Hlavní obsah

Černochová hájila budoucího šéfa armády. Nebude mít autoritu, zní z opozice

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ministryně obrany Jana Černochová.

Reklama

Ministryně obrany Jana Černochová představila poslancům na výboru pro obranu budoucího náčelníka generálního štábu Karla Řehku. Opozice jeho výběr kritizuje.

Článek

Sněmovní výbor pro obranu v pátek ráno projednal návrhy na jmenování Karla Řehky náčelníkem generálního štábu a Otakara Foltýna náčelníkem Vojenské policie. Jde o nezbytný krok, který vyžaduje zákon.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) poslance seznámila s pracovními zkušenostmi Karla Řehky a řekla, že má schopnosti na to řídit armádu.

„Brigádní generál Karel Řehka zastával velitelské funkce. Bezpochyby také zúročí zkušenosti, které nasbíral v zahraničních operacích a na zahraničních pracovištích. Ve svých posledních služebních zařazeních ukázal schopnost řešit ty nejdůležitější otázky obrany státu, je dostatečně vybaven manažerskými dovednostmi a dokázal, že splňuje schopnosti pro velení české armády,“ řekla na výboru pro obranu ministryně Černochová.

Budoucí náčelník Generálního štábu Karel Řehka byl před poslanci ve svém projevu stručný. Na jednání přišel v obleku, ministryně poslance ujistila, že příště už bude mít uniformu. „Chtěl bych říct, že si vážím důvěry ze strany ministerstva a celé vlády a pana prezidenta. Vnímám velikost té výzvy v dnešní době a situaci v Evropě a pokusím se udělat vše nejlepší.“

Exministr obrany Lubomír Metnar (ANO) nadšení ministryně Černochové nesdílel. Řehky si podle svých slov váží, protože doposud odvádí velmi kvalitní práci. Volbu ale označil za mimosystémovou, protože Řehka je po dobu výkonu funkce ředitele NÚKIB zařazen do záloh.

„Dovolte mi říct, že to je poprvé, kdy byl takto vytažen ze záloh a navržen na jmenování náčelníkem generálního štábu. Já si neodpustím jednu věc, že tato volba je mimo systém. Je tady celá řada dalších kandidátů,“ uvedl Metnar.

Kritika opozice

Ještě kritičtější byl ve svém vyjádření poslanec Radovan Vích (SPD). Výběr považuje za porušení kariérního řádu, protože Řehka má hodnost pouze brigádního generála.

„V armádě jsem strávil 31 let. Přiznám se, že jsem takový výběr na nejvyšší funkci nezažil, je to proti všem zvyklostem. Dosavadní průběh služební kariéry nezaručuje schopnosti řídit obranu našeho státu, nemá a nebude mít autoritu. Je mu 47 let, co s ním budete, paní ministryně, dělat za 5 let, když nic výš není, co tomu budou říkat naši zahraniční partneři NATO? Budete ho paní ministryně navrhovat každý rok na povýšení? Je to celé špatně,“ kritizoval výběr vlády nového šéfa české armády opoziční poslanec.

Návrh na jmenování Řehky do čela generálního štábu ve středu schválila vláda, ještě předtím ho ministryně obrany Jana Černochová představila prezidentu Miloši Zemanovi. Právě hlava státu náčelníka generálního štábu na návrh vlády a po projednání v branném výboru jmenuje. Zeman podle Černochové s nominací souhlasí. Dosavadního ředitele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Řehku označil za jejich společného kandidáta.

Řehka i Foltýn by se měli svých funkcí ujmout od začátku července. Řehka nahradí Aleše Opatu a Foltýn Miroslava Murčeka. Kritici z řad opozice poukazují na jejich nízké hodnosti nebo v případě Foltýna na chybějící zkušenosti z působení ve Vojenské policii.

Karel Řehka – náčelník generálního štábu

- Narodil se 1. února 1975.

- Vystudoval vojenské gymnázium v Opavě a Vysokou vojenskou školu pozemního vojska ve Vyškově.

- Absolvoval roční důstojnický kurz ve Velké Británii a prestižní kurz Rangers v USA.

- Zúčastnil se vojenských misí na Balkáně a v Afghánistánu.

- V Armádě ČR působil u 601. skupiny speciálních sil generála Moravce, které od roku 2010 velel.

- Od listopadu 2014 stál v čele Ředitelství speciálních sil Ministerstva obrany.

- Byl zástupcem velitele Mnohonárodní divize severovýchod.

- Od roku 2020 působil jako ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost.

- Dlouhodobě se zabývá tématem hybridní války a vojenských informačních operací. V armádě dosáhl hodnosti brigádního generála.

- Od roku 2022 je náčelníkem Generálního štábu Armády ČR.

- Letos v květnu ho prezident Petr Pavel povýšil do hodnosti generálporučíka.

- Je ženatý a má dvě děti.

Brigádní generál Řehka po studiu odešel ke speciálním silám do Prostějova, kterým i velel. Vyslán byl na několik zahraničních misí na Balkáně a v Afghánistánu a působil i ve velitelských strukturách v rámci NATO. Absolvoval několik zahraničních kurzů včetně prestižního Rangers v USA. Po jmenování do čela NÚKIB odešel do civilu. NÚKIB se pod jeho vedením opakovaně věnoval například kybernetickým útokům na české instituce a firmy, řada z nich je připisována Rusku.

Nový náčelník generálního štábu není ale jediná personální změna. Novým náčelníkem Vojenské policie se od 1. července stane plukovník Otakar Foltýn, který ve velení armády pracuje jako hlavní specialista analytického oddělení. Ve funkci vystřídá Miroslava Murčeka, který nepožádal o prodloužení vojenského závazku.

Náčelníka Vojenské policie může ministryně jmenovat podle zákona o Vojenské policii po projednání sněmovního výboru pro obranu.

Reklama

Doporučované