Hlavní obsah

Dnes se rozhoduje o našem životě pro další desetiletí, říká velvyslanec v USA

Foto: Seznam Zprávy

Velvyslanec ČR ve Spojených státech amerických Hynek Kmoníček.

Reklama

Český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček v rozhovoru pro Seznam Zprávy ve Washingtonu řekl, že nyní žijeme ve stejně významném období jako po Sametové revoluci.

Článek

Od zvláštního zpravodaje Seznam Zpráv ve Washingtonu.

Podle českého velvyslance ve Spojených státech amerických Hynka Kmoníčka ukáže odpor vůči ruské agresi na Ukrajině kromě jiného i to, jak se bude žít dalších desítky let.

„Tím v podstatě končí období radostné nevinnosti 90. let. Svět dnes bude úplně jiný, a je na nás, aby byl takový, abychom v něm dokázali žít,“ řekl velvyslanec v rozhovoru pro Seznam Zprávy přímo ve Washingtonu.

Aniž bychom si to uvědomovali, toto období je stejné významné jako to po roce 1989, takže v takovém světě, jaký si dnes stvoříme při odporu proti ruské agresi, budeme dalších 20, 30 let žít.
Hynek Kmoníček, český velvyslanec v USA

Jak hodnotíte dosavadní průběh války na Ukrajině?

Je to samozřejmě krvavý, brutální a naprosto zbytečný konflikt, je to Putinova válka na Ukrajině, která znamená pravděpodobně konec jedné epochy, jež začala po konci studené války. Aniž bychom si to uvědomovali, toto období je stejné významné jako to po roce 1989, takže v takovém světě, jaký si dnes stvoříme při odporu proti ruské agresi, budeme dalších 20, 30 let žít.

Je válka na Ukrajině podstatné téma také v USA a jaké dopady má na vaši práci?

Je to velké i vnitroamerické a domácí politické téma zejména tím, že se blíží doplňovací volby v listopadu, ve kterých to asi bude mít také vliv na vývoj domácí politické scény. Samozřejmě, že nám toto téma obsadilo podstatnou část naší agendy i teď během návštěv českých politických představitelů, ministra zahraničí, předsedy Senátu. Nemůžeme a nechceme se tomu vyhýbat, protože víme, že toto není jen o Ukrajině, to je o nás.

Jak vnímáte vy osobně to, co se děje na Ukrajině?

Tím v podstatě končí období radostné nevinnosti 90. let. Svět dnes bude úplně jiný a je na nás, aby byl takový, abychom v něm dokázali žít.

Co vás čeká v následujících týdnech po pracovní stránce?

Přijede sem předsedkyně Poslanecké sněmovny paní Markéta Pekarová Adamová, přijede sem množství poslaneckých a senátorských delegací a při tom všem budeme ještě průběžně připravovat začátek českého předsednictví k 1. červenci.

Reklama

Doporučované