Hlavní obsah

Česko zablokovalo Aeronet a dalších sedm proruských dezinformačních webů

Foto: Aeronet.cz

Tento web již nefunguje.

Reklama

aktualizováno •

Tuzemské internetové sdružení CZ.NIC po konzultacích s bezpečnostními složkami státu a na základě doporučení vlády zablokovalo osm dezinformačních webů.

Článek

Stránky v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu ohrožovaly českou národní bezpečnost. Sdružení, které je provozovatelem registru domén s českou národní koncovkou .cz, to oznámilo v tiskové zprávě.

Zablokované jsou weby Aeronet.cz, Protiproud.cz ,Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz.

Tento zcela mimořádný krok je podle výkonného ředitele sdružení Ondřeje Filipa reakcí na vojenský útok ruské armády proti svrchované Ukrajině a dezinformační kampaň, která ho provázela a stále provází.

„Jsme v dezinformační válce, ale nebudu prozrazovat strategii, kterou jdeme,“ odpověděl na tiskové konferenci po mimořádném zasedání vlády premiér Petr Fiala (ODS) na obecný dotaz k opatřením proti dezinformacím. Vláda podle něj ale dělá řadu souběžných kroků, jak se bránit vůči různým typům útoků a jak se bránit dezinformační kampani.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) aktuální kroky neodpovídají materiálu, který vláda projednávala. Blíže se odmítl vyjádřit s odvoláním na účinnost opatření v boji proti dezinformacím.

„Agrese Ruské federace vůči Ukrajině dlouhodobě doprovází dezinformační kampaň v řadě internetových médií, která využívají českou národní doménu. Protože se tyto informace cíleně nezakládají na pravdě a prokazatelně podněcují k šíření vykonstruovaných fám, sdělení a nestability ve společnosti, rozhodli jsme se po konzultacích s nejvyššími představiteli státu tato výrazná dezinformační internetová média zablokovat,“ uvedl Filip.

Jeden ze zablokovaných webů - Protiproud.cz - provozuje Petr Hájek, bývalý mluvčí prezidenta Václava Klause. Říká mu „kontrarevoluční magazín“.

Krátce poté, co bylo zablokování oznámeno, řekl, že o zásahu neví (stránky Protiproudu ostatně odpoledne byly ještě v provozu) a že se o tom dozvěděl až od reportéra Seznam Zpráv.

„Já jsem velkou část života prožil v totalitním režimu. To znamená, že pak jste na takové věci připraven. Co taky čekat od cenzorního orgánu?“ prohlásil pak v první reakci Hájek.

Z technických principů fungování protokolu DNS může podle zástupců sdružení nějaký čas trvat, než budou weby v jednotlivých sítích nedostupné.

Největší český internetový vyhledávač Seznam.cz již nějakou dobu dezinformační weby označuje oznámením, že šíří konspirační nebo sporný obsah.

Reklama

Doporučované