Hlavní obsah

Cestu do Moskvy si Hamáček domlouval sám, tvrdí vnitro

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ministerstvo vnitra uvedlo, že program chystané cesty do Moskvy byl výlučně v kompetenci bývalého ministra Jana Hamáčka.

Reklama

Uplynul rok od chvíle, kdy bývalý vicepremiér Jan Hamáček oznámil, že pojede do Moskvy vyjednat nákup vakcín Sputnik V a domluvit summit Biden–Putin v Praze. Seznam Zprávy přinášejí další detail do skládačky tohoto příběhu.

Článek

Jan Hamáček po zveřejnění kauzy Vrbětice začal tvrdit, že cestu do Moskvy nemyslel vážně a mělo jít jen o zastírací manévr, jak „nepozorovaně“ dostat do Prahy českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku. Seznam Zprávy ale letos v březnu získaly z ministerstva zahraničí prostřednictvím zákona o svobodném přístupu k informacím program jeho plánované cesty.

Ukázalo se, že přestože bývalý vicepremiér Hamáček tvrdí, že návštěvu Ruské federace ve skutečnosti neplánoval, program byl do detailu připravený. Expředseda ČSSD se k němu ovšem nehlásí. Prý jej nikdy neviděl a nic o něm neví. „Já jsem žádný takový program neviděl, neschválil, ani jsem ho nedával dohromady,“ řekl Hamáček Seznam Zprávám.

Jenže to je v rozporu s vyjádřením, které nyní na základě zákona o svobodném přístupu k informacím poskytlo Seznam Zprávám Ministerstvo vnitra. „Program byl výlučně v kompetenci bývalého pana ministra vnitra,“ uvedl resort v písemné odpovědi.

Kdo tedy chystal program?

Seznam Zprávy pátraly po tom, kdo tedy program návštěvy Moskvy, kam měl Hamáček letět loni od 19. do 21. dubna, s českou ambasádou v Rusku v Praze konzultoval. Jan Hamáček byl v té době nejen ministrem vnitra, ale i zahraničí. Ministerstvo zahraničních věcí tvrdí, že se na přípravě jeho cesty nepodílelo.

„Vzhledem k tomu, že ta cesta byla plánovaná hodně narychlo a že v podstatě nebyla plánovaná tady z ústředí Ministerstva zahraničních věcí, tak my jsme měli minimum informací o té samotné cestě,“ uvedl v březnu náměstek ministra zahraničí Aleš Chmelař s tím, že předpokládá, že záležitost řešily sekretariáty zastupitelského úřadu a ministra vnitra.

Na otázku, zda tomu tak skutečně bylo, ale tiskové oddělení Ministerstva vnitra ani po třech týdnech neodpovědělo. Seznam Zprávy proto otázky položily prostřednictvím zákona o svobodném přístupu k informacím. A odpověď? Resort tvrdí, že sekretariát s českou ambasádou v Moskvě nekomunikoval. „Sekretariát ministra vnitra body programu plánované návštěvy se zastupitelským úřadem nekonzultoval, ani je nepřipravoval,“ píše se v odpovědi a úřad dodává: „Program byl výlučně v kompetenci bývalého pana ministra vnitra.“

Na otázku, zda může vysvětlit rozpor ve svém vyjádření, kdy tvrdil, že se na přípravě programu nepodílel, a stanovisku Ministerstva vnitra, Jan Hamáček pro Seznam Zprávy ani po dvou dnech nezareagoval.

A jaké schůzky měl Jan Hamáček v programu návštěvy Moskvy naplánované? Například hodinové jednání s předsedou Státní dumy a jedním z nejbližších spolupracovníků Vladimira Putina Vjačeslavem Volodinem. Politikem, který byl už tehdy kvůli své roli při anexi Krymu na sankčním seznamu Evropské unie i USA. Setkat se měl i s ministrem průmyslu a obchodu Denisem Manturovem a se zástupci Ruského fondu přímých investic, který měl na starosti distribuci necertifikovaných vakcín Sputnik V do zahraničí. Na závěr druhého dne návštěvy byla v plánu i schůzka, o které Jan Hamáček tvrdí, že vůbec netuší, kdo a proč ji naplánoval: „Večeře s představiteli společnosti J&T.“

Foto: Ministerstvo zahraničních věcí ČR, Seznam Zprávy

Program chystané návštěvy Moskvy byl detailně připravený.

Neuvěřitelná „kamufláž“

Seznam Zprávy loni v květnu informovaly o tom, že tehdejší ministr vnitra a v té době i ministr zahraničí Jan Hamáček na schůzce 15. dubna, které se účastnili zástupci tajných služeb, policejní prezident či velvyslanec Vítězslav Pivoňka, hovořil o svém plánu, že použije informace o kauze Vrbětice při jednáních v Moskvě. Výsledkem návštěvy Ruska měla být dodávka necertifikovaných vakcín Sputnik V a uspořádání summitu amerického prezidenta Joea Bidena a jeho ruského protějšku Vladimira Putina v Praze.

Okolnosti plánované cesty dodnes vyšetřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu. Zkoumá podezření, zda bývalý vicepremiér neohrozil utajované informace či nezneužil pravomoci úřední osoby. Trestní oznámení pro pomluvu, které Jan Hamáček v této souvislosti podal na reportéry Seznam Zpráv, policie odložila.

Jan Hamáček dál tvrdí, že chystaná návštěva Moskvy byla jen „kamufláží“. To ovšem řada politiků i odborníků na diplomacii zpochybňuje. Včetně prezidenta Miloše Zemana, který prohlásil, že Hamáček cestu „naprosto rozumně plánoval“, a dodal, že ten „folklor“ se zastíracím manévrem si mohl odpustit.

O „kamufláži“ nic nevěděl ani expremiér Andrej Babiš. Hamáčkovy plány na cestu do Moskvy považoval za vážně míněné. „Tak jsem to chápal,“ řekl Babiš letos v lednu Deníku N. Na to, proč tam chtěl 1. místopředseda jeho vlády jet, když už věděl o kauze Vrbětice, Babiš odvětil: „Nevím, možná si to neuvědomil nebo si to nespojil.“

Kauzou Vrbětice a plánovanou cestou Jana Hamáčka do Moskvy se detailně zabýval senátní výbor pro zahraničí, obranu a bezpečnost. Ten vyslechl téměř všechny účastníky inkriminované schůzky na Ministerstvu vnitra. Senátoři zvali na své zasedání devětkrát i samotného vicepremiéra Hamáčka. Setkali se s ním ale jen jednou, pak už nikdy nepřišel.

Člen výboru, senátor Václav Láska, mu jeho historku o „zastíracím manévru“ nevěří. „Jan Hamáček rozhodně plánoval cestu do Moskvy. Za tím si stojím ze všeho, co jsem viděl, slyšel, čeho jsem byl přítomen, včetně jednání výboru,“ řekl k tomu už dříve Láska.

Reklama

Související témata:

Doporučované