Hlavní obsah

ČSSD na severu válcuje značka, kterou Hamáček před dvěma roky zarazil

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Jan Hamáček.

Reklama

Před dvěma lety si severočeští sociální demokraté vymysleli krytí pro krajské volby. Po zásahu Lidového domu z plánů sešlo, samotná značka ale přežila. Na rozdíl od ČSSD, která ve svém tradičním regionu reálně neexistuje.

Článek

Lepší Sever v nedávných komunálních volbách posílil svou pozici v Ústeckém kraji. Tam, kde postavil kandidátku, přeskočil hranici volitelnosti, a ze sociálních demokratů uspěli zejména ti, kteří se s jeho tvůrci spojili.

Svůj úspěch pak uskupení završilo o uplynulém víkendu, kdy v mosteckém senátním duelu uspěl s podporou Lepšího Severu Jan Paparega - muž, který měl v krajských volbách 2020 svým dobrým jménem pomoci udržet ČSSD v politice.

„To byla ta největší Hamáčkova chyba. Tam šlo o sociální demokracii,“ vrací se zpátky v čase bývalý poslanec a od roku 2010 již jen komunální politik Petr Červenka (ČSSD).

Naráží na rozhodnutí dnes už bývalého předsedy ČSSD Jana Hamáčka, který před krajskými volbami v roce 2020 na poslední chvíli zatrhl místním socialistům plány s Lepším Severem.

Místo toho povolal spolupracovníka Jiřího Paroubka Petra Bendu, který dal Lidovému domu milion korun na kampaň, a nechal ho kandidovat v dresu sociální demokracie.

Benda a ČSSD propadli, Lepší Sever získal čtyři krajské zastupitele a sociální demokraté, kteří na jeho kandidátce figurovali, stranu nuceně opustili.

Vraťme se ale k Petru Červenkovi, v současnosti nejúspěšnějšímu politikovi ČSSD v její někdejší baště, který letos oslavil 72. narozeniny.

Ve „svém“ Meziboří kandidoval na starostu přímo pod značkou ČSSD a získal 51 procent hlasů. Jenže Meziboří je obec s necelými pěti tisíci obyvatel. „Pokud budu kandidovat, tak jen za ČSSD,“ zdůrazňuje s tím, že jako úspěšný komunální politik nabídky na přestup dostává.

Lepší Sever by podle něj v Meziboří ani tolik netáhl, ale nové uskupení bere jako partnera. Prý jsou v něm lidé, které dobře zná a považuje je za „velice schopné“. Když mluví o současné ČSSD v kraji, říká: „Jsou tu jedinci. Ale opravdu jedinci.“

Kam to dopracovala levice v Česku

Co jsme se skrze volby dozvěděli o rozložení politických sil v Česku? Poslechněte si dnešní epizodu 5:59.

„Výsledek je tristní“

Pohled na volební výsledky pak ukazuje stav zdejší ČSSD ještě v horších konturách. V bývalých okresních městech buď nekandidovala vůbec, anebo pohořela tak, že se nedostala do zastupitelstva.

Výjimkou jsou Louny, kde sociální demokraté získali dva mandáty za 6,7 procenta hlasů, a Chomutov, kde ovšem uspěla kandidátka spojená s Lepším Severem. Kandidoval na ní jediný sociální demokrat, který se ale do zastupitelstva neprobojoval.

Pro srovnání: Zatímco již zmíněný Jan Paparega získal v Mostě se svým hnutím ProMOST, které s Lepším Severem spolupracuje, 41 procent hlasů, místní ČSSD 1,06 procenta.

Vyloučený bývalý předseda krajské buňky ČSSD Miroslav Andrt získal ve Štětí pod značkou Lepšího Severu 31 procent hlasů a bojuje o post starosty (vyloučený byl před dvěma lety právě kvůli spolupráci s Lepším Severem). Místní ČSSD získala 8,1 procenta.

V Jirkově bývalí sociální demokraté s nezávislými kandidáty a jediným členem ČSSD porazili SPD a umístili se za ANO a Svobodnými na třetí příčce. Kandidovali pod hlavičkou Lepší Jirkov-Lepší Sever.

