Hlavní obsah

Česká vláda stupňuje tlak na USA: Zasloužili bychom si velvyslance v Praze

Foto: Profimedia.cz

Česko na nového velvyslance administrativy prezidenta Joea Bidena čeká více než rok.

Reklama

Přesně rok je americká ambasáda v Praze bez šéfa či šéfky s velvyslaneckým titulem. Poslední americký ambasador v Česku, Stephen King, odjel v den jmenování Joea Bidena prezidentem USA.

Článek

Nové vládě v napjaté době, kdy se vyostřují vztahy mezi Západem a Ruskem, chybí v Praze americký velvyslanec. Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) absence přímé spojky ke stávající americké administrativě je i jistým „signálem“.

„Trumpova administrativa skončila před rokem a nová administrativa Joea Bidena nám sem zatím velvyslance nedala, což může být i nějaký signál. Myslím si, že bychom si tady velvyslance zasloužili,“ řekla Černochová Seznam Zprávám.

V současné době vede americkou ambasádu na pražské Malé Straně kariérní diplomatka s titulem chargé d'affairs Jennifer Bachus. Dle americké diplomatické tradice ale administrativy vysílají do strategických zemí politické velvyslance. To dosud platilo i o Česku.

Černochová by podle svého vyjádření uvítala debatu s plnohodnotným ambasadorem o tom, jak si americká strana představuje spolupráci s Českem.

„Určitě by bylo pro vzájemné vztahy lepší, kdyby měly Spojené státy v Praze svého velvyslance. Čím dříve tady bude, tím lépe,“ řekl Seznam Zprávám poradce premiéra pro zahraniční otázky a bezpečnost Tomáš Pojar.

Foto: Velvyslanectví USA v Praze

V současné době vede americkou ambasádu na pražské Malé Straně kariérní diplomatka s titulem chargé d'affairs Jennifer Bachus.

„Ceněný spojenec“

Prvním vládním politikem, který oficiálně mluvil s Washingtonem, byl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) – před týdnem telefonoval se svým protějškem Antony Blinkenem.

„Jan Lipavský zdůraznil, že transatlantické vztahy budou prioritou českého předsednictví v Radě EU ve druhé polovině roku 2022. Věnoval se také otázce energetické bezpečnosti a důležitosti dodávek LNG, tedy zkapalněného zemního plynu, do Evropy,“ uvedl tiskový odbor Černínského paláce k telefonátu přes oceán.

Blinken se o rozhovoru zmínil i na svém velmi sledovaném twitterovém účtu. „Těším se na pokračující blízkou koordinaci s Českou republikou v posilování transatlantické bezpečnosti a v našem společném závazku vůči suverenitě a územní celistvosti Ukrajiny,“ napsal Blinken.

Zda se v telefonátu řešil i budoucí americký velvyslanec či velvyslankyně v Praze, není známo. Lipavský Seznam Zprávám na tento dotaz neodpověděl.

Krasobruslařka velvyslankyní

Otázka absence velvyslance není zádrhelem jen v česko-amerických vztazích. Jmenování nových ambasadorů jde Bidenově administrativě velmi pomalu. A to zejména kvůli domácím politickým sporům. V USA totiž, na rozdíl od Česka, nové velvyslance schvaluje i Senát. Tam nominace dlouhodobě blokoval republikánský senátor Ted Cruz.

Až loni v prosinci Demokraté vyjednali příměří a Senát schválil téměř čtyři desítky nových amerických velvyslanců s pomyslným razítkem Bidenovy administrativy. Je mezi nimi i nový velvyslanec v Polsku, Mark Brzezinski, právník a syn slavného otce, diplomatické legendy Zbiginiewa Brzezinského. Ambasadorský post od Bidenovy administrativy dostala ale třeba i bývalá krasobruslařka Michelle Kwan, která bude USA zastupovat na Belize.

Praha mezi nominacemi nebyla.

„Nemáme žádnou novou informaci ohledně jmenování velvyslance USA do České republiky ke zveřejnění. Nominace a schvalování ambasadorů může být dlouhý proces. Česká republika je ceněný spojenec a partner a není jedinou takovou zemí v Evropě, která momentálně nemá v úřadu velvyslance USA. Ambasáda zůstává plně funkční a zaujatá snahou pracovat na našich společných prioritách,“ uvedl mluvčí americké ambasády v Praze Griffin Rozell.

Ukrajina i Dukovany

Podle diplomatického experta TOP 09 a místopředsedy evropského výboru Poslanecké sněmovny Ondřeje Koláře i stávající kritická situace na východ od Česka zvýrazňuje potřebu mít v Praze politického vyslance Bílého domu.

„To, že u nás ale Spojené státy nemají velvyslance už rok, podle mého ukazuje krutou realitu toho, že hledání politických nominantů na velvyslanecké posty není prioritou současné americké administrativy. Nicméně jsme spojenecká země, je dlouho po volbách, máme stabilní vládu, politické klima se pročišťuje, není tedy důvod – i ve světle současných událostí na Ukrajině – s vysláním nového tituláře z DC do Prahy otálet. Když už se dočkali i Poláci,“ uvedl Kolář.

Jméno nového šéfa či šéfky americké ambasády ještě není známé. Loni Lidové noviny uvedly, že kandidátkou je současná náměstkyně amerického ministerstva zahraničí pro evropské a euroasijské záležitosti Karen Donfriedová.

V česko-amerických vztazích nejde jen o Ukrajinu. Dlouhodobě ale také o spolupráci v jaderné energetice. Vláda Petra Fialy má zanedlouho vypsat tendr na výstavbu nových bloků v jaderné elektrárně Dukovany. Jedním z uchazečů o tendr je i americko-kanadská společnost Westinghouse. Ta v posledních měsících ve střední a východní Evropě posiluje své pozice – má v plánu projekty i v Polsku a na Ukrajině.

Reklama

Doporučované