Hlavní obsah

Česko vyšle 50 policistů na slovensko-ukrajinskou hranici

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační obrázek.

Reklama

Ministr vnitra Vít Rakušan sdělil, že policisté by měli odjet v úterý. Kvůli bezpečnosti nebude policie zveřejňovat detaily o přepravě českého kontingentu.

Článek

Česko vyšle na žádost slovenské policie na slovensko-ukrajinskou hranici 50 policistů. Policie to oznámila na svém Twitteru. Úkolem policistů bude pomáhat při registraci osob překračujících hranici.

„Slovensko oficiálně požádalo o policejní pomoc, zítra (v úterý) by měl odjet kontingent čítající 50 policistů,“ uvedl Rakušan. Ministr dříve opakovaně informoval o dohodě se Slovenskem, že na případnou žádost Česko své policisty do sousední země vyšle. Slovenské ministerstvo vnitra dnes ČTK informovalo, že požádá unijní agenturu Frontex o pomoc při ochraně své 98 kilometrů dlouhé hranice s Ukrajinou.

Ukrajina čelí pátý den vojenskému ataku ze strany Ruska. Prezident Volodymyr Zelenskyj dnes uvedl, že Ukrajina žádá o okamžité přijetí do Evropské unie.

Premiér Petr Fiala snahu Ukrajiny o vstup do Evropské unie podpořil. Je podle něj třeba dát jasně najevo, že Ukrajina je vítána v evropském společenství demokratických zemí.

„Jsem sice příznivcem standardních procedur, ale my nyní nejsme ve standardní situaci,“ uvedl Fiala. „Musíme v tuto chvíli dát jasně najevo, že Ukrajina je vítána v evropském společenství demokratických zemí,“ dodal.

Také podle ministra zahraničí Jana Lipavského Ukrajina svým konáním jasně dokázala, že patří do Evropy, a je potřeba zohlednit její komplikovanou situaci.

Ukrajina už roky usiluje o přijetí do Severoatlantické aliance a do EU, ale dosud nemá ani schválený plán kroků vedoucích k členství NATO, ani postavení kandidátské země Evropské unie.

Reklama

Doporučované