Hlavní obsah

Černochová: Výcvik ukrajinských vojáků je pod dohledem vojenské policie

Foto: Vláda.cz

Ministryně obrany Jana Černochová.

Reklama

Výcvik ukrajinských vojáků je pod dohledem vojenské policie a Vojenského zpravodajství. Na tiskové konferenci k prvnímu roku ve funkci to řekla ministryně obrany Jana Černochová z ODS. Řeč přišla také na českou pomoc Ukrajině.

Článek

Šéfka resortu obrany v úterý oznámila, že v Česku bude končit výcvik prvního turnusu ukrajinských vojáků.

„Každý den dostáváme průběžné informace z vojenského újezdu a neděje se tam nic závadového, teď bude dokončen první turnus. Počty jsou maximálně do 800 na jeden turnus, další bude až po Novém roce. Je to forma pomoci, která je běžná mezi civilizovanými zeměmi,“ řekla novinářům.

„Chtěla bych občany ubezpečit, že vše probíhá pod dohledem vojenské policie a monitoringem Vojenského zpravodajství. Neděje se v této oblasti nic závadového, je běžné, že v České republice cvičí zahraniční vojáci,“ pokračovala.

Na bilanční tiskové konferenci také přiblížila, jak letos vypadala vojenská pomoc Ukrajině, která od konce února čelí agresi Ruské federace. Kromě státu pomáhají i tuzemští zbrojaři nebo sami občané.

Výcvik ukrajinských vojáků v Česku

Ve vojenském prostoru Libavá v Olomouckém kraji už jsou ukrajinští vojáci na plánovaném cvičení. Nyní končí první turnus, další bude v roce 2023.

Ministryně znovu zopakovala, že vojenský materiál, který míří na Ukrajinu, nebude chybět Česku tak, že by byla oslabena obranyschopnost země.

„Dodávky ze strany Ministerstva obrany dosáhly 4,5 miliardy korun. Kromě pomoci státu posílají zbraně na Ukrajinu čeští zbrojaři a občané. Mimochodem, export českého vojenského materiálu na Ukrajinu dosahuje přes 47 miliard korun. Pro srovnání, v roce 2021 to bylo 14 miliard korun,“ popsala.

Jako hlavní cíle pro nadcházející rok zmínila vyjednávání o dvou obřích zakázkách. Konkrétně jde o nákup 24 amerických stíhaček F-35 a pořízení bojových vozidel pěchoty. Pokud se příští rok uskuteční, půjde o největší zakázky v historii české armády.

Tendr na bojová vozidla pěchoty (BVP)

Původně vypsaný tendr na nákup 210 pásových bojových vozidel pěchoty za více než 50 miliard korun nabral několik let zpoždění. Výběrové řízení vláda Andreje Babiše (ANO) na konci svého mandátu zastavila, protože podané nabídky nesplňovaly armádní požadavky. Ministerstvo obrany tři možné výrobce oslovilo s novými podmínkami tendru, dva z jeho účastníků je ale odmítli.

Současný kabinet proto na základě právní analýzy rozhodl o zrušení výběrového řízení. Ministerstvo obrany tak jedná přímo se švédskou vládou o nákupu strojů CV90 od výrobce BAE Systems. Ten nové podmínky v tendru akceptoval. Nové obrněnce nahradí ve výzbroji 7. mechanizované brigády letitá sovětská BVP.

Reklama

Doporučované