Hlavní obsah

Česko počítá, kolik miliard budou stát uprchlíci. Požádáme Evropu, říká Fiala

Foto: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Kolik bude ještě do Česka proudit válečných běženců? Podle premiéra Petra Fialy záleží, jestli se válka rozšíří do dalších oblastí Ukrajiny.

Reklama

Premiér Petr Fiala nechce posílat ukrajinské běžence z Česka do dalších evropských zemí.

Článek

Česko by mělo v příštích dnech vědět, kolik peněz bude muset vynaložit na pomoc válečným uprchlíkům z Ukrajiny.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) teď na propočtech pracuje Ministerstvo financí. „Mimo jiné i proto, abychom mohli žádat o podporu z Evropské unie,“ řekl Fiala v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Zároveň vznikne při Úřadu vlády tým, který bude hledat možnosti, jak na řešení uprchlické krize čerpat peníze z různých evropských fondů. „My v tom nemůžeme být sami,“ upozornil Fiala.

Evropská rada se podle Fialy přihlásila k tomu, že státy budou solidární a že budou pomáhat těm nejzasaženějším. Premiér dodal, že i kvůli kulturní a jazykové blízkosti jsou Polsko a Česko cílovou destinací ukrajinských běženců – na rozdíl od Maďarska nebo Slovenska.

Například ministr školství Petr Gazdík (STAN) už odhadl, že na začleňování uprchlíků do českých škol bude do konce srpna potřeba asi 5,2 miliardy korun.

Od vypuknutí války, při níž Rusko napadlo Ukrajinu, přišlo do Česka už na 300 tisíc lidí, oficiálních víz stát vydal přes 230 tisíc. Téměř polovinu uprchlíků tvoří děti, čtyři pětiny dospělých jsou ženy. V Polsku teď žije skoro dva a čtvrt milionu lidí z Ukrajiny.

Podle premiéra Fialy počty nově příchozích uprchlíků klesají. Další vývoj ale bude záležet na tom, jestli se válka na Ukrajině rozšíří do dalších oblastí, které zatím zůstaly bojů ušetřené.

Fiala zopakoval, že je proti posílání uprchlíků do ostatních evropských zemí. Tedy proti kvótám, podle nichž by každá země musela pojmout část běženců. Podle premiéra by to bylo nelidské. „Pokud ti lidé chtějí zůstat na našem území, ať tady zůstanou. Ale považujeme za správné, aby nám ostatní země pomohly,“ řekl Fiala.

Reklama

Doporučované