Hlavní obsah

Do čela ČSSD chtějí Petříček i Netolický. Ale jen když bude šéfem Šmarda

Foto: Jan Mihaliček

Bývalý ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček chce být místopředsedou ČSSD.

Reklama

O posty místopředsedů ČSSD mají zájem další lidé. Jedním z nich je i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Krýt záda chce ale jen jedinému předsedovi – Michalu Šmardovi. Místopředsedou chce znovu být i Tomáš Petříček.

Článek

Sociální demokraté před zítřejším 43. sjezdem strany zveřejnili aktualizovaný seznam kandidátů na posty předsedy a místopředsedů. Oproti minulému týdnu se rozrostl o pět dalších jmen. Jedno jméno na něm však ještě není – Martin Netolický.

Dlouholetý hejtman Pardubického kraje a někdejší místopředseda strany Seznam Zprávám potvrdil, že nominace na kandidaturu na místopředsedu má. Potvrdí je ale až v pátek. O křeslo místopředsedy totiž bude usilovat jen v jediném případě.

Dnes také oznámil svou kandidaturu někdejší ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček. Také on podmiňuje svou účast v čele ČSSD tím, že se předsedou stane Šmarda. „Jsem rád, že mne Michal Šmarda oslovil a budu kandidovat na místopředsedu ČSSD. Bude mi ctí být součástí jeho týmu a budu pokorně žádat o podporu své socdem přátele,“ uvedl Petříček.

Petříček byl místopředsedou strany do dubna letošního roku. Na jaře se ucházel o post předsedy, který ČSSD povede do sněmovních voleb, neuspěl v souboji s Janem Hamáčkem, a skončil tedy i jako místopředseda.

Pokud se předsedou ČSSD stane Michal Šmarda, rád se do činnosti strany intenzivně zapojím. V případě, že v čele strany stane někdo jiný, kandidovat nebudu. Není to žádný truc, ale myslím, že bychom ve vedení strany měli mít lidi, kteří jsou schopni intenzivně pracovat a komunikovat.
Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje

V červnu byl také nahrazen na postu jedničky pražské kandidátky ČSSD do sněmovních voleb. Jedničkou se místo něj stala ministryně práce a sociálních věcí – nyní v demisi – Jana Maláčová, nyní kandidátka na předsedkyni strany.

Podobně jako Petříček přemýšlí i Netolický. „Pokud se předsedou ČSSD stane Michal Šmarda, rád se do činnosti strany intenzivně zapojím,“ potvrdil. V případě, že v čele strany stane někdo jiný, kandidovat nebude. „Není to žádný truc, ale myslím, že bychom ve vedení strany měli mít lidi, kteří jsou schopni intenzivně pracovat a komunikovat,“ dodal.

Krýt případnému předsedovi Šmardovi záda z pozice prvního místopředsedy ale nechce. Usilovat bude jen o funkci řadového místopředsedy. Ideálně s gescí, kde by mohl využít své zkušenosti z práce v regionech. Netolický je hejtmanem Pardubického kraje už od roku 2012, předloni nastoupil do třetího funkčního období.

O post předsedy strany, která po osmiletém vládním angažmá letos úplně vypadla z Poslanecké sněmovny, má zájem sedm lidí – pět mužů a dvě ženy. Dva kandidáti se ucházejí o post statutárního místopředsedy a nově 13 lidí zatím oficiálně ohlásilo zájem stát se místopředsedou strany. Netolický bude případně čtrnáctý.

Další nová jména, která se nyní na kandidátní listině na místopředsedy strany objevila, jsou Karolína Stařecká, Jan Procházka, Robin Šín a Vladimír Vaněk. Kupříkladu student a folklorista Jan Procházka se na svém Facebooku už vyjádřil jako podporovatel Michala Šmardy.

Sociální demokracie je v Česku v krizi už několik let. Propad byl viditelný už v komunálních volbách v roce 2018, kdy se neprobojovala do zastupitelstev některých větších měst včetně Prahy. Úspěšná ČSSD nebyla ani v loňských krajských volbách, kde obhájila jen jedno hejtmanské křeslo. To patří již zmiňovanému Netolickému, který však nekandidoval pod vlajkou ČSSD, ale za regionální projekt 3PK.

Krizi završily letošní sněmovní volby, kde ČSSD dostala jen 4,65 procenta a do Poslanecké sněmovny se neprobojovala.

Reklama

Doporučované