Jako příklady úspěchu pak kdysi mocná strana dává kromě Červenky z Meziboří i Zdeňku Smetanovou, starostku Havraně, která má 700 obyvatel.

„Výsledek sociální demokracie je tristní. I pro mě to je zklamání,“ hodnotí uplynulé volby šéf krajské organizace a člen celostátního vedení ČSSD Radek Scherfer. V domovské Kadani kandidoval za Lepší Sever, se změnou vedení Lidového domu to již není „trestné“. Lepší Sever zde získal jeden mandát, on sám ale spadl až na místo šestého náhradníka.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Jan Paparega

Pragmatický Paparega

„Já bych to nechal otevřené,“ reaguje Scherfer na otázku, zda svůj výsledek hodnotí jako úspěch. „Pro mě je výzva připravit zázemí v krajských volbách. Potvrdila se cesta, že slučováním a formou koalic bychom mohli vrátit sociální demokracii na politickou mapu České republiky,“ dodává politik, který v ČSSD zůstal jen proto, že před dvěma roky na krajské kandidátce nefiguroval.

Z jeho slov je zřejmé, že za dva roky chce v krajských volbách kandidovat na obdobném půdorysu jako v Kadani a vlastně tak, jak si původně místní socialisté plánovali - s Lepším Severem.

Přesto tvrdí, že nechce, aby ČSSD zanikla. „Ta úvaha je scestná, sociální demokracie byla na začátku Lepšího Severu,“ reaguje na argument, že v současné situaci Lepší Sever ČSSD k životu nepotřebuje a v krajských volbách si dokáže poradit sám.

ČSSD se snaží o restart

Sociální demokraté vypadli v roce 2021 ze Sněmovny, nyní se snaží udržet na radnicích a z nich se zas do vysoké politiky vrátit.

V současnosti Lepší Sever není už jen název kandidátky, za kterou se chtěla severočeská ČSSD schovat, ale samostatné politické hnutí registrované u Ministerstva vnitra. Předsedou je Martin Havelka, syn litvínovského sociálního demokrata Kamila Havelky, neformálního šéfa socialistů v Ústecký kraji.

A jednoznačné není ani to, jestli populární mostecký primátor a dnes i senátor Jan Paparega má chuť ČSSD zachraňovat.

Seznam Zprávám přiznal, že se cítí jako „pravičák“ a do spolupráce se socialisty šel před dvěma lety z čistě pragmatických důvodů. „Bral jsem to jako příležitost, že pokud budeme na kraji, budeme mít lepší provazbu ve směru na Most. O žádnou pomoc ČSSD se jednat nemohlo,“ popisuje Paparega svůj pohled.

Ačkoliv mu v letošních senátních volbách vyjádřil podporu i Lidový dům, uvažuje nad nabídkou stát se členem senátního klubu ODS a TOP 09. Sám zůstává místopředsedou regionálního hnutí ProMOST.

Seznam Zprávy se chtěly na důsledky dva roky starého rozhodnutí zeptat i tehdejšího předsedy ČSSD Jana Hamáčka. Na otázku položenou prostřednictvím SMS neodpověděl.

Jan Paparega (nar. 1981)

Původní profesí advokát vstoupil do politiky v roce 2010 jako člen TOP 09, se stranou se ale rozešel kvůli mezilidským vztahům a názoru na prolomení těžebních limitů. Je pro jejich prolomení.

Od roku 2014 je mosteckým primátorem. Nejprve kandidoval jako nestraník na kandidátce Severočeši Most, v roce 2016 spoluzaložil stranu SeverníČechy.cz, dnes přejmenovanou na ProMOST.

V roce 2020 měl být „trojkou“ na kandidátní listině Lepší Sever, která měla pomoci ČSSD udržet se na hejtmanství. Vedení ČSSD ji odmítlo oficiálně s tím, že Paparega jako bývalý „topák“ je příliš pravicový. Lepší Sever následně kandidoval sám a již v tom roce ČSSD porazil.

Reklama

Doporučované