Hlavní obsah

Další pokus. Do Sněmovny se vrací velké téma, manželství pro všechny

Foto: Veselkomat/Lucie Polášková

Ilustrační foto.

Reklama

Poslanci opět začnou řešit, co je manželství a kdo na něj má nárok. V minulém volebním období zákon o manželství i pro homosexuální páry nestihl projít.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V Poslanecké sněmovně opětovně vzniká zákon, který má zrovnoprávnit svazky stejnopohlavních párů s těmi, které uzavírají heterosexuálové. Seznam Zprávám to potvrdili poslanci napříč politickým spektrem i zástupci neziskového sektoru.

Dle informací Seznam Zpráv by se pod novelu měli podepsat zástupci téměř ze všech stran – ODS, TOP 09, STAN, Pirátů i ANO. Lidovečtí poslanci se spolupodílet na změně odmítli, SPD Tomia Okamury pak zastánci „manželství pro všechny“ ani neoslovovali.

Jde o další z pokusů, jak zrovnoprávnit v oblasti sňatků stejnopohlavní páry včetně adopcí. Naposledy se o to poslanci pokoušeli v minulém volebním období, ke kompletnímu schválení ale nedošlo, a zákon tak spadl pod stůl. Návrh se tedy musí projednat zcela znovu.

„Náš cíl je stejný od začátku, mít manželství pro gay a lesbické páry, jednoduše pro všechny páry. Jakékoliv jiné řešení je polovičaté,“ vysvětluje Filip Milde, mluvčí iniciativy Jsme fér, která za změnu dlouhodobě lobbuje.

Zákon by měl být předložen v brzké době, o detailech se ještě vyjednává, a poslanci ho tak nechtějí oficiálně komentovat. Že návrh podpoří alespoň někteří poslanci z většiny vládních stran, ovšem ještě neznamená, že skutečně projde. Hlasování by mělo být v takto citlivé věci volné – každý poslanec se rozhodne podle svého svědomí.

Jednotné pravděpodobně nebude ani opoziční ANO. Alespoň část hlasů se ale připojí, říká poslankyně Helena Válková – byla prý ujištěna, že zákon tentokrát bude legislativně lépe zpracovaný než v minulém volebním období. „Aby nebyl lehce kritizovatelný těmi, kteří návrh nepodporují,“ vysvětluje Válková.

Válková je přesvědčená, že veřejné mínění se od posledního podání obdobné novely změnilo k lepšímu. „Před volbami jsem měla setkání v seniorských zařízeních, a když jsme po dvou hodinách hlasovali, dopadlo to těsně, ale nadpoloviční většina byla pro. Dokonce pár lidí vystoupilo, že mají vnučky, vnuky… Byla jsem překvapená,“ líčí své zkušenosti.

V minulosti zákon narážel také na to, jak svazek mezi stejnopohlavními páry nazývat. V současnosti mohou uzavřít registrované partnerství, které jim skýtá alespoň část práv, která mají manželé. Odpůrci použití slova manželství i pro homosexuální páry pak navrhovali, aby se sice narovnala práva, ale zůstal název registrované partnerství.

„Pokud stejnou věc nazýváme pokaždé jinak, tak to není stejná věc. Proč stejnou věc nazývat jinými názvy? Ve finále to je zas dělení lidí do kategorií,“ myslí si však Milde z iniciativy Jsme fér.

Druhá velká skupina odpůrců svůj nesouhlas spojuje hlavně s tím, že by stejnopohlavní páry měly možnost adopce. Například Válková v případě adopce uvažuje o principu proporcionality – v případě dvou zájemců o adopci, kteří mají obdobné zázemí, by se mělo rozhodovat i podle nejlepšího zájmu dítěte v majoritní společnosti. Tedy přednost by měly v takových případech dostat heterosexuální páry.

Jak těžce se v této otázce hledá politický kompromis, se ukázalo naposledy při diskuzi kolem koaliční smlouvy Pirátů se Starosty před loňskými sněmovními volbami. Liberální Piráti chtěli „manželství pro všechny“ jako jeden z bodů, na kterém trvají, u konzervativnějších Starostů se ale vyskytly hlasy, že s termínem „manželství“ mají problém.

Vše nakonec vyřešila formulace „rovnoprávné sňatky“ a záruka, že poslanci v této věci mohou využít takzvané výhrady svědomí. Tedy že o tomto citlivém bodě nemusí hlasovat tak, jak se shodnou stranické sekretariáty.

K pojmu manželství se vyjádřil ve své předvolební knize „Petr Fiala od A do Z“ i současný premiér. V kapitole rodina napsal: „Jsem přesvědčen, že jedině svazek muže a ženy je manželstvím. Nebráním nikomu, aby žil, s kým chce a jak chce. Ale po mně nikdo nemůže chtít, abych věřil, že lidé stejného pohlaví mají vytvářet manželství a rodinu, která se rovná té přirozené.“

Šéf lidovců Marian Jurečka pak při vyjednávání o vzniku vlády požadoval záruky, že žádná strana manželství pro všechny nepodpoří. To se nakonec do programového prohlášení nedostalo.

V minulém volebním období zákon umožňující manželství pro všechny prošel pouze prvním čtením. Stalo se tak loni v dubnu po více než tisíci dnech, co byl předložen. O rozpolcenosti na politické scéně pak hovoří fakt, že stejný den poslali poslanci do druhého čtení přesně opačný předpis – ústavní zákon o tom, že manželství je přípustné jen mezi mužem a ženou.

Reklama

Doporučované