Hlavní obsah

Chlebíčková aféra s písmenem Z skončila. Politik chtěl prý potěšit přítelkyni

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Fotografie chlebíčků, které umístil zastupitel SPD Bronislav Kalvoda na facebook.

Reklama

Policie ukončila prověřování případu, kdy zastupitel SPD Bronislav Kalvoda umístil na sociální sít fotografii chlebíčků vyzdobených písmenem Z. Podle policie se nepřihlásil k podpoře ruské invaze na Ukrajinu.

Článek

Zastupitel Jilemnice Bronislav Kalvoda (SPD) na sociální síť umístil fotografie chlebíčků nazdobených sýry ve tvaru Z, které mimo jiné symbolizuje podporu ruské agresi na Ukrajině. Příspěvkem se zabývala policie, věc prošetřila a nedospěla k závěru, že by šlo o protiprávní jednání.

„V této věci jsme provedli šetření, které jsme zakončili uložením věci, což znamená, že poznatky z naší prověrky nevedly k zahájení trestního řízení nebo k jinému vyřízení – například k postoupení věci do správního řízení. Muž, kterého jsme v této souvislosti vyslechli, se k podpoře ruské invaze na Ukrajinu nepřihlásil a písmena Z na občerstvení, které vyfotil a fotografii zveřejnil na svém facebookovém profilu, vysvětlil tím, že představují křestní jméno jeho přítelkyně Zuzany,“ uvedla pro Seznam Zprávy policejní mluvčí Ivana Baláková z Krajského ředitelství policie Libereckého kraje.

Muž, kterého jsme v této souvislosti vyslechli, se k podpoře ruské invaze na Ukrajinu nepřihlásil.
Ivana Baláková, mluvčí policie libereckého kraje

Sám Kalvoda se k případu už nechtěl vyjadřovat. „Všechno jsem už řekl na policii, nemám k tomu co říct,“ reagoval stručně na dotazy Seznam Zpráv.

„Důležité je prokázání úmyslu, pokud by tam měl být prokázán úmysl schvalování agrese, tak tam je důležité prokázat úmysl, což by muselo být dáno třeba tím, že by se zasadily do kontextu jeho předcházející názory a jeho vystupování v této věci. Musely by mu to orgány činné v trestním řízení prokázat, což nemusí být jednoduché,“ říká politolog Miroslav Mareš, odborník na politický extremismus.

Příspěvek ze svého profilu na facebooku Kalvoda smazal, fotografie se dá ale stále na internetu dohledat s ohledem na reakce jiných lidí.

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Fotografie chlebíčků s písmenem Z, kterou umístil Bronislav Kalvoda na facebook.

Písmeno Z je vyobrazeno na některých ruských tancích a další vojenské technice nasazené na Ukrajině. V Rusku ho lidé například dávají i na automobily, domy nebo oblečení. Vyjadřují tak podporu ruským silám na Ukrajině.

Za nevhodný považuje Kalvodům příspěvek vedení Jilemnice. „Publikoval fotografie s občerstvením, kdy na chlebíčcích bylo vyskládáno ze sýra velké Z. Když se podíváte na facebook pana Kalvody, tak asi pochopíte, že to nebyla náhoda, ať se to vysvětluje jakkoli, a nám to přišlo trochu neslučitelné s tou dobou, která teď je. A na základě toho jsme se rozhodli udělat, co máme v kompetenci,“ řekl dříve starosta města David Hlaváč (ODS). Což znamená, že Rada města odvolala Kalvodu z funkce předsedy i člena komise dopravy a veřejného pořádku a zároveň ho vyzvala k rezignaci na funkci zastupitele.

Reklama

Doporučované