Hlavní obsah

Deagrofertizace v praxi: Ze zemědělství ženu vypudili, práci jí dala obrana

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

„O příchodu paní Věkové do Vojenských lesů a statků jsem nevěděla, osobně ji neznám,“ říká ministryně obrany Jana Černochová.

Reklama

Jitka Věková, jež dříve pracovala jako personalistka pro skupinu Agrofert, po dubnovém odvolání z dozorčí rady zemědělského fondu nastoupila bez výběrového řízení do armádních lesů. „Už do toho nechci zasahovat,“ říká ministryně.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Manažerka Jitka Věková, která v minulosti pracovala ve firmě Andreje Babiše, patří k lidem, kteří byli novou vládní koalicí v rámci ohlášené „deagrofertizace“ vypuzeni ze státní správy. Na začátku dubna byla sněmovní většinou spolu s dalšími lidmi s vazbami na expremiéra předčasně odvolána z dozorčí rady Státního zemědělského a intervenčního fondu (SZIF).

Už po pár týdnech se ale Věková do státních služeb vrací. Místo zemědělství, kde momentálně vládne lidovec Zdeněk Nekula, bude nyní pracovat pro resort obrany, který řídí Jana Černochová z ODS.

Podle informací Seznam Zpráv je Jitka Věková od začátku května vedoucí personálního oddělení ve státním podniku Vojenské lesy a statky. Místo ve firmě, která má čerstvě nového ředitele Romana Vohradského, přitom získala bez výběrového řízení.

Ministryně Černochová podle vlastních slov o této změně nevěděla, svěřený post ale nepovažuje za natolik významný, aby do věci musela ještě nyní dodatečně zasahovat.

„Paní Věkovou osobně neznám. Vedoucí personálního oddělení ve Vojenských lesích a statcích nepovažuji za vysoký manažerský post a nepřipadá mi vhodné teď zasahovat z pozice ministryně do kompetence ředitele státního podniku,“ reagovala ministryně na dotaz redakce.

Věková v pozici hlavní personalistky armádních lesů přitom nahradila jinou ženu provázanou na bývalého premiéra. A to Miroslavu Ferancovou, manželku poslance za hnutí ANO Milana Ference, která je za Babišovo hnutí členkou zastupitelstva Olomouckého kraje.

Ta už v roce 2018, po svém nástupu, čelila podezření, že se tam dostala na základě politické protekce. „Vy máte všichni plnou pusu emancipace, ale když na to přijde, každá manželka je pro vás hloupá koza, která si musí nechat od manžela shánět práci. Vypadá to, jako když jsem doteď seděla doma a míchala těsto,“ uvedla tehdy pro Hospodářské noviny rozzlobeně Ferancová.

Pro Babiše i Soukupa

Jitka Věková v letech 2002 až 2004 seděla v představenstvu firmy AGF Trading, firmy ovládané nynějším šéfem ANO a předchozím předsedou vlády Andrejem Babišem. Pro Babišův Agrofert pracovala také jako personalistka. Její manžel Radomír Věk v holdingu pracuje nadále. V severočeské chemičce Lovochemie je místopředsedou představenstva, v minulosti sponzoroval hnutí ANO.

V posledních letech Jitka Věková ale dělala pro mediálního podnikatele Jaromíra Soukupa, majitele TV Barrandov. Byla provozní ředitelkou Soukupovy reklamní skupiny Médea. Do dozorčí rady SZIF byla zvolena v červnu 2018, a to na návrh Okamurovy SPD.

Foto: Státní zemědělský intervenční fond

Jitka Věková na archivním snímku.

V pětičlenné dozorčí radě dotačního fondu SZIF byli spolu s ní ještě další dva členové s vazbou na premiéra Babiše – poslanci za ANO Josef Kott a Monika Oborná.

Například Nadační fond proti korupci označil loni právě trojici Věková-Kott-Oborná za doklad toho, že Babiš dotační fond už zcela ovládl a podřídil svým obchodním zájmům.

„Dozorčí rada Státního zemědělského intervenčního fondu není nejen nezávislá, ale je přímo vázaná na podnikatelské subjekty premiéra, kterým se dotace vyplácí,“ uvedl fond.

Vojenské lesy a statky

  • Jde o státní podnik hospodařící převážně ve výcvikových prostorech armády.
  • Zakladatelem je Ministerstvo obrany ČR.
  • Hospodaří na zhruba 126 tisících hektarů lesní půdy, což představuje asi 5 % lesů v Česku, má také zhruba 6 tisíc hektarů zemědělské půdy.

Bez výběrového řízení

Jak už bylo uvedeno, na nové místo vedoucí personálního oddělení Vojenských lesů a statků se Jitka Věková dostala bez výběrového řízení.

Podle neoficiálních informací rozhodlo hlavně to, že se dobře zná s novým šéfem armádních lesů Romanem Vohradským. Kdysi spolu totiž pracovali v civilních Lesích ČR.

Vedení vojenských lesů oficiálně argumentuje tak, že přímé jmenování je přípustné. „Na obsazení pozic vedoucích oddělení se na rozdíl od vrcholných manažerských postů nikdy v minulosti neorganizovala výběrová řízení. Platná pravidla to ani nevyžadují,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí podniku Jan Sotona. Důvodem přijetí Jitky Věkové byly podle jeho vyjádření „pozitivní reference a zkušenosti s prací, kterou nejen v korporátní personalistice v minulosti odváděla“.

Redakce žádala o vyjádření k nové práci i od samotné Jitky Věkové. Ta však dotazy nechala bez odpovědi.

Reklama

Doporučované