Hlavní obsah

Davis a Berg zůstanou spolupředsedy Strany zelených

Foto: Zelení

Michal Berg.

Reklama

aktualizováno •

Zelení obdrželi v loňských sněmovních volbách 0,99 procenta hlasů.

Článek

V čele Strany zelených zůstanou Magdalena Davis a Michal Berg, delegáti je dnes jakožto spolupředsedy zvolili na on-line sjezdu. Protikandidáty neměli. Davis obdržela 142 hlasů z celkového počtu 170 odevzdaných, Berga podpořilo 153 delegátů. Stranu společně vedou od roku 2020, kdy nahradili Petra Štěpánka.

Zelení obdrželi v loňských sněmovních volbách 0,99 procenta hlasů. V letošních komunálních volbách Zelení obhajují 224 mandátů zastupitelek a zastupitelů ve 113 městech a obcích. Aktuálně mají osm starostů a deset místostarostů. Ve volbách do Senátu je prioritou strany znovuzvolení senátorů Petra Orla a Ladislava Kose, kterým končí mandát.

Místopředsedy se stali ekonomka Jitka Nesrstová a expert na komunikaci a protikorupční opatření Jakub Varvařovský. V předsednictvu dále budou působit Vít Masare, Anna Junková a funkci obhájil Jiří Kulich.

Ve Sněmovně byla strana zastoupena naposled po volbách v roce 2006, měla šest poslanců a Zelení se se čtyřmi ministry stali i součástí vlády Mirka Topolánka (ODS).

Berg dnes řekl, že Zelení by měli patřit k sociální a ekologické opozici vůči vládě. Je k tomu podle něj nutné hledat smysluplné a důvěryhodné partnery, strana začala mimo jiné komunikovat s novým vedením ČSSD. Podle Magdaleny Davis není aktuálně v Poslanecké sněmovně nikdo, kdo by výrazně prosazoval téma klimatické krize. Domnívá se, že aktuální ekonomický model, v jehož středu stojí spotřeba a růst hrubého domácího produktu, je dlouhodobě neudržitelný. „Jsem přesvědčena, že se potřebujeme přesunout do úplně jiného modelu, v jehož středu je člověk a jeho udržitelná existence v souladu s planetárními zdroji a se všemi ostatními živými bytostmi,“ řekla.

Reklama

Doporučované