policistů v Českém Krumlově.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a policejní prezident Martin Vondrášek v pondělí oznámili, že pokud bude policie muset zakročit na politických mítincích, měli by primárně zasahovat jasně označení uniformovaní policisté.

Reklama

Doporučované