Hlavní obsah

Další kandidát na ministra: Starostové oslovili poslance Lochmana

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Poslanec Ondřej Lochman dostal nabídku nahradit odcházejícího ministra školství.

Reklama

Hnutí STAN pokračuje v hledání nového ministra školství za odcházejícího Petra Gazdíka.

Článek

Mezi politiky, kteří by mohli nahradit Petra Gazdíka v čele ministerstva školství, je středočeský poslanec Ondřej Lochman.

„Byl jsem osloven, kandidaturu zvažuji,“ uvedl pro Seznam Zprávy Lochman, jenž je momentálně s vládní delegací v Kataru.

Ministr školství Petr Gazdík odchází z ministerstva ke konci června kvůli kontaktům na lobbistu Michala Redla, obviněného v kauze Dozimetr.

Lochman je od roku 2014 starostou Mnichova Hradiště, poslancem se stal po loňských volbách. Ve Sněmovně zasedá v hospodářském a zahraničním výboru. Má doktorát z pedagogiky.

Jak již Seznam Zprávy uvedly, hnutí STAN oslovilo více kandidátů z vlastních řad. Rozmýšlí se například jihočeský poslanec Viktor Vojtko. „Rozhodnutí z mé strany zatím nepadlo a teprve vyplyne z dalšího jednání,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Šéf hnutí Vít Rakušan zmínil také senátory Jiřího Drahoše nebo Miroslava Plevného. Řada politiků už nabídku na vedení ministerstva školství odmítlo. Jde například o poslance Vladimíra Balaše, Jana Berkiho nebo místostarostku středočeských Psár Martinu Běťákovou.

Na jménu ministra školství se hnutí STAN musí primárně dohodnout s Piráty, s nimiž je pojí koaliční smlouva. Šéf Pirátů Ivan Bartoš už naznačil, že jeho strana by mohla chtít na ministerstvo vlastního člověka.

„Je třeba kvalitně obsadit post ministra školství. Berou se primárně lidé z nominovaného vládního týmu, za Piráty tam jsou dva odborníci – Andrea Hoffmannová a Martin Úlovec,“ řekl Bartoš.

Starostové ale trvají na tom, že ministerstvo školství je jejich. „Zatím není důvod měnit koaliční smlouvu,“ řekl šéf STAN Vít Rakušan v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce. Od té doby se postoj strany v této otázce nezměnil.

Reklama

Doporučované